Trumpin kauppasota hankaloittaa vientiyritysten toimintaa Loimaallakin

0
LL ARKISTO

Loimaa
Kati Uusitalo, Kalle Rajala

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona uusista, jo seuraavan viikon aikana voimaan astuvista tuontitulleista. Niiden suuruus EU:lle on 20 prosenttia.

Loimaalaiset vientiyritykset käyvät kauppaa Yhdysvaltoihin. Kysyimme kolmelta yritykseltä, millaisia vaikutuksia tulleilla on niiden toimintaan.

Kiinteistönhuollossa ja ympäristönhoidossa käytettäviä koneita valmistavalla Wille Machinesillä on Kanadassa maahantuoja ja Yhdysvaltain puolella jälleenmyyjiä. Pääosa Pohjois-Amerikkaan menneistä koneista on myyty Kanadaan, mutta Wille on toimittanut koneita lentokentille (LL 20.6.2023) myös Yhdysvaltain puolelle.

– Pohjois-Amerikan osuus kokonaisvolyymistä ei ole mahdoton, noin kymmenen prosenttia, toimitusjohtaja Pekka Elo laskee ja kertoo, että yrityksessä aiotaan lähipäivinä työstää tarkempaa analyysiä tilanteesta pohjoisamerikkalaisten maahantuojien ja jälleenmyyjien kanssa.

Tulleilla voi hänen mukaansa olla monenlaisia vaikutuksia.

– Käytämme koneissa jonkin verran amerikkalaisia komponentteja. Jos EU nostaa vastatullit, niin komponenttien hinta saattaa nousta. Kolmas asia on, että mitä vaikutuksia tällä on Euroopan taloudelle.

Iso osa Willen myynnistä suuntautuu Eurooppaan ja jos tullit leikkaavat EU-alueen kasvusta 2–3 prosenttia, niin kuin hänen mukaansa on arvioitu, niin se vaikuttaa koneiden menekkiin.

Epävarmassa tilanteessa yritykset eivät välttämättä halua ostaa uusia koneita.

– Investointikyvykkyyden lisäksi pitää olla investointihalukkuutta.

– Luonnollisesti tulleista on meillä keskusteltu, kun niiden uhkaa on moneen otteeseen ollut. Meillä on tyypillisesti sopimuksissa ehdot, että vastaanottaja maksaa tullit, joten niistä ei pitäisi tulla kulua suoraan meille, toimitusjohtaja Juha Mäkitalo Pemamekistä sanoo.

Hän kuitenkin arvioi, että kauppakumppanit saattavat sopimuksista huolimatta nostaa asian pöydälle ja keskusteluun – näin on käynyt hänen tietojensa mukaan jo joillekin muille suomalaisille yrityksille. Myös se, että osa kaupasta menee tytäryhtiön kautta, saattaa vaikuttaa tullien käsittelyyn.

Yhdysvallat on hitsausautomaatioratkaisuja ympäri maailmaa toimittavalle Pemamekille tärkeä markkina-alue, mutta sen osuus yrityksen liikevaihdosta vaihtelee.

– Osuus on 5–10 prosenttia ja enemmänkin, jos vuoteen osuu joku iso projektitoimitus. Emme ole kuitenkaan vain USA:n varassa, eli eivät tullit toimintaa romuta. Miten tämä muuten vaikuttaa, sitä on vaikea arvioida, Juha Mäkitalo sanoo ja nostaa esimerkiksi, että parhaillaan yrityksellä on pari isoa kauppaa neuvotteluissa.

Kun tuotteilla on pitkät toimitusajat, tilanne voi ehtiä muuttua projektin aikana moneen kertaan.

– Toivoisin, että tämä olisi nyt sellaista Trumpin ”kaupankäyntiä”, hän sanoo ja kuvaa tämän tyyliä niin, että jos Trump kokee saavansa jotain myönnytyksiä, hän voi esimerkiksi luopua aiemmin ilmoittamistaan vaatimuksista.

– Jos tulee oikea kauppasota, niin kyllä tämä pieni, nyt näkyvissä oleva orastava kasvu tyssää.

Juha Mäkitalon mukaan Pemamek haluaa edelleen tehdä kauppaa Yhdysvaltoihin.

– Olemme itse asiassa saaneet nyt hallinnon vaihduttua paremmin kauppaa ja tehtyä sopimuksia. Syksy oltiin ihan jäissä, hän sanoo ja toteaa, että niin Yhdysvalloissa aina käy: kun vaalien tuloksia odotellaan, kauppa hidastuu.

Henkilönostimia valmistavan Dinoliftin toimitusjohtajan Petter Rönnlöfin mukaan Trumpin asettamat tuontitullit otettiin tyrmistyneinä vastaan, vaikka EU:lle asetettu prosenttiluku olikin ennakoidun mukainen.

– Viime päivien odotusten mukainen lukema, mutta vaikutusta on vielä hyvin vaikea arvioida, Rönnlöf kertoo.

Tuontitullit tulevat Dinoliftin kannalta siinäkin suhteessa epäotolliseen aikaan, että yritys on viime vuosien aikana pyrkinyt vahvistamaan jalansijaansa Pohjois-Amerikan markkinoilla. Tällä hetkellä yrityksen liikevaihdosta noin neljännes tulee Yhdysvalloista.

– Tänään on käyty keskustelua sisäisesti ja USA:n myyntipäällikön kanssa. Ensi viikon lopulla katsotaan tilannetta uudestaan, koska vielä ei tiedä, jäävätkö nämä päätökset voimaan.

Mikäli Trumpin ilmoittamat tullimaksut jäävät voimaan ilmoitetun kaltaisina, aiheuttaa se Rönnlöfin mukaan mittavia ongelmia.

– Ainoa positiivinen asia tässä on se, että meidän markkinasegmentissämme moni kilpailijakin tulee Euroopasta, joten heillä on samanlainen tilanne. Eivät asiakkaatkaan kuitenkaan aivan mitä tahansa kestä.

Tuontitullien myötä Dinoliftin pitää suunnitella koko Pohjois-Amerikan strategiansa uusiksi. USA:n maahantuonti on jälleenmyyjien vastuulla, mutta tullimaksuilla on suuri vaikutus markkinoiden kokonaiskuvaan.

– Ei voida ajatella, että tullimaksut kaatuisivat ainoastaan maahantuojan vastuulle.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän