Saviseudulla on heitelty koreja jo 60 vuoden ajan – Korikonkarien historiaa juhlittiin höntsäpelien, huippukoriksen ja muistojen tahdeissa

0
Bisonsin pelien kuuluttajana ja otteluraporttien kirjoittajana tunnettu Ilari Uusitalo toimi iltajuhlan juontajana. KALLE RAJALA

KORIPALLO Juhlallisuuksille oli jälleen oivallinen tilaisuus, kun Loimaan Korikonkarit (LoKoKo) vietti 60-vuotisjuhliaan. Lauantain juhlallisuudet päätettiin Heimolinnassa vietettyyn iltajuhlaan, johon saapui noin 200 loimaalaisen korisperheen jäsentä. Juhlinnan lomassa pääpaino oli vanhojen peli- ja seurakavereiden näkemisellä ja vanhoja konkareita saapuikin juhlallisuuksiin Saksasta asti.

LoKoKon puheenjohtaja Aapo Savo ja ikikonkari Pekka Levomäki ottivat juhlavieraat riemuiten vastaan. KALLE RAJALA

– Vuosikymmenten aikana koripallo on juurtunut todella syvälle loimaalaiseen saveen. Itse olen huomannut sen jokavuotista kausijulkaisua tehdessäni; todella monella paikallisella yrittäjällä on henkilökohtainen suhde Loimaan Korikonkareihin, seuran puheenjohtaja Aapo Savo kertoi tervetulopuheessaan.

Aamupäivän höntsäpeleihin osallistui noin 60 pelaajaa ja paikalle saapui myös kymmenittäin katsojia. SAMI ALA-KLEME

Juhlapäivä startattiin naisten ja miesten höntsäpeleillä jo ennen puoltapäivää. Molempiin sarjoihin osallistui neljä joukkuetta ja pelaajia oli yhteensä noin 60. Pelit pelattiin hyvässä hengessä turhia kiristelemättä. Pääpaino olikin vanhojen pelikavereiden näkemisessä ja kevyessä kuntoilussa.

– Selvittiin yhdellä hajonneella polvella ja yhdellä sormivammalla. Eli ehkä yllättävän vähillä vammoilla, eräs naisten sarjassa vuosien tauon jälkeen koripalloon tarttunut pelaaja kommentoi.

Naisten harrastepelit pelattiin Puistokadun koulun juhlasalissa. SAMI ALA-KLEME
Miehet mittelivät koristaidoillaan liikuntahallin puolella. SAMI ALA-KLEME
SAMI ALA-KLEME

Juhlaottelussa kohtasivat Bisons Loimaa ja Kauhajoen Karhu Basket. Ennen ottelua järjestetyssä otteluennakossa Bisonsin päävalmentaja Konsta Mastomäeltä kysyttiin, että miten LoKoKon kasvatti, viime vuoden tulokkaaksi valittu Oliver Kandén saadaan pidettyä kurissa.

Mastomäellä oli tähän huoleen toimivalta kuulostanut resepti, mutta juhlaottelun ratkaissut kolmonen lähti 15 sekuntia ennen summeria juuri Kandénin kädestä. Vaikka oman kasvatin puraisu tuntuikin pahasti ylemmän jatkosarjan paikasta taistelevassa Bisonsleirissä, sai Kandén varauksettomat aplodit, kun hänet iltajuhlan historialuennossa mainittiin.

Iltajuhlan aikana lavalla koripallomuistoistaan kertoivat Jarmo Metsänperä, Tommi Parikka, ensimmäinen aikuisten SM-tasolla pelannut LoKoKon kasvatti Tarja Mäki-Punto-Ristanen ja Sami Tenkanen.

– Loimaan Korikonkarit on hyvä esimerkki seurasta, joka on pystynyt saavuttamaan oman potentiaalinsa. Siitä iso kiitos kuuluu kaikille toiminnassa mukana olleille, Tenkanen kertoi puheessaan.

