LOIMAA Syksyn Move!-mittausten tulokset eivät mairittele loimaalaisten 5.- ja 8.-luokkalaisten fyysistä toimintakykyä. Mittausten mukaan 46,5 prosentilla testeihin osallistuneista fyysinen toimintakyky on mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla. Koko maan lukema oli 38 prosenttia ja Varsinais-Suomen 39,1 prosenttia, joten loimaalaisten lasten kuntotaso on Move!-mittausten perusteella hälyttävällä tasolla.
Mittausten perusteella lasten fyysisessä toimintakyvyssä on merkittäviä eroja kaupunkien ja maaseudun välillä. Kaupungeissa kehitys on varovaisen myönteistä ja maaseuduilla fyysinen kunto on laskusuunnassa.
Mittauksiin Loimaalla osallistui 145 5.-luokkalaista ja 142 8.-luokkalaista.
Move!-mittauksissa testataan viidellä testillä koululaisten fyysisiä ominaisuuksia, kuten kestävyyttä, voimaa, nopeutta ja liikkuvuutta, sekä motorisia ja havaintomotorisia taitoja. Teisteinä ovat 20 metrin viivajuoksu, vauhditon viisiloikka, heitto-kiinniotto, ylävartalon kohotus, etunojapunnerrus ja kolmesta osasta koostuva liikkuvuustesti.
– Osaa testeistä pidän hyvin luotettavina, jos haluaa esimerkiksi verrata valtakunnalliseen tasoon. Mutta punnerrus- ja vatsalihastuloksiin vaikuttaa niin paljon se, miten puhtaita suorituksia testin valvoja vaatii. Noissa voi lähinnä oppilas itse vertailla sitten omia tuloksiaan vitos- ja kasiluokalla, Hirvikosken yhtenäiskoulun liikunnanopettaja Lauri Rantanen kommentoi.
Vaikka osa testeistä antaakin vain osviittaa fyysisestä suorituskyvystä eikä vaikuta liikuntanumeroon, näkyy oppilaiden huono kunto Rantasen mukaan ilman mittauksiakin. Move-tulokset eivät hänen mukaansa vaikuta liikuntatuntien sisältöihin, vaan tunneilla pyritään esittelemään mahdollisimman laaja lajiskaala, josta nuorten toivotaan löytävän mieluisia liikuntamuotoja. Koululiikuntaa on viikossa kaksi tai kolme tuntia luokka-asteesta riippuen, joten sen tehtävänä onkin lähinnä antaa eväitä aktiiviseen elämäntapaan.
– Positiivisena juttuna tämä voi joillekin olla pieni motivaattori. Jokainen voi pikkaisen petrata testejä varten, kun tietää mitä niissä tehdään.
– Sitten taas, jos ei pysty tekemään jotain testiä kunnolla, niin se vetää nuoren alakuloiseksi ja laskee motivaatiota tehdä testiä täydellä yrityksellä. Ei mietitä, että miten voisi tehdä paremmin, vaan sitä, miten testin pystyisi välttämään.
Testi antaa monilta osin raa´an rehellisen kuvan lasten fyysisestä kunnosta, mutta Rantasen mukaan heikostikaan mennyt testi ei herättele lapsia liikkumaan. Hän on huolissaan edelleen vähentyvästä arkiliikunnan määrästä ja pelkää, ettei huonokuntoisuus tulevina vuosina ainakaan vähene.
– Ehkä liikuntamäärästä huolehtiminen on enemmän meidän aikuisten murhe. Ja syytä ollakin.
Viime vuoden tuloksiin verrattuna viidesluokkalaisten tyttöjen tulokset ovat Loimaalla nousseet selvästi ja poikien hieman. Kasiluokkalaisilla tulokset ovat heikentyneet varsinkin pojilla, mutta tyttöjenkään testitulokset eivät aiheuta riemunkiljahduksia.
Eniten vitosluokkalaisten tyttöjen tulos koheni 20 metrin viivajuoksussa, jossa mediaani nousi 34 sekunnilla. Vauhditonta 5-loikkaa tytöt loikkivat 64 senttiä pidemmälle ja tekivät seitsemän etunojapunnerrusta enemmän, kuin viime vuoden testiryhmä.
Vitosluokan poikien viivajuoksutulos putosi seitsemällä sekunnilla, heitto-kiinniottoyhdistelmä kahdella ja ylävartalon kohotustulos kuudella. Vitosluokan poikien vauhditon 5-loikkatulos parani 38 senttiä ja etunojapunnerruksia pojat tekivät keskimäärin kaksi ja puoli punnerrusta enemmän.
Kahdeksasluokkalaisten tulokset hälyttävät punaisella lähes jokaisessa mittausosiossa. Varsinkin 20 metrin viivajuoksussa tulokset putosivat selvästi, kun poikien mediaani putosi 16 sekuntia ja tyttöjen 28 sekuntia.
Etunojapunnerruksia kasiluokkalaiset pojat tekivät keskimäärin 15, kun viime vuoden mittauksissa tulos oli 21. Myös liikkuvuus pojilla on pudonnut selvästi. Kasiluokan tytöt tekivät etunojapunnerruksia kolme viime vuotta enemmän ja tyttöjen liikkuvuus oli parantunut 3,7 prosenttia.
20 metrin viivajuoksussa Loimaan vitosluokan pojat jäävät selvästi Varsinais-Suomen ja koko maan keskitasosta. Tyttöjen kohentunut tulos nosti Loimaan jo lähelle maan keskitasoa. Kasiluokan poikien tulos oli 19 sekuntia maan keskitasoa parempi ja tytöt jäivät seitsemän sekuntia muuta maata jälkeen.
Vauhdittomassa 5-loikassa Loimaa nousi vitosluokkalaisten tuloksissa maan keskitason tuntumaan viime vuoden notkahduksen jälkeen. Vuodesta 2016 saakka maan keskitaso tytöillä ja pojilla on ollut noin 7,7 metriä ja Loimaalla on loikittu paria vuotta lukuun ottamatta samoille lukemille. Kasiluokkalaisten poikien tulos putosi viime vuoden huippulukemista 90 sentillä, ollen nyt 30 senttiä maan keskitason alapuolella.