
LOIMAAN Taidetalossa kilisteltiin alkoholittomia kuohuvia lukiolaisten taidenäyttelyn avajaishumun tunnelmissa. Maksuttomassa Metsään meni -näyttelyssä on esillä taidetta kahdeksalta Novida Loimaan lukion kuvataiteen diplomitöiden tekijältä 9.5. asti. Esillä on keramiikkatöistä valmistettu installaatio, piirustuksia ja maalauksia.
– Olemme onnekkaita, että olemme voineet järjestää tällaisen kurssin. Minulle vaikeinta tässä on ollut se, että opettajana en ole saanut sanoa minkäänlaista kommenttia heidän töistään valmistusprosessin aikana, Novida Loimaan lukion kuvataiteen opettaja Päivi Viljanen sanoo.
Diplomitöitä valmistaneet Elma Karjalainen, Vilja Markkula ja Vilja-Liina Kontulainen kertovat näyttelyn olevan upea mahdollisuus tuoda omia töitä esille, ja avajaisten olevan hieno ja juhlava huipentuma ahkeran työskentelyn päätteeksi.
– On kiva, kun voi jakaa omia töitä muiden katseltaviksi, etteivät ne jää vain jonnekin komeron nurkkaan, Kontulainen kertoo.
Kontulainen sai diplomityöhönsä idean itselleen rakkaasta metsäsuhteesta. Hän loi teokseensa elävää hahmoa kuvailevan puun, johon metsätyökone juuri iskee kiinni.
Markkulan mukaan kurssi on ollut upea kokemus ja ryhmä on ollut hieno.,
– On ollut haastavaa taiteilla ja valmistaa portfoliota. Mutta onhan tämä ollut samalla myös äärettömän palkitsevaa, Hyakinthoksen myytistä töihinsä inspiraatiota ammentanut Markkula toteaa.
Karjalainen kertoo, että hänen ideansa ehtivät vaihtua monesti prosessin aikana, mutta lopulta hän keksi neljän työn kokoelman avulla kuvata ihmisyyttä.
– Ihmisyyttähän kuvataan taiteessa aina jollain tavalla, ja huomasin, että yksi valittavanamme olevasta valtakunnallista aiheesta oli toislajisuus. Halusin kuvata ihmisyyttä nimenomaan ulkopuolisesta näkökulmasta, eikä siitä perinteisestä ihmiskeskeisestä näkökulmasta, Karjalainen täsmentää.
Eerika Holmijoki ja Pulmu Peuralahti kokivat avajaiset arvokkaana tilaisuutena, ja he kumpikin tykkäävät tehdä taidetta ja luovia juttuja.
– On hienoa, että saimme tällaisen mahdollisuuden toteuttaa taidetta. Suunnittelu tapahtui kotona, mutta meidän piti toteuttaa kuitenkin työskentely valvotusti 38 tunnin aikana, he kertovat.
Varsinaisten diplomitöiden lisäksi esille sai tuoda myös omaa harrastuneisuuttaan, joten lisänä viereisessä huoneessa on esillä harrastuspohjalta valmistuneita töitä.
Puheiden lomassa aistit saivat herkistyä visuaalisen elämyksen lisäksi myös herkälle musiikilliselle elämykselle sekä makunautinnoille. Musiikinopettaja Pekka Suhonen säesti opiskelijoiden Aava Lehtisen ja Minttu Kivisen laulua. Tarjolla olevista herkuista puolestaan vastasivat ravintola- ja catering -ala.
Teosten ohessa näyttelyssä voi tutustua myös opiskelijoiden tekemiin portfolioihin, joissa he kertovat teoksen valmistumiseen liittyvistä ajatuksista ja oppimisprosessista. Nämä kansiot ovat ehdottomasti mielenkiintoista luettavaa ja avaavat syvemmin teosten maailmaa sekä myös nuorten omia sielunmaisemia.
Liisa Virtanen tuli avajaisiin, jossa on esillä hänen tyttärensä Vilja Markkulan töitä.
– Tulin suurella ylpeydellä ja uteliaisuudella katsomaan tätä näyttelyä. Tytär oli aivan innoissaan tästä kurssista, ja hän on osallistunut ja panostanut tähän todella motivoituneesti.
Virtasen mielestä näyttely kokonaisuudessaan näyttää loistavalta.
– Täällä on todella upeaa taidetta esillä. On myös hienoa, että tätä tilaa hyödynnetään näin, ja se voi innostaa nuoria käymään taidenäyttelyissä tai -museoissa muutenkin, hän kehuu.