
LOIMAAN kaupunginkirkon alasalin pohjarakenteessa on löytynyt mikrobikasvustoa. Tieto selviää seurakunnan alkuvuodesta teettämästä sisäilmatutkimuksesta.
Kirkkoneuvosto on käsitellyt aihetta hiljattain. Nopeana ratkaisuna seurakunta on hankkinut Kaupunginkirkkoon kolme ilmanpuhdistinta, joista suurin on sijoitettu alasaliin.
Sisäilmatutkimuksen havaintojen pohjalta Kaupunginkirkossa odottaa muitakin kuin pelkkää alasalia koskevia korjaustoimenpiteitä. Ilmanpuhdistimien hankinnalla seurakunta pyrkii muun muassa siihen, että toimenpiteiden suunnitteluun ja kilpailutukseen jää riittävästi aikaa ja että sisäilman laatu saataisiin varmistettua siksi aikaa.
Kiinteistöpäällikkö Anni Mainela kertoo, ettei seurakunta ole tämän vuoden budjetissaan varannut rahaa Kaupunginkirkon sisäilma- ja muihin toimenpiteisiin. Hän pitää selvänä, että ensi syksynä ensi vuoden talousarviota laadittaessa määrärahaa tullaan varaamaan.
Seurakunta päätti sisäilmaselvityksen tilaamisesta viime vuoden lopulla. Tuolloin kirkkoneuvoston pöytäkirjasta ilmeni, että seurakunnan työntekijöiden ja seurakuntalaisten taholta oli ilmaistu huoli Kaupunginkirkon sisäilman laadusta. Heistä osa oli saanut fyysisiä oireita kirkossa (LL 30.11.2024).
Seurakunnalla oli ennestään tiedossa pohjakerroksen maakosteuden aiheuttamat ongelmat.
Mainela sanoo, ettei kenenkään virastossa työskentelevän ole tarvinnut siirtyä seurakunnan muihin toimipisteisiin.
– Virastossa on muutenkin aika vaihteleva miehitys.
Kiinteistöpäällikkö kertoo, että sisäilmatutkimuksessa kirkkoon tehtiin rakenneavauksia kahdeksaan paikkaan, joista yhdestä eli alasalista löytyi mikrobikasvustoa.
– Kosteutta löytyi kahdesta rakenneavauksesta alapohjasta, ei muualta.
Mainela ei sulje pois sitä, etteikö kosteutta tai mikrobikasvustoja voisi löytyä muualtakin rakennuksesta.
– Rakenneavaukset ovat pistemäisiä näytteenottokohtia. Tästä johtuen mikrobikasvustoa tai kosteutta voi löytyä myös muualta rakennuksesta.
Kiinteistöpäällikön mukaan seuraavaksi on teetettävä ilmanvaihdon kuntoselvitys.
– Kaupunginkirkon ilmanvaihtoa on rakennettu eri vaiheissa. Piirustuksista ja kiinteistön alipaineisuudesta voi päätellä, ettei ilmanvaihto ole ihan toimiva.
Sen jälkeen katsotaan, miten rakennukseen alapohjaa voidaan korjata ja mitä se maksaa.
Mainela sanoo, että tutkimuksissa saatiin lämpökuvausten avulla vahvistus siihen, että kirkkosalissa on niin sanottu kylmäsilta alttarin puoleisella seinällä katon rajassa. Puhutaan ilmavuodosta.
– Kylmä ilma pääsee laskeutumaan alas kuoron paikkeilta, eli siinä käy kylmä viima.
Kiinteistöpäällikön mukaan ilmavuodon syystä ei olla varmoja.
– Mutta alhaalta käsin tarkasteltuna voidaan todeta, että ainakin sisäpuolen tiilimuuraus ei ulotu alakaton yläpuolelle.
Kaupunginkirkko on rakennettu vuonna 1973.
Fakta
Toimenpidelistaa
Kaupunginkirkon perustuksien kuivatusjärjestelmän (salaojat, sadevedet, perusmuurin vedeneristys, kapillaarikatkot) varmistaminen ja tarvittaessa järjestelmän päivittäminen asianmukaiseksi.
Ensisijaisesti suositellaan alapohjan vaurioituneiden materiaalien poistamista. Vaihtoehtoisesti voidaan harkita rakenteiden ilmatiiviyden parantamista ja/tai alapohjan alipaineistamista.
Kirkkosalin ulkoseinän yläreunan kylmäsillan ja ilmavuodon korjaaminen.
Ilmanvaihtojärjestelmän kuntotutkimuksen teettäminen ja järjestelmän kunnostaminen.
Rakennuksen kuitulähteiden paikallistaminen ja poistaminen.
Kellarikerroksen sosiaalitilan märkätilan peruskorjaus.
Tarvittaessa viraston lattiapinnoitteen kunnon selvittäminen voc-mittauksin ja lattiapinnoitteen uusiminen.
Lähde: kirkkoneuvosto.