
LOIMAA Paikallisten yrittäjien mahdollisuuksista tarttua loimaalaisiin hankkeisiin keskusteltiin Loimaan kaupungin järjestämillä hankinta-aamukahveilla maatalousmuseo Sarassa. Tilaisuudessa käytiin läpi kaupungin tulevia hankintoja ja investointeja sekä niihin liittyviä muutoksia ja periaatteita.
Oman kunnan yritysten osuus ostoista oli 26 prosenttia (LL 12.10.). Prosenttiosuus oli maakunnan kolmanneksi korkein, sillä edelle kipusivat ainoastaan Salo ja Raisio. Vuoden 2024 ostolaskudata julkistetaan kesäkuussa, kunhan valtuusto on hyväksynyt tilinpäätöksen.
– Kaikkea ei pystytä luonnollisesti ostamaan paikallisilta, sillä kaikkiin tarpeisiin ei löydy toimijoita. Lisäksi ostoihin kirjautuu suuria miljoonaluokan maksuja muille julkisille toimijoille kuten Kelalle. Tämä näkyy myös tilastoissa, Loimaan kehittämisjohtaja Paavo Laaksonen selvensi.
Koulujen ja varhaiskasvatuksen ateriakuljetusten kilpailutus alkaa loppuvuonna 2025. Toimituspisteitä on 15, joihin ateriat kuljetetaan keskitetysti Puistokadun koululta. Uusi sopimuskausi alkaa 1. kesäkuuta 2026.
– Viimeksi ei vielä tiedetty, miten hommat sujuvat, niin ei haluttu sitoutua pitkään urakka-aikaan. Homma on toiminut hyvin, ja seuraavaksi tehdään muutaman vuoden mittainen sopimus, tekninen johtaja Antti Korte kertoi.
Hänen mukaansa Loimaalla rakennetaan ja tehdään hankintoja tulevien vuosien aikana paljon ja on toivottavaa, että paikallisia yrityksiä voitaisiin käyttää mahdollisimman paljon. Isojen urakoiden lisäksi hän kehottaa yrityksiä olemaan tarkkana pienempien hankkeiden tiimoilta.
– Oletan, että työllisyystilanne on aika hyvä, koska aikamoisia soittelukierroksia saadaan aina tehtyä esimerkiksi joidenkin pienten sähkötöiden vuoksi, Korte tuumaili.
Vuoropuhelu kunnan ja toimijoiden välillä vaatii Kortteen mukaan yhä kehitystä, jotta tieto mahdollisista työkohteista kulkisi yrityksille paremmin.
Sivistyspalveluissa merkittävimmät hankinnat koostuvat varhaiskasvatuksen ostopalveluista (noin 2,4 miljoonaa euroa), esi- ja perusopetuksen kuljetuksesta (noin 1,4 miljoonaa euroa) ja erilaisista aine- ja tarvikehankinnoista (noin 0,8 miljoonaa euroa). Sivistysjohtaja Manne Pärkön mukaan tarvikehankinnoista valtaosa tehdään Turun kilpailuttamina seutuhankintoina ja varhaiskasvatuksen järjestämiseen varteenotettavia toimijoita on Suomessa vain muutamia. Joten paikallisesti sivistystoimen hankinnoista vaikuttavat kuljetukset.
– Esi- ja perusopetuksen kuljetukset järjestetään vahvasti paikallisin voimin. En ainakaan paljoa valehtele, jos sanon, että yli 95 prosenttia kuljetuksia hoitavista on tällä hetkellä paikallisia yrittäjiä.
Voimassa olevan kuljetusvuoden optio käytettiin myös lukuvuodelle 2025–2026. Uusi sopimuskausi alkaa siis syksyllä 2026, ja sen kilpailutus ajoittuu vuoden 2025 loppupuolelle. Pärkön mukaan puhtaiden ajoneuvojen direktiivi tuo haastetta tulevaan kilpailutukseen. Pärkö laskee, että nykyisellä kalustomäärällä uuden direktiivin mukaan autoista neljän pitäisi olla täyssähköisiä. Sähköistymisen myötä huomioon tulee ottaa autojen saatavuus ja toimintasäde, eivätkä sähköiset vaihtoehdot helpota autojen henkilöpaikkamäärätarpeen arviointia.
– Reittejä suunnitellessa autoissa tuntuu aina olevan yksi paikka liian vähän.
Kaupunginjohtaja Jari Rantalan ja toimialojen johtajien lisäksi tilaisuudessa ääneen pääsivät Hulmin Huollon toimitusjohtaja Heidi Ojala, Loimaan Kaukolämmön toimitusjohtaja Tero Tähtinen, Loimaan veden johtaja Kimmo Virta ja Loimaan yrittäjien puheenjohtaja Turkka Leminen.