Hevosopiston valtionrahoitus putoaa tänä vuonna 700 000 euroa

0
Hevosopiston ammattitutkinto-opiskelijoiden arkeen kuuluu paljon fyysistä työtä ja käytännön asioiden tekemistä hevosten parissa. HEIDI NURMINEN

YPÄJÄ Petteri Orpon hallituksen leikkaukset ammatillisesta koulutuksesta tekevät ison loven myös Ypäjän hevosopiston rahoitukseen. Toimitusjohtaja Terhi Kivimäki-Manner sanoo Hevosopiston valtionosuusrahoituksen putoavan 15 prosenttia eli 700 000 euroa tänä vuonna. Vuonna 2023 opiston tuloista 63 prosenttia koostui valtionosuusrahoituksesta.

Yhteensä valtio leikkaa 120 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen järjestäjien vuoden 2025 rahoituksesta.

Hevosopisto ei ole kuitenkaan putoamassa aivan tyhjän päälle, sillä Kivimäki-Mantereen mukaan se on tehostanut toimintojaan systemaattisesti jo useamman vuoden. Opetuksen taso säilyy hänen mukaansa parhaiten keskittymällä ydintoimintaan eli, että opiskelijoiden opinnot etenevät ja he valmistuvat suunnitellusti.

– Rönsyt on karsittava ja muun toiminnan on oltava taloudellisesti kannattavaa ja perusteltua.

Ypäjän hevosopiston valtionrahoitus pienenee tänä vuonna 700 000 euroa. Opisto on kuitenkin karsinut toimintojaan jo useamman vuoden, joten aivan tyhjän päälle se ei leikkauksista huolimatta putoa. HEIDI NURMINEN

Esimerkkinä tehostamisesta hän mainitsee oppilasruokalan, jossa aukioloaikoja on supistettu vaikkapa viikonloppuisin, jolloin opiskelijat eivät ole paikalla. Lisäksi kaupallisten majoituspalveluiden osalta on siirrytty dynaamiseen hinnoitteluun. Opisto on karsinut palveluitaan myös muuttamalla osan niistä yrittäjävetoisiksi. Haussa on tällä hetkellä muun muassa yrittäjä vetämään Hevosfysion toimintaa.

– Se ei ole meidän ydintekemistä, ja tässä olisi alan yrittäjälle hyvä mahdollisuus, koska samassa rakennuksessa toimii Ypäjän hevossairaala. Lisäksi Hevosopistolla ja lähialueilla on runsaasti asiakaspotentiaalia.

Viime syksynä Hevosopisto ilmoitti siirtävänsä ratsastuskoulutoimintansa yrittäjävetoiseksi. Ratsastuskoulussa toiminut ratsastuksenopettaja on siirretty uusiin tehtäviin opiston sisällä. Vaikka yrittäjää ei ole vielä löytynyt, toimitusjohtaja sanoo toiminnan jatkuvan tulevaisuudessakin.

– Käymme koko ajan keskusteluja potentiaalisten yrittäjien kanssa, ja kiinnostuneita on ollut useita.

Vaikka hallituksen leikkaukset toimintaan ovat merkittävät, Kivimäki-Manner sanoo opiston kokonaiskannattavuuden parantuneen ja sen talous on nyt vakaammalla pohjalla kuin aikaisempina vuosina. Kun vielä vuonna 2023 opisto teki tappiota reilu 40 000 euroa, viime vuonna tavoitteeksi oli asetettu positiivinen tulos.

– Uskallan sanoa sen verran, että tässä myös onnistuimme.

Vuoden 2024 tilinpäätös vahvistetaan toukokuun yhtiökokouksessa.

Toimitusjohtaja Heli Kivimäki-Manner näkee, että Hevosopistolla on tärkeä rooli tulevaisuudessakin hevosalan ammattilaisten kouluttajana sekä valmennus- ja kilpailukeskuksena. SINI MANSIKKA

Kunnalle Hevosopisto on kunnanjohtaja Tatu Ujulan mukaan äärimmäisen tärkeä muun muassa näkyvyyden kannalta ja elinvoiman luojana. Opiston myötä Ypäjälle on syntynyt monipuolista yritystoimintaa ja ruoantuotantoa.

– Se on meille myös erottautumistekijä, koska Suomi on täynnä pieniä kuntia, jotka kilpailevat Ypäjän kanssa huomiosta ja uusista asukkaista.

Hän ei myöskään usko, että Ylen viime vuoden helmikuussa julkaisema dokumentti, joka kertoi opistossa tapahtuvasta hevosten pahoinpitelystä ja oppilaiden kiusaamisesta, olisi vaikuttanut suoraan kuntaan.

– Sitähän voi toki sitten erikseen pohtia, miten se on vaikuttanut nuoriin, jotka ovat olleet aikeissa hakea tänne opiskelemaan.

Vaikka Ypäjän kunta tekee paljon yhteistyötä opiston kanssa, hän kuitenkin sanoo, että kunnassa on haluttu panostaa myös muuhun toimintaan. Hän mainitsee muun muassa Pertunmäen liikuntapuiston kehittämisen ja yhteistyöt Ypäjän musiikkiteatterin ja Loimijoki golfin kanssa.

– Pertunkaaressa on tälläkin hetkellä rakenteilla uutta toimintaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän