Aika näyttää, valmistetaanko Lännen Tractorsin tehtaalla jatkossa myös puolustus- ja turvallisuusteollisuuden tuotteita, kuten droneja

0
Lännen Tractors lanseerasi torstaina uuden ympäristönhoitokone Lundbergin tuotesukupolven. Paikalla olivat muiden muassa LMCE Group oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Huttunen, Summa Defence -konsernin toimitusjohtaja Jussi Holopainen ja Lännen Tractorsin toimitusjohtaja Veli Ollila. LARI KIVIRANTA

LOIMAA Loimaalla torstaina vieraillut Summa Defence -konsernin toimitusjohtaja Jussi Holopainen näkee isoja mahdollisuuksia Lännen Tractorsin tehtaalla Hirvikoskella.

– Tulevaisuudessa täällä voi olla mahdollisuuksia puolustusteollisuuden erilaisten koneiden ja laitteiden valmistamisessa.

Kapasiteettia noin parin hehtaarin suuruisen tehtaan kattojen alta pitäisi löytyä.

Holopainen tiedusteli käydessään ensimmäistä kertaa Loimaalla, paljonko tehtaalta voidaan saada liikevaihtoa. Lännen MCE Groupin hallituksen puheenjohtaja Timo Huttunen piti sadan miljoonan liikevaihtoa mahdollisena.

Summan liikevaihdon arvioidaan olevan 110–140 miljoonaa euroa tänä vuonna ja oikaistun liikevoiton 9–12 miljoonaa euroa.

Viime syksynä uutisoitiin siitä, että Lännen, Lundbergin ja Watermasterin koneista tunnettu Lännen MCE oy siirtyy osaksi puolustus- ja turvallisuusteknologiakonserni Summa Defenceä (LL 19.11.2024).

Summa Defence on uusi, viime vuonna perustettu yhtiö, jonka toimialaa on kokonaisturvallisuus, kuten huoltovarmuus ja kriittinen infrastruktuuri.

Torstaina Summan toimitusjohtaja Holopainen osallistui Lännen Tractorsin mediapäivään, jossa lanseerattiin yhtiön uuden sukupolven Lundberg-mallisto.

Mediapäivässä muistutettiin siitä, ettei Lännen Tractorsilla unohdeta siviilipuolta, eikä Holopainenkaan pidä mielekkäänä suuntautua pelkästään puolustusteollisuuteen.

Lännen Tractorsin toimitusjohtaja Veli Ollila toivoo, että yritysjärjestelyn myötä Loimaan tehtaalle saadaan lisää tuotekategorioita ja työlaitteiden valmistusta.

Summa-konsernilla on tällä hetkellä viisi suomalaista tytäryhtiötä, jotka osaltaan omistavat konsernia. Konsernin tytäryhtiöihin lukeutuvat loimaalaisittain tunnetut Lännen Tractors ja Aquamec.

Lisäksi konserniin kuuluu Summa Drones, joka on yhteisyritys ukrainalaisten toimijoiden kanssa.

– Kyse on ukrainalaisesta drone-valmistajasta, jolla on yhteisyritys Suomessa, Holopainen kertoo ja sanoo, että yrityksen myötä edistetään paitsi Ukrainan taistelua, myös suomalaista alan osaamista.

Holopainen ei pidä poissuljettuna sitä, että jollain aikavälillä drone-valmistusta voidaan nähdä Loimaallakin.

– Näen isoja mahdollisuuksia Loimaan tehtaalla.

Kyse on perinteisesti miehittämättömistä ilma-aluksista, mutta Huttusen mukaan kyse voi olla myös miehittämättömistä maalla kulkevista droneista.

Huttunen katsoo, että yhteisyrityksen kautta on yleisemminkin mahdollisuuksia avata ovia Ukrainaan. Hän muistuttaa, että Ukrainaan on jo aiempina vuosina toimitettu 6–7 Watermasteria eli monitoimiruoppaajaa.

– Lisäksi viime kesänä toimitettiin yksi kone.

Tämänhetkistä maailmantilannetta Holopainen luonnehti hämmentäväksi, mikä kuitenkin avaa myös mahdollisuuksia ja Loimaallekin. Holopaisen ja Huttusen mukaan erityisesti Ukrainan jälleenrakennus avaa uusi mahdollisuuksia, kun se aika koittaa.

Näille markkinoille tähdätään pörssiyhtiön uskottavuudella, sillä Summa Defencen on tarkoitus listautua Helsingin ja Tukholman pörsseihin huhtikuussa.

Lännen Tractorsin toimitusjohtaja Veli Ollila muistuttaa Lännen valmistamien koneiden olleen jo pitkään osa huoltovarmuutta ja sillä olleen asiakkuuksia niin Suomen, Ruotsin kuin Norjan puolustusvoimiin.

Ollila huomauttaa, että kevään 2022 tapahtumien jälkeen huoltovarmuus ja kriisinhallinta ovat nousseet enemmän esille Lännen Tractorsinkin strategisessa ympäristössä.

– Ja siellä on se Summan pihvi, hän viittaa ja korostaa, että kyse ei ole uudesta suomalaisesta aseteollisuudesta vaan kokonaisturvallisuuden ratkaisuista.

Holopainenkin näkee, että keskustelu kääntyy helposti pelkästään aseisiin, mutta yhtä lailla tärkeitä ovat huoltovarmuus ja logistiset toiminnot.

– Tässä Lännen ratkaisuilla on merkittävä rooli.

Ollila muistuttaa, että jo menneisyydessä Lännen-kaivureita on varustettu henkilösuojauksella.

Summa Defence -konsernin pääkonttori on Helsingissä.

– Toimintaa on ympäri Suomea. Konsernin taustalla on yli sata yksityistä suomalaista yrittäjää ja sijoittajaa, Holopainen kertoo.

Alkuvaiheessa sijoittajat tuovat noin 25 miljoonaa euroa rahaa konsernin käyttöön.

– Tämä ei kuitenkaan mahdollista exitiä (ulospääsyä, poistumista) yhtiöille, hän korostaa ja sanoo, että konserniin haetaan kasvuhakuisia yhtiöitä tyttäriksi.

Holopaisen mukaan yritysjärjestelyjä on tarkoitus jatkaa kasvustrategian mukaisesti tulevaisuudessakin.

– Meillä on kovat kasvutavoitteet, ja alku on ollut varsin hyvä.

Loimaan tehtaalla valmistetaan Lännen, Lundbergin ja Watermasterin koneita. Yksi niiden yhteisistä nimittäjistä on monikäyttöisyys.

Holopainen vakuuttaa, että kyseiset tuotemerkit säilyvät jatkossakin eikä niitä sulauteta Summan brändin alle.

Huttunen muistuttaa Lännen tehtaiden juurten juontavan 1950-, Lundbergin 1940- ja Watermasterin 1980-luvulle.

– Nämä ovat vahvoja tuotemerkkejä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän