”Omaiseni asunnon vuokra nousee 51,3 prosenttia kahdessa vuodessa” – Heikko taloudellinen tilanne ajaa Varhan korotuksiin

0
LL Arkisto/TS/ Kuvaaja: Sonja Ovaskainen

Kehitysvammaisen omaisensa asioista vuosia huolehtinut loimaalaishenkilö on syksyn ynnäillyt omaisensa raha-asioita tavallista tarkemmin.

– Saimme Varhalta kirjeen, jossa kerrottiin vuokrankorotuksista. Varsinainen korotus on Varhan mukaan enintään 15 prosenttia vuodessa, mutta vuokraan aletaan jatkossa lisätä vesimaksu 15 euroa ja sähkömaksu 15,50 euroa, jotka ennen sisältyivät vuokraan. Se tarkoittaisi omaiseni kohdalla, että vuoden alusta vuokra nousisi 29,6 prosenttia.

Eikä siinä vielä kaikki. Vuokraa korotettaisiin nykyisestä 414 eurosta vuosittain 15 prosenttia, kunnes oltaisiin Varhan määrittelemässä tavoitevuokrassa, joka on 595,74 euroa ja johon vielä lisättäisiin vesi- ja sähkömaksua 30,50 euroa.

Finanssialalla työuransa tehnyt henkilö on laskenut, että hänen omaisensa kohdalla siihen päästäisiin kolmannen korotuksen jälkeen tammikuussa 2027.

– Lopullinen nousu olisi 51,3 prosenttia nykytilanteesta.

Varhan kirjeessä todettiin, että jos uutta vuokrasopimusta ei allekirjoita määräaikaan mennessä, nykysopimus irtisanotaan, ja voimaan astuvat uusien ehtojen mukaiset sopimukset ja tavoitevuokraan siirrytään kerralla.

– Sitä pohdimme, että vuokrasopimus on varmaankin mukisematta allekirjoitettava, jotta omaisella säilyy asunto ja hoitopaikka.

– Olen ollut hyvin tyytyväinen omaiseni saamaan hoitoon, hoitopaikkoihin ja ihaniin hoitajiin, haastateltava kertoo, mutta toteaa, että sukulaisten kesken on mietitty monenlaista näiden muutosten johdosta: Onko vastaavanlaisen hoitopaikan neliöhinta sama vaikkapa Turun keskustassa? Ja miten käy niiden ihmisten, joiden omaiset eivät pysty näitä asioita hoitamaan?

Hän kertoo, että hoitopaikan kirjehyllyssä oli vielä pari viikkoa ennen sopimusten uusimisen määräaikaa monia avaamattomia kirjeitä.

– Entä he joilla ei ole esimerkiksi minkäänlaisia omia säästöjä, jääkö yhtään enää rahaa lääkkeisiin tai muihin välttämättömiin menoihin?

Vuodenvaihde toi Varhalta korotuksen myös omaisen ruoka- ja ylläpitomaksuihin.

– Ne nousivat toistasataa euroa kuussa.

Loimaan Lehti on saanut syksyn aikana useita yhteydenottoja nousevia maksuja joko omalla kohdallaan tai omaistensa puolesta ihmetteleviltä henkilöiltä. Heidän joukossaan on niin kehitysvammaisten kuin iäkkäiden ihmisten omaisia.

Tässä jutussa haastatellut henkilöt esiintyvät nimettöminä, koska he eivät halua, että heidän omaisensa pystyttäisiin tunnistamaan. Loimaan Lehti on nähnyt haastateltavien omaisten asumista ja hoitoa koskevia dokumentteja.

– Kyllä näitä asioita vaan tulee mietittyä, pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa palveluasumisyksikössä asuvan isänsä asioita hoitava loimaalaisnainen sanoo.

Hänen isänsäkin vuokria ja maksuja korotetaan 15 prosentin vuosivauhtia, kunnes saavutetaan Varhan määrittelemä tavoitevuokrataso. Loimaan kaupungin aikaan vuonna 2022 vuokra oli 255 euroa ja se sisälsi sähkön ja veden.

– Tehostetun asumispalvelun hinta oli silloin 292,93 euroa kuukaudessa. Viime vuonna se oli vuokran lisäksi 1097,40 euroa.

Haastateltavin saamissa kirjeissä todetaan, että asukasvuokrasopimusten ehdot ja periaatteet yhtenäistetään koko alueella.

– Toivottavasti jossain vaiheessa Varha tiedottaa, miten nämä vuokrankorotukset määräytyivät eli suhteessa mihin yhdenvertaistetaan.

Viimeksi isän asiakasmaksu tai hoitomaksu tarkistettiin vuoden 2024 alussa.

