”Esteettömyys ei ole mikään lisäpalvelu vaan ihmisoikeus” – kaupunki alkaa valmistella esteettömyyssuunnitelmaa

0
Pia Heikkilä ja Jarmo Koskinen haluavat elää normaalia nuorten ihmisten elämää vammoistaan huolimatta. Siksi he toivovat, että kaupunki ja yrittäjät muistavat ottaa huomioon toiminnassa esteettömyyden, joka ei ole pelkästään kynnysten tasaamista vaan esimerkiksi myös selkokielisyyttä teksteissä. KATERYNA VANHELA

LOIMAAN hyvinvointitoimikunta päätti tiistaisessa kokouksessaan esittää, että kaupungille ruvetaan valmistelemaan esteettömyyssuunnitelmaa. Kaupungin henkilöstöpäällikkö ja hyte-koordinaattori Eveliina Kiiski sanoo, että töihin ryhdytään tulevalla valtuustokaudella.

Yhtenä edustajana hyvinvointitoimikunnassa toimii vammaisneuvoston puheenjohtaja Oili Saarikko. Hän sanoo, että vammaisten asioita kuunnellaan päättäjien ja virkamiesten taholta koko ajan paremmin, mutta esteettömyydessä riittää edelleen työtä. Esimerkiksi kaupungin nettisivut eivät ole hänen mielestään saavutettavia eli selkokielisiä.

– Tietoa joutuu hakemaan monen klikkauksen kautta, eikä se onnistu kaikilta.

Vammaisen henkilön onkin hänen mukaansa helpompi lukea kaupungin tapahtumista ja asioita lehdestä, koska apuvälineenä voi käyttää lukulaitetta.

Kaupungilla liikuttaessa suurin ongelma on jalkakäytävien korotukset, joiden yli on vaikea päästä pyörätuolilla tai rollaattorilla. Ne ovat kuitenkin Saarikon mukaan kaupungin viranhaltijoiden tiedossa, sillä viime kesänä vammaisneuvosto toteutti kolme esteettömyyskävelyä vammaisten henkilöiden ja viranhaltijoiden kanssa.

Lisäksi Saarikko nostaa esiin Melliläjärven, joka ei sovi vammaisille henkilöille. Melliläjärven esteettömyyden parantamisesta on jätetty myös kuntalaisaloite vuonna 2022.

Vesihovin uimahallissakin on parannettavaa, jotta se palvelisi paremmin vammaisia ja ikäihmisiä. Esimerkiksi saunassa portaat ovat liian jyrkät heikkojalkaisille ja pukuhuoneiden vessat liian pieniä apuvälineiden käyttäjille.

Jotta vammaiset henkilöt pystyisivät tulevaisuudessa osallistumaan entistä paremmin liikuntaharrastuksiin, Saarikko sanoo vammaisneuvoston esittäneen, että sen jäseniä otetaan mukaan uuden liikuntahallin suunnitteluun.

Jarmo Koskinen ja Pia Heikkilä haluavat elää normaalia nuorten ihmisten elämää vammoistaan huolimatta. Kaikki paikat eivät ole kuitenkaan esteettömiä. Esimerkiksi Loimaan pesäpallostadionin katsomoon on mahdoton päästä etenkin apuvälineitä käyttävän. KATERYNA VANHELA

Viisi vuotta sitten aivoverenvuodon saanut ja kehitysviiveestä kärsivä Pia Heikkilä haluaisi elää normaalia nuoren naisen elämää. Se ei ole aina kuitenkaan mahdollista, sillä kulkemis- ja tasapainovaikeuksien vuoksi moniin paikkoihin on vaikea mennä. Hän ei myöskään pysty käyttämään vasenta kättään kunnolla, ja siksi esimerkiksi raskaiden ovien aukaiseminen ei onnistu.

– Julkisissa tiloissa pitäisi olla painike, josta ovet saa auki. Lisäksi kaiteita pitäisi olla paljon enemmän eri paikoissa.

Erityisen hankalana Heikkilä pitää graniittisia kynnyksiä, joiden hän sanoo olevan liukkaita. Hän toivoisi myös, että kahvilat ja liikkeet kertoisivat selvästi, onko siellä esteetöntä sisäänkäyntiä.

– Esteetön kulkureitti pitäisi merkitä esimerkiksi nuolilla.

Hän sanoo käyvänsä myös paljon erilaisissa konserteissa ja urheilutapahtumissa, joissa on vielä rutkasti parannettavaa esteettömyyden suhteen. Esimerkiksi vaikeakulkuiset portaikot, hankalat wc-tilat ja syrjässä sijaitsevat hissit ovat Loimaan kaupunginkin tiloissa arkipäivää.

Adhd:sta ja hahmotushäiriöstä kärsivä Jarmo Koskinen sanoo aiemmin olleensa todella ujo ja arka lähtemään mihinkään, mutta rohkaistuneensa arjen tuen palveluiden ohjaajansa Susanna Männistön avustuksella. Nykyään Koskinen harrastaa padelia ja keilausta, joihin hän kulkee itsenäisesti kävellen. Reittejä hän harjoitteli ensin Männistön kanssa.

Jarmo Koskisella on puhelinsovelluksen kautta käytettävä kalenteri. Hänen on vaikea hahmottaa aikaa, mutta kalenterin avulla hän tietää, missä tulee milloinkin olla. Kalenterin päivittää hänelle kerran viikossa hänen oma arjen tuen palveluiden ohjaaja Susanna Männistö. KATERYNA VANHELA

Koska kelloaikojen hahmottaminen tuottaa Koskiselle vaikeuksia, Männistö päivittää hänen viikkokalenterinsa kerran viikossa puhelinsovellukseen.

– Siitä tiedän aina, missä minun tulee milloinkin olla, työtoimintaan Kojonkulmalla osallistuva Koskinen kertoo.

Kaupungilla kulkiessaan hän toivoisi katukylttien olevan suurempia ja ohjeiden selkokielisiä. Vammaisen ihmisen kun on vaikea hahmottaa monimutkaisia lauserakenteita ja sanoja. Männistö sanookin, että kaikkein parhaiten toimivat kuvat ja hymiöt.

– Ja pohjapiirustukset esimerkiksi kaupoissa olisivat aivan ehdottomat, Koskinen vielä lisää.

Pia Heikkilä ja Jarmo Koskinen saavat arkeensa tukea Susanna Männistöltä, joka on Varhan arjen tuen palveluiden ohjaaja. Yhdessä he harjoittelevat esimerkiksi kulkemista harrastuksiin ja muita tärkeitä taitoja, jotka tukevat itsenäistä elämää. KATERYNA VANHELA

Kaupungillle ja erilaisten tapahtumien järjestäjille Koskinen ja Heikkilä muistuttavat, että myös vammaiset ihmiset haluavat elää mahdollisimman normaalia elämää. Siksi he toivovatkin esteettömyyden huomioimista.

– Esteettömyys ei ole mikään lisäpalvelu vaan ihmisoikeus.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän