Loimaan seudulla ei ole vähään aikaan ollut lakkoja näin kuin nyt: Teollisuusliiton lakko kohdistui myös loimaalaisiin teknologiayrityksiin (LL 18.2.) ja kaupan alalla lakkoiltiin logistiikassa (LL 15.2.) alkuviikolla ja myymälöissä keskiviikosta alkaen (LL 20.2.).
Palkkojen osuus bruttokansantuotteesta on supistunut Suomessa jatkuvasti, todetaan Turun Sanomien julkaisemassa analyysissä (17.2.) ja huomautetaan, että palkkojen osuuden pienentyminen korreloi vahvasti talouskasvun hidastumisen kanssa – palkkatulot kun usein laitetaan kiertoon nopeasti esimerkiksi kauppoihin ja pääosin kotimarkkinoille.
Palkkojen osuuden supistuminen on huono asia niin valtiolle kuin kunnillekin, sillä verotuloja kertyy vähemmän. Ja kuten tiedetään, niillä tuotetaan julkisia palveluita.
Olemme niin sanotusti kaikki samassa veneessä – jos rahaa ei ole, se ei kierrä. Ja kun se ei kierrä, sitä ei riitä palkansaajille, yrityksille eikä palveluihin.
Aina ei ole helppo sanoa, missä raha luuraa ja kenelle se kuuluu. Lakot pakottavat jokaisen meistä vähintään suhteuttamaan tietojamme työelämästä ja palkkaeuroista lakkoilijoiden vaatimuksiin ja työnantajien tarjouksiin. Esimerkiksi vakituisessa ”kahdeksasta neljään”-työssä työhistoriansa ajan ollut ihminen ei välttämättä huomaa ajatella vaikkapa osa-aikaisuuden vaikutusta työntekijöiden ja heidän perheidensä taloudelliseen pärjäämiseen.