– Varhalle toimitettiin kaikki pyydetyt tiedot. Nyt, kun vuokra nousee 15 prosenttia ja lääkkeitäkin on jouduttu määräämään lisää, hänelle jää kuukaudessa alle 100 euroa, joka ei alkuvuodesta riitä edes lääkkeisiin. Asumistukea hän ei ole kuluvana vuonna saanut. Sen tarkistus tehtiin viime vuoden alussa.

– Hoidan isäni asioita ja selvitän parhaani mukaan tätä tilannetta. Voin kuvitella, kuinka paljon huolta tilanne aiheuttaa lukuisten vanhusten kohdalla.

Hän ihmettelee, miksi Varhan tietojärjestelmä ei toimi niin, että tällaiset asiakkaat sieltä heti erottuisivat – Varha kuitenkin saa tiedot suoraan Kelalta eläkkeistä ja hoitotuista sekä tiedot verottajalta ja laki määrää, että 182 euron summa on jäätävä kuukaudessa asiakkaalle käyttöön.

– Toivottavasti Varhassa kehitetään digipalvelua juuri esimerkiksi asiakasmaksujen määräytymisessä.

Isänsä asioita hoitava henkilö miettii myös, miten maksuihin vaikuttaa esimerkiksi se, että isän tilillä oli vuodenvaihteessa harhaanjohtava summa, koska Varha perii asiakasmaksut kahden kuukauden viiveellä.

– Todellisuudessahan tilillä on vain muutama kymppi.

Heikko taloudellinen tilanne ajaa Varhan korotuksiin

Loimaan seutu

Sari Holappa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha vastaanotti vuoden 2023 alussa kunnilta ja Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymältä sekä Kårkullan kuntayhtymältä noin 3 200 asukasvuokrasopimusta. Elokuussa aluehallitus päätti, että asukasvuokrat yhtenäistetään. Jatkossa vuokra määräytyy omakustannusperiaatteen mukaisesti eli Varha perii vuokraa asukkailta saman verran, mitä se itse maksaa kiinteistön omistajalle.

Vuokrasopimukset uusitaan vuoden 2025 alussa niin, että ne nousevat 15 prosenttia vuodessa sille tasolle, jonka Varha on asettanut. Loimaan seudulla se tarkoittaa enimmillään 624 euron kuukausivuokraa. Enimmäissumma perustuu valtioneuvoston asetukseen eläkkeensaajan asumistuen määräytymisperusteista. Vuokran päälle tulevat 15 euron vesimaksu ja 15,50 euron sähkömaksu.

Aluehallituksen päätös tarkoittaa jopa satojen eurojen korotuksia Loimaan seudun ikäihmisille ja kehitysvammaisille, jotka asuvat Varhan asumispalveluiden yksiköissä. Menoja lisää vielä sähköstä ja vedestä tulevat maksut, mitkä ovat aiemmin kuuluneet vuokraan.

Korotukset eivät kuitenkaan välttämättä koske Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran asuntoja, joissa on omat säädöksensä.

Varhan toimitilajohtaja Juha Rantasalo sanoo heille siirtyneiden vuokrasopimusten olleen hyvin eritasoisia summiltaan.

– Korotettavat vuokrat ovat vaihteluväliltään 237 eurosta 637 euroon.

Myös veden ja sähkön kuuluminen vuokraan on vaihdellut. Nyt sekin haluttiin yhtenäistää.

Hän sanoo ymmärtävänsä korotuksesta johtuvan paheksunnan. Hän kuitenkin vetoaa hyvinvointialueen taloudelliseen tilanteeseen. Hän arvelee kuntien subventoineen aiemmin vuokria, eikä hinnantarkistuksia ole välttämättä tehty vuosiin.

– Varhalla ei ole tähän enää varaa.

Hyvinvointialueille siirtyi niiden perustamisen myötä valtava määrä kuntien omistuksessa olevia sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen kiinteistöjä, joista hyvinvointialueet maksavat kunnille vuokraa. Vuokrataso ei ole kuitenkaan kuntien itsensä määritettävissä vaan sitä säätelee valtioneuvoston asetus, joka on voimassa 2023–2026.

Varha on tehnyt kuntien kanssa määräaikaiset vuokrasopimukset tiloista vuoden 2025 loppuun asti. Vuokra-asetus mahdollistaisi optiovuoden 2026, mutta aluehallitus päätti 23. joulukuuta pidetyssä kokouksessaan, ettei se aio käyttää optiovuotta kuin joidenkin kiinteistöjen osalta. Lainsäädäntö edellyttää, että kuntien tulee yhtiöittää tilat, joita se vuokraa hyvinvointialueelle ensi vuoden lopussa päättyvän siirtymäkauden jälkeen.

Aiemmin Varha pyysi kunnilta vuokrien alentamista, mihin Loimaan kaupunki ja Oripään kunta eivät suostuneet (LL 26.9.).

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän