Viime vuonna ystäväni antoi minulle joululahjaksi vanhan palapelinsä. Siihen liittyi yhteisiä muistoja ja henkilökohtainen tarina, mikä teki siitä arvokkaamman kuin mikään muu saamani esine. Miksi ajatus käytetystä lahjasta silti tuntuu häpeälliseltä ja joistakin jopa mahdottomalta?
Yksi syy käytetyn lahjan antamisen kiusallisuuteen saattaa olla oletus sen halvasta arvosta tai jopa arvottomuudesta. Meidän kulutuskulttuurimme painostaa koko ajan uusien tavaroiden ostamiseen, mikä johtaa kalliiden, välillä täysin turhienkin, tavaroiden ostamiseen. Arvottomuus on kuitenkin vain illuusio, sillä raha ei ole ainoa asia, joka tekee lahjoista tai muistakaan esineistä arvokkaita. Arvokkuuden tekee ajatus ja muistot niiden takana.
Hyviä lahjaideoita esimerkiksi lukutoukille voisi olla klassikkoteokset tai harvinaiset kirjapainokset, joita löytyy todella monelta kirpputorilta tai esimerkiksi Torista. Pian yksin muuttavalle voisi sopia monet vintage-sisustusesineet ja muotia arvostavalle laadukkaat second-hand-löydöt, kuten villahuivi, nahkakäsineet tai merkkilaukku. Käytetyt lahjat ovatkin usein arvokkaampia kuin uudet, koska ne vaativat hieman enemmän ajatusta taakseen, ja ne voivat olla hyvä tapa muistuttaa rakkaudesta tai vaikkapa pitkästä ystävyydestä.
Vaikka käytettyjen lahjojen tunnearvo on usein suurempi kuin uusien, on totta, että niiden rahallinen arvo on pienempi. Tämä ei kuitenkaan ole huono asia, sillä edullisempi hinta helpottaisi myös lahjojen antamisen taloudellista painetta. Varsinkin monelle pienituloiselle joulun aika voi aiheuttaa jopa ahdistusta, sillä silloin pitäisi muistaa perhettä, sukulaisia, ystäviä ja kenties työporukkaakin.
Jos jo käytettyjen lahjojen antaminen kaikesta huolimatta tuntuu mahdottomalta, parempi valinta kuin turhien ja uusien tavaroiden ostaminen olisi aineettoman lahjan antaminen. Esimerkiksi hieronta- tai kasvohoitolahjakortit, päiväreissu toiseen kaupunkiin, ystäväporukalle illallisen järjestäminen, lasersotaelämys tai suoratoistopalvelun tilaus ovat kaikki ihania ajatuksia, jotka varmasti saavat vastaanottajan ilahtumaan.
Käytetyt sekä aineettomat lahjat ovat molemmat paljon parempia myös ekologiselta jalanjäljeltään verrattuna uusiin. Jos siis tunnet jonkun, jolle ympäristöystävällisyys on tärkeä arvo, hän varmasti arvostaisi aineetonta tai käytettyä lahjaa enemmän kuin uutta. Näin lahjasta saisi myös enemmän vastaanottajansa näköisen.
Tärkeintä, mitä tänä jouluna pitäisi muistaa, olisikin se, että lahjan arvo syntyy ajatuksesta sen takana – ei rahasta. Ehkä paras lahja ei siis olekaan se liikkeessä pakattu Marimekon muki, vaan lahja, joka kertoo tarinan – ja samalla säästää maailmaa tuleville sukupolville.
Mona Lehto