
Olisi tarjolla hyvä idea uudeksi tosi-tv-sarjaksi – tai ehkä se olisi liian epäuskottava jopa tosi-tv-standardeilla mitattuna. Suoranaista taikuutta nimittäin lähentelee koulujen, päiväkotien ja esimerkiksi vanhusten palveluasumisen ja laitosruoan tekijöiden kyky tuottaa syötävää niukoilla määrärahoilla.
Loimaalla käytetään kouluruokaan oppilasta kohden vuodessa 647 euroa, Oripäässä 845 ja Ypäjällä 711 euroa (LL 19.2.2025). Siis vuodessa! Koulupäiviä on kuitenkin lukuvuodessa 190 ja hinta sisältää myös esimerkiksi ruokapalveluhenkilöstön palkat ja ruoan kuljetukset elintarvikkeiden lisäksi.
Jokainen voikin hellansa ääressä miettiä, mitä itse saa päivästä toiseen aikaan lounaaksi, jos käytettävissä on vain muutama euro – ja sen pitää koulussakin olla nykyään muutakin kuin ohraryynivelliä ja tillilihaa, joita menneinä vuosikymmeninä koululaisille tarjoiltiin. Kouluruokailun historiaan pääsee tutustumaan Suomen maatalousmuseo Sarassa ja siellä voi pohtia, miten harvinaista maailmassa on, että koululaisille ylipäätään tarjotaan ruoka ilmaiseksi koulussa.
Kaikista kalleinta ruoka on niin koulussa kuin kotona silloin, kun se jää syömättä. Eikä alituinen herkuttelukaan ihan halpaa ole – epäterveellinen ruoka voi maksaa jopa hengen tai ainakin elinvuosia.