Pääsiäinen yhdistää ortodoksit ja kristityt

0
Isä Vladimiros vieraili Orisuolla keväisen kirkkaana päivänä.

Loimaa/Orisuo
Marju Hirvonen
Turun ortodoksisen seurakunnan pappi Vladimiros Rusanen vieraili Orisuon rukoushuoneella kertomassa ortodoksien paastosta ja pääsiäisen vietosta. Kuulijoita oli parikymmentä, ja tilaisuuden järjesti Orisuon Rukoushuoneyhdistys ry.

Pääsiäistä edeltävä paastonaika kestää 40 päivää. Paaston aikana ei syödä eläinkunnan tuotteita, viiniä eikä öljyjä. Suomessa ei yleensä noudateta kaikkein askeettisinta ruokavaliota, sillä paastonajan ruokavalio on luotu Välimeren maissa, joissa ruokavalio on erilaista ja vaihtoehtoja on saatavilla enemmän.

– Aktiivinen kirkkokansa paastoaa. Ruumiillinen paasto on tärkeää, mutta sen tarkoituksena ei ole näännyttää ihmistä. Jokainen noudattaa paastoa omien voimavarojensa ja mahdollisuuksiensa mukaan. Itse olen tämän paaston aikana laihtunut 8,5 kiloa ja oloni on nyt hyvä.

Henkisessä paastossa pohditaan, mikä on itselle tärkeää. Voi tehdä listan asioista, jotka parantaisivat elämänlaatua ja pyrkiä niitä kohti.

Teknologia on osa ihmiskuntaa, ja paaston aikana voi miettiä omaa suhtautumistaan siihen. Monet pitävät some- ja mediapaastoa, etsivät virtuaalista rauhaa ja saattavat määritellä uudelleen suhteensa kirkkoon, elämään ja läheisiin.

– Nuoret aikuiset ortodoksit kaipaavat ankkuria, yhteisöä, jossa ollaan läsnä ja tavataan kasvotusten. On elintärkeää, että ympärillä on ystäviä.

Ortodoksinen kirkko on konservatiivinen ja muuttuu hitaasti. Käytössä on edelleen vanha kalenteri, mistä johtuen pääsiäistä vietetään Suomea lukuun ottamatta muissa ortodoksimaissa eri aikaan kuin lännen kirkoissa. Rusasen mukaan Suomessa luterilainen valtakulttuuri päätti pääsiäisen paikan.

Tämä vuosi on erityinen, sillä pääsiäinen osuu yhteen vanhan ja uuden kalenterin mukaan. Isä Vladimiroksen mukaan Turussa odotetaan pääsiäisen jumalanpalveluksiin kymmenkertaista ihmismäärää.

– Pääsiäinen on ortodoksisen kirkkovuoden huipennus, tärkein juhla, kaiken yläpuolella ja sen kirkkain jumalanpalvelus on pääsiäisyönä. Silloin lauletaan juhlallisimmat laulut ja kaikki järjestelyt on tehty suurella huolellisuudella. Lauantain iltajumalanpalveluksen jälkeen alkaa ristisaatto. Saaton aikana kirkko valaistaan ja ikoniseinän ovet avataan. On Kristuksen ylösnousemuksen juhla. Kirkko täyttyy valolla ja puhtaalla ilolla. Kristus on noussut kuolleista. Se on tärkein lause, sitä toistetaan usein ja monin tavoin.

– Pääsiäinen yhdistää kaikki ortodoksit ja kristityt.

Myös paaston loppumista juhlitaan, laitetaan hyvää ruokaa ja vietetään kiireetöntä aikaa perheen ja ystävien kanssa. Perinteisiin ruokiin kuuluvat lammas, kananmunat ja pasha.

Ukrainalaiset Olha Chornomor ja lapset Lina ja Ostap olivat kuuntelemassa isä Vladimirosta. Chornomor kertoi heidän viettävän pääsiäistä Suomessa samalla lailla kuin kotona, mutta paikalla on paljon vähemmän ihmisiä.

– Vanhempani ja mieheni ovat Ukrainassa. Onneksi voimme soittaa videopuheluita ja nähdä toisiamme sitä kautta. Perinteenä on tehdä jokaiselle oma pasha, lapsille pienet ja aikuisille isommat. Teen ne itse äidin ohjeiden mukaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän