”Pihasaunalaki” pistää uusimaan kaupungin rakennusjärjestyksen

0

LOIMAAN kaupungilla valmistellaan parhaillaan uutta rakennusjärjestystä. Syynä on vuoden alusta voimaan tullut uusi rakentamislaki.

Rakentamislaki on ehditty julkisuudessa nimetä niin sanotuksi pihasaunalaiksi. Uuden lain mukanaan tuomiin muutoksiin sisältyy muun muassa se, ettei alle 30 neliön suuruiselle talousrakennukselle tai alle 50 neliön katokselle vaadita enää rakentamislupaa.

Johtava rakennustarkastaja Harri Salminen kertoo, ettei lakimuutos ole toistaiseksi ilmennyt kaupungin rakennusvalvonnassa esimerkiksi neuvontapyyntöjen määrässä.

– Muutamia hakemuksia on tullut. Ei ole vielä havaittavissa mullistuksia.

Hallinnollisesti uusi laki työllistää kuntia muutenkin kuin pelkän rakennusjärjestyksen päivittämisen osalta.

Loimaan kaupunki esimerkiksi muutti rakennusvalvonnan taksaansa ja samalla korotti rakennusvalvontaan liittyviä maksuja noin 20 prosentilla tämän vuoden alusta alkaen (LL 19.12.2024). Maksuja korotettiin, koska kuntien tulojen arvioidaan vähenevän lupakynnyksen noustessa.

– Nähtäväksi jää, mikä vaikutus tällä on Loimaalla, Salminen miettii.

Uuden rakentamislain yhteydessä on puhuttu muun muassa byrokratian kevenemisestä. Toisaalta rakentajan vastuu kasvaa. Vastuu voi tuoda mukanaan epävarmuuden siitä, mitä saa ja mitä ei saa rakentaa ilman lupaa.

Salminen muistuttaa, että vaikka rakentamislupaa ei jatkossa tarvittaisikaan, luvanvaraisuus voi syntyä muuta kautta. Esimerkiksi alle 30 neliön pihasauna voi tarvita rakentamisluvan, jos siihen rakennetaan puhdas- tai jätevesijärjestelmä. Ranta-alueille rakennettaessa puolestaan voidaan edellyttää poikkeamislupaa, vaikka rakentamislupaa ei enää tarvittaisikaan.

Salminen sanoo Loimaan kaupungin antavan yleistä neuvontaa, jos rakentaja on epävarma. Hän neuvoo jättämään kaupungin verkkosivuilla neuvontapyynnön lupapisteen asiointipalvelun kautta. Puhelinneuvonnasta Salminen ei innostu, sillä se jättää tulkinnanvaraa.

Valtakunnallisesti on jo arveltu, että uusi rakentamislaki tulee lisäämään jälkivalvonnan määrää.

– Pahimmassa tapauksessa rakennus voidaan joutua poistamaan, Salminen huomauttaa.

Loimaan kaupungin tämänhetkinen rakennusjärjestys on tullut voimaan syksyllä 2017.

Rakennusjärjestys voidaan määritellä joukoksi määräyksiä, joilla kuntakohtaisesti eli paikallisesti tarkennetaan tai täydennetään muun muassa rakentamiseen liittyviä lakeja ja asetuksia. Määräykset voivat koskea esimerkiksi rakennuspaikkaa, rakennuksen kokoa ja sen sijoittamista. Esimerkiksi kaavamääräykset ajavat rakennusjärjestyksen edelle.

Salmisen mukaan uuteen rakennusjärjestykseen tehtävät muutokset koskevat ennen kaikkea uuden rakentamislain soveltamista eivätkä ne sisällöllisesti ole kovin suuria verratessa kaupungin nykyiseen rakennusjärjestykseen.

Kaupungin uuden rakennusjärjestyksen luonnoksessa on muun muassa lueteltu kiinteistönomistajia helpottaakseen ne toimenpiteet, jotka eivät edellytä rakentamislupaa.

Yksityiskohdista Salminen nostaa esiin muun muassa sen, että rakennusjärjestyksellä on tarkoitus ottaa yleismääräyksin jatkossa kantaa esimerkiksi ilmalämpöpumppujen sijoittamiseen. Rakennusten julkisivumuutokset vapautuvat luvanvaraisuudesta muualla kuin asemakaava-alueilla. Vapautukset luvanvaraisuudesta eivät koske esimerkiksi suojeltuja rakennuksia.

– Lakimuutoksessa on lähdetty siitä, että kevennetään byrokratiaa, joten olemme koettaneet siirtää sitä konkretiaan.

Fakta

Rakentamislaki

Uusi rakentamislaki astui voimaan tämän vuoden alusta. Sen yhtenä tarkoituksena on sujuvoittaa rakentamista.

Lupajärjestelmää on yksinkertaistettu, kun rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus korvataan yhdellä lupamuodolla, rakentamisluvalla.

Lupaa edellyttävien rakentamishankkeiden kynnystä on nostettu siten, että esimerkiksi alle 30 neliön varaston tai pihasaunan voi rakentaa ilman lupaa, kunhan rakentamis- ja kaavamääräykset sekä rantarakentamisen säännökset täyttyvät. Kaikki rakennukset kuluttavat jatkossakin tontin rakennusoikeutta.

Lähde: Ympäristöministeriö.

Fakta

Rakentajan on huomioitava

Tontin rakennusoikeus.

Kaavamääräykset.

Rakentamiseen liittyvät lait ja asetukset.

Kunnan rakennusjärjestys.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän