Kunta- ja aluevaalien ennakkoäänestys on tällä hetkellä meneillään, ja pian seuraa varsinainen vaalipäivä. Näissä vaaleissa päätetään arjen läheisimmistä asioista – koulusta, terveyspalveluista ja muusta arkielämästä. Etenkin nuorten äänestysprosentti on kuntavaaleissa kuitenkin aina aivan liian pieni.
Monelle äänestyskynnyksestä kasvaa liian suuri siinä vaiheessa, kun pitäisi päättää, minkä numeron kirjoittaa äänestyslipukkeeseen. Se on usealle nuorelle, kuten aikuisellekin, todella vaikeaa. Ensimmäisinä ehdotuksina usein sanotaan, että äänestä tuttua tai tee jokin vaalikone. Tutun mielipiteet eivät kuitenkaan aina vastaa omia, ja vaalikoneiden kysymykset tuntuvat usein liian vaikeilta. Muutamalla muistisäännöllä pääsee kuitenkin jo todella pitkälle.
Ensiksi kannattaa muistaa, että ehdokkaan ei tarvitse olla kaikesta samaa mieltä, jotta häntä voisi äänestää. Riittää tietää vain sellainen ehdokas tai edes puolue, joka on keskeisiltä teemoiltaan jotenkuten itselle läheinen. On paljon parempi äänestää esimerkiksi vain puolueen perusteella kuin jättää äänestämättä, jotta täysin omia arvojaan vastaan toimivat puolueet tai henkilöt eivät saa lisää valtaa.
Toiseksi voisi miettiä muutaman itselle tärkeän arvon. Kannattaa myös miettiä, mitkä näistä arvoista ovat kaikista tärkeimpiä ja mitkä taas toissijaisia. Tällä tavalla saa jo nopeasti suljettua pois ainakin muutaman puolueen. On nimittäin erittäin tärkeää, ettei valitse sellaista ehdokasta, joka toimii täysin omia arvoja vastaan, eikä edistä omaa asemaa tai tavoitteita. Mutta miten tällaisen ehdokkaan voi löytää?
Nuorille on esimerkiksi oma vaalikone, ja vaalikoneita on useita erilaisia, joista jokin voi olla helpompi ymmärtää kuin muut. Voi myös selata erilaisia nettisivuja, puolueiden sivuja, uutisartikkeleita tai ehdokkaiden sometilejä. Monilla sivustoilla on tarkat ohjeet äänestämiseen ja myös nopeita tietopaketteja vaaleista ja puolueista. Pidän itse ehdokkaani rajaamisesta puolueen kautta ja usein myös iän kautta. Olen itse nuori, joten haluan myös äänestää nuorta ehdokasta. Kaikki tällainen nopea rajaaminen helpottaa ehdokkaan valintaa.
Joskus äänestämistä vältellään myös siksi, ettei “politiikka kiinnosta”, tai ettei ole ihmisenä niin sanotusti “poliittinen”. Jos olet yksi näistä, olet väärässä. Politiikka nimittäin vaikuttaa jatkuvasti kaikkeen elämässämme – etenkin kunnallistasolla. Todennäköisesti olet joskus valittanut kouluruoasta, suuttunut huonokuntoisesta tiestä tai kävellyt hyvin kunnostetussa puistossa. Nämä asiat eivät synny tyhjästä, vaan kunnan hallinnossa.
Tärkeintä on kuitenkin muistaa äänestää, päätitpä ehdokkaasi jo kuukausi sitten tai vasta äänestyskopilla. Jokaisen nuoren ääni on todella merkityksellinen, etenkin, kun päätetään arkielämän kysymyksistä.
Mona Lehto