
Loimaa
Sosialidemokraattien vaalivalvojaisiin oli varattu arpajaisonnenpyörä tylsiä hetkiä varten, mutta se seisoi iltakymmenen aikaan vielä toimettomana Alessandro-salin pöydällä.
– Ei ole tullut tylsiä hetkiä, Leila Tanskanen nauraa, kun samaan aikaan äänimäärä näyttää puolueelle Loimaan valtuustoon yhtä paikkaa lisää ja Marke Tissari on uusimassa paikkansa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustossa.
– Pelkotila, Marke Tissari kuvaa viestiä vaalikentiltä ja sanoo, että ihmiset ovat huolissaan siitä, miten sote-palveluiden on käynyt.
– Kyllähän ihmiset sotesta puhuu, Leila Tanskanen toteaa myös vaalitilaisuuksien perusteella.
– Loimaalaisista aiheista ovat puhuttaneet Lemmensilta ja palloiluhalli, kun niistähän oli juttukin lehdessä, Loimaan Sosialidemokraattien puheenjohtaja Timo Tamminen kommentoi.
Vihreät valvoivat Sampsa Heinosen ja Laura Kilpiön kotona Loimaan keskustassa. Ylen vaaliasiantuntija Sami Borgin mukaan ristitty ”Sampsa Borg” luetteli lukemia läppäriltä ja pöydällä oli juomalaseja, joihin valvojat olivat lastanneet legopalikoita sen mukaan, miten arvaavat vaaleissa käyvän.
Omaa tulosta ei tarvinnut enää iltakymmenen jälkeen arvailla.
– Ei ole ollut varsinaisesti vaikeaa viritellä ihmisten kanssa keskustelua siitä, että pidetään heikoimmistakin huolta, Loimaan kaupunginvaltuustoon yhden välikauden jälkeen nouseva Laura Kilpiö toteaa ja sanoo, että valtakunnan politiikka vaikuttaa kuntavaaleissakin.
Opettajana työskentelevälle ehdokkaalle oli vaalitilaisuuksissa purettu huolia kouluja koskevista asioista ja erityisesti oppimisen tuen muutoksiin liittyen.
– Mitä varhaisemmassa vaiheessa apua saa, sitä parempi sekä inhimillisesti että taloudellisesti.
Se kentällä hienoisesti yllätti – ja ilahdutti, että ”tolkutonta valitusta” ei äänestäjiltä ainakaan hänelle osunut.
– Valitsimme vaalilauseeksemmekin ”Maailman paras Loimaa”, kun meillähän on täällä moni asia aika hyvin. Kulttuuriasioista olemme yrittäneet pitää meteliä, kun harrastukset ja kulttuuri ovat niin monen ihmisen elämässä merkityksellisiä, vaikka niiden osuus kaupungin budjetissa on häviävän pieni, hän sanoo ja toteaa, että kulttuuri luo elinvoimaa ja auttaa juurtumisessa kotiseutuun.
Vasemmistoliiton valvojaisissa oli jaettu ruusuja jo heti illan aluksi. Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Simo Jalovaara sanoo, että vaalityötä on touhuttu pienellä porukalla, mutta talkoolaisia on aina löytynyt. Vetoapua on työhön saatu kuulemma televisiosta.
– Se kun toitottaa koko ajan mistä leikataan.
Aluevaltuustoon jälleen valittu Maarit Koivisto sanookin, että vaalikentillä on tultu paljon puhumaan leikkauksista, joiden koetaan kohdistuvan köyhiin ja lapsiperheisiin sekä terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluihin.
– Meidän äänestäjät tietävät, mitä leikkaukset tarkoittavat, hän sanoo ja arvioi, että pienituloiset ehkä hiukan korostuvat heidän äänestäjäkunnassaan.
Loimaalaisista aiheista ovat puhuttaneet liikuntahalli, koulujen inkluusio ja myös työllisyyspalvelujen uudistus sekä kulttuuripalvelut.
Tarja Mäki-Punto-Ristasella (kok.) oli jo yhdeksän jälkeen satoja ääniä kasassa, mutta silti hän sanoi jännittävänsä läpipääsyä – ehkä jopa enemmän kuin poikansa juoksukisaa aiemmin päivällä ja Hurrikaanin illan ottelua.
Se oli turhaa, sillä hänestä tuli Loimaan äänikuningatar sekä kunta- että aluevaaleissa.
– Aluevaalien tulos erityisesti ilahduttaa. Aluevaltuustoon kaivataan lisää loimaalaisia eri puolueista tekemään yhteistyötä.
Loimaan alueen palvelujen säilyminen on puhuttanut hänen mukaansa ihmisiä aluevaalikentillä ja samoin puheista on kuultanut huoli ja epäluottamus vanhustenhoidosta.
– Miten meidän käy, kun vanhenemme? Missä hoidetaan, hoidetaanko, hän summaa puheita puolueen vaalivalvojaisissa Tornikahvilassa.
Epäluottamus palveluita kohtaan saa mietteliääksi.
– Ei pitäisi olla niin, että ei luoteta.
Ihmisiä on huolettanut myös se, että joutuvatko he iäkkäinä asumaan kaukana läheisistään tai puolestaan vierailemaan vanhustensa luona kaukana sijaitsevassa hoitolaitoksessa.
– Se, että saa olla lähellä rakkaitaan ei ole vain joku kiva lisä, vaan osa hyvinvointia.
Hän on tyytyväinen siihen, että yhä useammalla alkaa olla ymmärrys siitä, että ei voida hoitaa vain sairauksia.
– Painopiste on saatava ennaltaehkäisyyn ja terveyden edistämiseen. Liikuntajärjestötaustaisena ihmisenä iloitsen, että niin monet muutkin ihmiset ajattelevat näin.
– Vihreät tulevat mukaan valtuustoon, se on hyvä piristys. Loimaalla on hyviä tyyppejä vihreissä, Meidän Loimaan Matti Ylitalo kommentoi Keilahallin kokoustilaan viritetyssä vaalistudiossa, kun ääniä alkaa olla kuntavaaleissa laskettuna jo valtaosa.
Analyysia satelee laidasta laitaan. 195 äänen Lasse Laaksovirralle sovitellaan virnistellen jo Hirvikosken herruutta ja sellaistakin arvioidaan, että perussuomalaisten tappio on mennyt Loimaalla Keskustan hyväksi. Aluevaaleista pohditaan, että molemmissa vaaleissa ehdokkaina olleet ovat saattaneet tuplasta hyötyä – kun äänestäjä on yhden ehdokkaan löytänyt, niin ei ole enää tarvinnut etsiä toista.
Muuten vaalitulos on ryhmälle hieman pettymys. Neljä omaa paikkaa ja yhden vähennys ei niinkään, mutta valtuuston epätasapaino ennemminkin.
– Ei ole hyväksi, että kahdella suurimmalla puolueella on keskenään jo enemmistö, Matti Ylitalo sanoo ja toteaa, että vaihtoehtoisten ajatusten tuominen mukaan päätöksentekoon oli yksi syy, jonka vuoksi Meidän Loimaa -liike alkujaan perustettiinkin.
Vihreän piristyksen lisäksi tuloksesta löytyy muutakin positiivista.
– Kaupunginvaltuustoon tulee 14 uutta valtuutettua. Se on iso uudistus.
Keskustalla, kristillisdemokraateilla ja perussuomalaisilla ei ollut yhteisiä valvojaisia.