LoKoKon historiavaiheita kertasi kuvakollaasin säestämänä Antti Jaakola . Seurahistorian ensimmäiset 50 vuotta pikakelattiin Kimmo Parikan ja Mikko Taatilan toimittaman Pallo savessa -historiikin pohjalta. Juhlijoiden joukosta löytyi niin monta Korikonkareissa vuosikymmenten varrella vaikuttanutta pelaajaa, valmentajaa tai talkoolaista, että Jaakola sai useasti odotella hetken suosionosoitusten tulvan keskellä.

– Korikonkarit on koko koko kaupungin oma seura ja oma yhteisönsä. Seuran 60 toimintavuonna seuratoiminnassa on mukana konkareita jo kolmannessa polvessa, Jaakola luki seuran peruspilareista kertoessaan.

Näitä pilareita olivat yhteisöllisyys, perinteet, kansainvälisyys, talkoohenki, ajanmukaisuus ja loimaalaisuus.

Lokokon 60-vuotisjuhlilla Heimolinnan yläkerrassa pääsi tutustumaan muun muassa lehtileikkeisiin ja ottelupöytäkirjoihin vuosikymmenten varrelta. Monet kävijät bongasivat seiniltä omia joukkuekuviaan. KALLE RAJALA

Oikeastaan kaikkia seuran peruspilareita esitteli hienosti ikikonkari Pekka Levomäen yläkertaan kasaama Korikonkari-näyttely, joka lienee Loimaan urheiluhistorian laajimpia näyttelyjä. Seinille teipattujen joukkue- ja reissukuvien lisäksi tutustumaan pääsi lehtileikkeisiin, vuosikirjoihin, valmentajien harjoitusvihkoihin ja ottelupöytäkirjoihin. Tallessa oli myös Eino Korhosen, Niki Krjukoffin ja Veikko Parikan 19. lokakuuta 1964 allekirjoittama LoKoKon perustamiskirja.

– Ottelupöytäkirjoja yläkerrassa on esillä noin 20 000. Joista poimintana nostettakoon 22.1.1989 pelattu C-poikien peli Perniön Urheilijoita vastaan, joka päättyi Korikonkarien 341–19 voittoon. Kyseessä lienee Korikonkarien suurinumeroisin voitto, jossa Seppo Taatila teki 60 pistettä ja oli vasta kolmanneksi kovin pistemies, tapahtuman juontanut nykypäivän Bisons-äänenä tunnettu Ilari Uusitalo esitteli.

Lokokon seurahistorian suurin voitto tuli 22. tammikuuta 1989, jolloin c-poikien joukkue voitti Perniön Urheilijat lukemin 341–19. KALLE RAJALA

Kyseisen joukkueen valmentajana toimineen Pekka Levomäen mukaan esillä olleista kansioista löytyy lähes jokainen ottelupöytäkirja ainakin 1980-luvun alusta saakka. Myös lehtileikkeitä löytyy samalta ajanjaksolta ja joitain muistoja jopa 1960-luvulta asti.

– Hulluuttahan näiden kerääminen vaatii. Bisonsin kultavuosina näitä tuli helposti kansiollinen vuodessa ja viime vuosina tahti on taas kiihtynyt. Kaiken mahdollisen olen yrittänyt kerätä talteen, leikekirjat kerännyt Levomäki nauroi.

– Nyt olen säilyttänyt näitä ihan kotonani, mutta ehkä nämä voisi tuoda jonkun pelin yhteydessä juoksusuoralle katseltaviksi.

Korikonkarien näyttelystä löytyi myös kausijulkaisut, joista vanhimmat olivat 1960-luvulta. KALLE RAJALA

Yli 20 vuoden ajan LoKoKon toiminnassa mukana olleelle Kaija Kojolle myönnettiin Korikonkarien kunniajäsenyys. Aapo Savon mukaan kunniajäseniksi on aiemmin valittu 60 vuotta täyttäneet entiset puheenjohtajat ja muutama muu, joten ”kunniagalleriaan” pääsy on harvinainen ja merkittävä kunnianosoitus pitkäaikaisesta seuratyöstä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän