Helppoa, hyvää ja nopeasti – siitä on Vihervirran perheen arkiruoka tehty

0
Janne ja Miia Vihervirran keittiössä päävastuu ruoanlaitosta on Jannella. Pastaa keittäessä kannattaa Jannen mukaan olla tarkkana, että siitä tulee sopivan napakkaa. SARI HOLAPPA

LOIMAA Kun arjessa tarvitsee ottaa se vihoviimeinen oljenkorsi ruoanlaitossa käyttöön, silloin Miia ja Janne Vihervirran perheessä kokataan bolognese-kastike, jossa on lisukkeena perunaa tai pastaa. Bolognese maistuu vanhempien lisäksi uusioperheen neljälle lapselle ja menisi myös kolmelle kissalle, jos vain annettaisiin. Kastikkeessa käytettävä jauheliha ei ole kuitenkaan mitä tahansa sika-nautaa vaan Jannen itsensä ampumaa peuraa.

– Sitä on aina pakastimessa.

Nopeudessa ruoka voittaa monet muut, sillä se on pöydässä puolessa tunnissa siitä, kun liha on laitettu vesihauteeseen sulamaan. Annoksen päälle Janne pyöräyttää vielä pari kierrosta mustapippuria myllystä.

Ammattikokkina Janne Vihervirran mittana toimii silmät ja kädet, kun hän suurustaa pastakastiketta. Tällä kertaa vehnäjauhopussin paino keveni noin kolmen ruokalusikallisen verran.

– Parmesaaniakin laittaisin, jos sitä olisi. Basilikanlehti kruunaisi aterian, mutta sitäkään ei nyt ole, hän naurahtaa katsoessaan jääkaapin sisältöä.

Ylijääneestä kastikkeesta Vihervirrat tekevät usein iltapalaksi vielä pikkupizzoja, joissa on pohjana leipää ja päällä juustoraastetta.

Ruoanlaiton ammattilaisena Janne Vihervirta sanoo olevansa melko itsekriittinen. Tällä kertaa ruokaan ripsahti hänen mielestään aavistuksen liikaa suolaa, mutta pasta oli sentään täydellistä.

Pääruoanlaittajana Vihervirroilla toimii yleensä Janne. Hän kun on ammatiltaan kokki, joten Miian on turha puuttua liikaa suunnitelmiin.

– Jannella on yleensä niin selvät sävelet.

Luulisi Jannea kuitenkin välillä kyllästyttävän iltaisin hellan ääressä, kun päivät kuluvat kauhojen ja kattiloiden parissa. Mutta ei. Ei edes, vaikka ensi vuonna kokin töissä tulee täyteen 30 vuotta. Hän sanoo ruoanlaitossa olevan parasta luovuus ja se että saa tuottaa ihmisille iloa hyvän ruoan muodossa.

– Se oli aikanaan myös se syy, miksi lähdin tälle alalle, hän muistelee.

Yksi heikkous kokilta kuitenkin löytyy. Se on liika itsekriittisyys, jolta ei tälläkään kerralla vältytä.

– Aavistuksen laitoin liikaa suolaa, hän sanoo maistellessaan bolognese-kastiketta.

Keittiö on Vihervirran perheessä enimmäkseen Jannen valtakuntaa. Miia sanookin, ettei hän juuri puutu ruoka-asioihin, vaikka auttaakin tarvittaessa mielellään.

Jos Vihervirrat eivät halua pelastaa arkeaan jauhelihalla, pakastimesta löytyy aina myös kanapaketteja. Monesti punaisilla lapuilla varustettuina, sillä Janne nauraa heidän olevan varsinaisia tarjoushaukkoja.

Broilerista tehdään usein kanapastavuokaa, jossa on paljon kasviksia. Niitä Janne tykkää muutenkin käyttää. Joukkoon sekoitetaan juustoinen kastike, ja sen jälkeen kokonaisuus gratinoidaan uunissa. Toisinaan taas syödään kalaa, mieluiten lohta. Miian mielestä se on parhaimmillaan silloin, kun kalan pinta on rapeaksi paahtunutta.

– Maustan lohen tillillä, suolalla, mustapippurilla ja sitruunalla. Päälle tulee voi, josta tulee se rapeus, Janne selittää.

Kahdestaan ollessaan Janne tekee usein pasta carbonaran tapaista pastaruokaa, mutta ilman lihaa. Pohjana on laadukas pasta, jonka joukkoon tulee parmesaanijuustoa, kananmunaa, suolaa ja mustapippuria.

– Sitä voi käyttää myös lisukkeena, jos haluaa paistaa esimerkiksi pihviä.

Koska Janne Vihervirta harrastaa metsästystä, ruokapöydässä on usein peuran jauhelihaa. Miia sanoo sen korvaavan heillä pitkälti naudan- ja sianlihan.

 

Arjen herkulliset pelastajat

Pasta bolognese

Noin 400 g jauhelihaa

1 tlk tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia

Lihaliemikuutio

Vettä

3 rkl vehnäjauhoa

50–60 g voita

Timjamia, vähän savupaprikaa, suolaa ja mustapippuria

Keitä pasta ohjeen mukaan. Vaihtoehtoisesti voit keittää perunoita. Tee kastike sillä aikaa, kun keität lisukkeen. Ruskista jauheliha, lisää paistamisen puolivälissä hienonnettu sipuli. Kun jauheliha on kauniin ruskeaa lisää vehnäjauhot sekaan. Lisää mausteet ja vesi. Keitä kypsäksi ja maista, mausta tarvittaessa lisää. Raasta valmiin annoksen päälle parmesaanijuustoa ja pyöräytä myllystä pari kierrosta mustapippuria.

Mustapippuri-juustopasta (Cacio e pepe)

300 g laadukasta pastaa (spagettia tai linguinea)

1 kananmuna (vapaaehtoinen)

200 g parmesaania tai pecorino romanoa raasteena

Mustapippuria

Suolaa

3 litraa vettä

Keitä pasta ohjeen mukaan suolaisessa vedessä. Älä kaada keitinvettä pois. Sekoita juustoraaste, tilkka kuumaa keitinvettä, kananmuna ja mustapippuri kulhossa. Nosta pasta paistinpannulle ja laita levy keskilämmölle, lisää juustoseos sekä hieman lämmintä keitinvettä. Sekoittele rauhallisesti kunnes juustosta on muodostunut kermainen kastike.

Jos käytät munaa pidä lämpö alhaisena sillä muna muuttaa kastikkeen rakeiseksi todella helposti.

Rapeapintainen uunilohi

Lohifilee

Tilliä, suolaa, mustapippuria ja sitruunaa

Voita

Poista lohifileestä ruodot ja mausta lohi. Laita kala nahkapuoli ylöspäin uunivuokaan ja paahda 200 asteisessa uunissa noin 7–10 minuuttia. Ota kala uunista ja poista nahka esimerkiksi haarukalla avustaen. Mausta kalan pintapuoli ja lisää päälle pienet voinokareet. Paahda vielä noin 10–15 minuuttia, kunnes kala on kypsä ja pinta hieman rapeutunut. Tarjoa esimerkiksi muusin ja valmiin remoulade-kastikkeen kanssa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän