SDP nousi Loimaalla kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi, perussuomalaiset romahti

0
LL ARKISTO

LOIMAA Keskusta säilytti ja tukevoitti asemaansa Loimaan suurimpana puolueena kuntavaaleissa.
Sen sijaan perussuomalaiset romahti: ryhmä menetti neljä paikkaa kaupunginvaltuustossa. Sen kannatuksesta hupeni puolet viime kuntavaaleihin verratessa.
SDP nousi yhdellä lisäpaikalla Loimaan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi ja ohitti perussuomalaiset, Meidän Loimaan yhteislistan ja vasemmistoliiton. Meidän Loimaa ja vasemmistoliitto menettivät kumpikin yhden paikan.
Vihreät palaa valtuuston neljän vuoden tauon jälkeen yhdellä valtuustopaikalla.

Loimaan vaalituloksessa riittää vielä jännitettävää vasemmistoliitossa, jossa kaksi ehdokasta sai saman äänimäärän: Riina Heinonen ja Mika Helin. Tällä hetkellä odotetaan tarkistuslaskennan tuloksia.

SDP nousi Loimaan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi ja ohitti perusuomalaiset, Meidän Loimaan yhteislistan ja vasemmistoliiton. Meidän Loimaa ja vasemmistoliitto menettivät kumpikin yhden paikan.
Vihreät palaa valtuustoon neljän vuoden tauon jälkeen yhdellä valtuustopaikalla.
Vertailtaessa valtuustopaikkojen muutoksia viime vaaleihin huomioitavaa on se, että Loimaan kaupunginvaltuustoon valittiin tällä kertaa neljä ehdokasta vähemmän kuin viime vaaleissa. Valtuuston jäsenmäärä laskee alkavalla valtuustokaudella 33:een.

Keskustan Loimaan kuntayhdistyksen puheenjohtaja Pekka Ahokas on tyytyväinen vaalitulokseen, kun huomioi vielä sen, että valtuuston paikkamäärä pienenee alkavalla valtuustokaudella.
– Ehdokasasettelu on tärkeää. Meillä oli iso määrä ehdokkaita. Teimme hyvän kampanjan, ja olimme joukkueena liikkeellä.
Hän on erityisen tyytyväinen nuorten keskustalaisten ehdokkaiden Mikko Vuolteen, Johannes Erelän ja Julia Lehtisen läpimenosta.
Keskusta oli vaaliliitossa kristillisdemokraattien kanssa. Kristilliset säilyttivät yhden paikan valtuustossa, ja heiltä valtuustoon nousee uutena Pasi Riuttaskorpi.
Vaalitulosta katsottaessa Ahokas summaa, että keskusta pystyy tulevalla valtuustokaudella muodostamaan enemmistön joko kokoomuksen tai SDP:n kanssa.
Tulevissa paikkaneuvotteluissa Ahokas pitää selvänä, että kaupunginhallituksen puheenjohtajuus säilyy keskustalla, joka on selkeästi suurin puolue.
Loimaan kaupunginhallituksen nykyinen puheenjohtaja Teija Ek-Marjamäki keräsi keskustalaisista toiseksi eniten ääniä kuntavaaleissa. Kysymykseen siitä, onko hänellä kiinnostusta jatkaa hallituksen puheenjohtajana, Ek-Marjamäki vastaa, ettei ole vielä miettinyt asiaa.
– Olen tosi tyytyväinen omaan kuntavaalitulokseeni, vaikka tämä on ollut haasteellista hommaa. Olen tyytyväinen myös puolueen menestykseen.
Ryhmillä oli jo ennen vaaleja alustava kokoontuminen, jossa Ahokkaan mukaan sovittiin määrättyjä asioita.
– Nyt on helpompi lähteä itse neuvotteluihin.
Ahokas sanoo, ettei valtuuston jäsenmäärän pieneneminen vaikuta kaupunginhallituksen eikä lautakuntien jäsenmäärään eli ne säilyvät ennallaan.

Kokoomus säilytti paikkansa Loimaan toiseksi suurimpana puolueena ja kasvatti hieman kannatustaan.
Kuntavaalien ääniharava oli kokoomuksen Tarja Mäki-Punto-Ristanen 383 äänellä. Hän lähestulkoon tuplasi äänimääränsä viime kuntavaaleihin verratessa, jolloin hän sai 203 ääntä. Mäki-Punto-Ristanen pääsi läpi myös aluevaaleissa, jossa hän oli ehdolla ensimmäistä kertaa.
– Olen yllättynyt, helpottunut ja otettu henkilökohtaisesta äänimäärästäni, Mäki-Punto-Ristanen summasi maanantaiaamusta ja kertoi kahden vaalikampanjan läpiviemisen olleen vaativa urakka.
Hän on tyytyväinen myös yleisesti Loimaan kokoomuksen vaalimenestykseen, ennen kaikkea siihen, että puolue pystyi säilyttämään paikkamääränsä pienenävässä kaupunginvaltuustossa.
– Olemme selkeästi kakkonen.
Mäki-Punto-Ristanen on toiminut Loimaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana 2,5 kautta. Valtuustoryhmien paikkaneuvotteluita silmällä pitäen Mäki-Punto-Ristanen sanoo haluavansa jatkaa valtuuston puheenjohtajan alkavalla kaudella.
– Tämä on ollut kunniatehtävä, ja toivon voivani jatkaa loimaalaisten palvelemista.

Viime kuntavaalien ääniharava Timo Tamminen (sd.) keräsi näissä vaaleissa kolmanneksi eniten ääniä, 331 ääntä. Hän kasvatti äänisaalistaan 84 äänellä verrattuna viime vaaleihin.
Tamminen on tyytyväinen paitsi omaan äänimääräänsä, ennen kaikkea puolueen menestykseen. Tamminen sanoo, että viisi valtuustopaikkaa oli iso tavoite ja pronssitila oli mielessä vaalikampanjan aikana, mutta hän ei siihen ihan välttämättä uskonut.
– Aika kauas pitää mennä, että valtuuston pienimmän valtuustoryhmän paikalta noustaan kolmanneksi suurimmaksi, neljättä valtuustokauttaan aloittava Tamminen summaa.
Hän pitää puolueen menestystä tätä taustaa vasten aika historiallisena. Historian siipien havinaa on hänen mukaansa myös siinä, että SDP nousi Loimaalla vasemmistoliittoa suuremmaksi puolueeksi.
Menestyksen syitä hän uskoo löytyvän paitsi valtakunnan politiikasta, myös puolueen hyvästä vaalikampanjasta ja pitkäjänteisestä työstä.
Alkavissa valtuustoryhmien paikkaneuvotteluissa Tamminen pitää realistisena tavoitteena sitä, että SDP saisi kaksi paikkaa kaupunginhallitukseen. Nyt sillä on yksi hallituspaikka.

Loimaan perussuomalaisten puheenjohtaja Jarmo Metsänperä luonnehti ajatuksiaan aika suruisiksi vaalien jälkeen. Hänen mukaansa kuntavaalien tulos heijastelee valtakunnan politiikkaa.
– Tässä näkyy perussuomalaisten puolueen toiminta, normaalit äänestäjät on vähän unohdettu.
Metsänperä sanoo, että viime vaaleihin perussuomalaiset lähti haastajina, sen sijaan nyt asetelma oli puolustaa hallituksen toimia.
– Maan hiljaiset jäivät toivottomuuden ja tulevaisuuden epätietoisuuden takia koteihinsa.

Meidän Loimaan yhteislistalta eniten ääniä keräsi vaalien ensikertalainen, keilahalliyrittäjä Lasse Laaksovirta. Hänen äänisaaliinsa oli 195.
– Hirvikosken herruus tuli, aamulenkiltä tavoitettu Laaksovirta naurahtaa.
Vakavasti ottaen hän sanoo olevansa yllättynyt äänimäärästään.
Vaikka Laaksovirta sai eniten ääniä omasta ryhmästään, hän sanoo, ettei hän lähde tavoittelemaan paikkaa kaupunginhallitukseen valtuustoryhmien neuvotteluissa.
– Unelmana olisi saada Heimolinna kuntoon ja sen jälkeen lähdettäisiin torin ja ranta-alueen kimppuun, Laaksovirta listaa toiveitaan alkavalle valtuustokaudelle ja pitää myös kulttuuritapahtumien edistämistä tärkeänä.

Vasemmistoliiton Maarit Koivisto keräsi toiseksi eniten ääniä Loimaalla, 333 ääntä. Hän pääsi myös aluevaaleissa jatkokaudelle Varhan valtuustoon.
Koivisto pitää äänisaalistaan hienona ja uskoo, että siinä näkyy osittain valtakunnallinen tulos.
– Me olemme selkeästi politiikassamme pyrkineet siihen, että vastustamme leikkauspolitiikkaa.
Kuntavaalien paikallisessa tuloksessa hän on myös tyytyväinen vaalien ensikertalaisen Jenni Lankisen (vas.) läpimenoon.
Vasemmistoliitto menetti yhden paikan Loimaan kaupunginvaltuustossa. Koivisto arvioi, että paikan menestys johtuu ennen kaikkea siitä, että vasemmistoliiton listalta on poistunut konkareita, kuten Esko Lundgren, Hannu Gustafsson ja Lauri Tiainen.
Paikkaneuvotteluissa Koivisto toivoo yleisesti, että kaikki ryhmät saisivat edustuksen kaupunginhallitukseen.
– Se olisi parempi pohja valtuustoyhteistyölle.

Vihreät palaa valtuuston neljän vuoden tauon jälkeen yhdellä valtuustopaikalla. Vihreiden paikan otti Laura Kilpiö, jolla alkaa nyt toinen valtuustokausi.
– Siitä jatketaan, mihin viimeksi jäätiin, hän summaa ja naurahtaa, että osa asioista, jotka olivat edellisellä valtuustokaudella vireillä, ovat edelleen ajankohtaisia Loimaan kuntapolitiikassa.
Kilpiö on vaalituloksessa tyytyväinen muun muassa nuoren ensikertalaisen Anni Mäkelän (vihr.) äänimäärään, joka oli 50. Hän on tyytyväinen myös kokoomuksesta läpimenneeseen 19-vuotiaaseen Roger Penteriin.
– Onkohan Loimaalta ollut koskaan alle 20-vuotiasta valtuustossa?
Hän arvioi nuorten menestyksellä olevan symboliarvoa ja toivoo, että heidän esimerkkinsä rohkaisee myös muita nuoria.
Paikkaneuvotteluista Kilpiö toivoo, että pienimmilläkin ryhmillä olisi jonkinlainen edustus kaupunginhallituksen pöydän ääressä, esimerkiksi edes läsnäolo-oikeuden kautta.
– Sillä kaupunginhallituksen pöydän ääressähän niistä asioista keskustellaan.

Kuntavaalien alustavan laskennan jälkeen istuvista valtuutetuista putoavat ehdolla olleet Markku Pulliainen (kesk.), Päivi Vanha-Perttula (kesk.), Sanni Kiviniemi (kok.), Simo Rajamäki (ps.), Tapani Wallin (ps.), Juha Vuorinen (ml.), Jyrki Koenkytö (ml.) ja Elina Temonen (ml.). Wallin nousi valtuutetuiksi kesken valtuustokauden.
Kaupunginvaltuustoon nousee 14 uutta valtuutettua.
Uuden valtuuston keski-ikä on 51,6 vuotta.

 

Fakta

Loimaan vaalitulos

Äänestysprosentti 53,1. Muutos edellisiin kuntavaaleihin +0,6 prosenttiyksikköä.

Valtuustopaikat
Kesk. 11.
Kok. 6.
SDP 5 (+1).
MLYL 4 (-1).
Vas. 3 (-1).
PS 2 (-4).
Vihr. 1 (+1).
KD. 1.

Suluissa on valtuustopaikkojen muutos. Huom. Loimaalla valtuustoon valittiin neljä jäsentä vähemmän kuin viime kuntavaaleissa.

 

Puolueiden ja yhteislistan kannatus Loimaalla

Keskusta 31,8 % (+4,4).
Kokoomus 18,6 % (+1.2).
SDP 13,9 % (+2,6).
MLYL 11,9 (-0,7).
Vas. 9,6 % (-1,9).
PS 7,5 (-7,6).
Vihr. 3,5 (+1,0).
KD 2,3 (+0,8).
SKP 0,3 (-0,1).
Liik. 0,3 (-).
VL 0,3 (+0,3).

Suluissa on muutos prosenttiyksiköissä viime kuntavaaleihin verrattuna.

 

Uutinen päivittyy.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän