YPÄJÄN kunnanvaltuustossa puhaltavat muutosten tuulet. 21 valtuutetusta uusia nimiä on 10.
Valtuuston puoluekirjo pienenee, sillä vasemmistoliitto menetti ainoan valtuustopaikkansa. Ehdolla olleista valtuutetuista ulos jäivät vasemmistoliiton Matti Syrjälän lisäksi kokoomuksen Virve Saarikoski, Elina Hirvonen ja kesken viime kauden valtuustoon noussut Erkki Pyykkö sekä SDP:n kesken kauden noussut Hanna Laine.
Vaalien voittaja oli keskusta 44,2 prosentin kannatuksellaan. Yli seitsemän prosenttiyksikön kohennus kannatuksessa näkyy kahtena lisäpaikkana. Uusina keskustalaisina valtuustoon nousevat Eeva Lehtonen, Niina Laaksonen, Timo Reiman, Mirva Ylösmäki ja Petri Närvänen.
Kokoomuksen kannatus (26,1 %) väheni neljällä prosenttiyksiköllä ja paikkamäärä laskee seitsemästä kuuteen. Kokoomuksen uudessa valtuustoryhmässä on 18-vuotiaiden Aura Löfstedtin ja Lilli Reittosen läpimeno. Heidän lisäkseen uutena kokoomuslaisena valtuustoon nousee Piia Heikkilä. Kesken viime kauden valtuustoon noussut Markus Hollo pääsi tällä kertaa läpi suoraan vaaleilla.
– En olisi ikinä uskonut, että molemmat Auran kanssa pääsemme läpi. Meillä kuitenkin on kohtalaisen samanlaiset taustat, olemme molemmat 18 vuotiaita ja puoluekin sama. Parhaamme teemme, että kaikilla on kunnassa asiat hyvin. Nuoret on Ypäjällä aiemminkin otettu hyvin huomioon ja uskon, että tulemme hyvin toimeen kokeneempien valtuutettujen kanssa, Lilli Reittonen iloitsi.
Perussuomalaisille Ypäjän vaalituloksesta tuli vaalipäivän aktiivisuuden ansiosta torjuntavoitto, sillä kansanedustaja Ari Koposen valinta näytti epävarmalta vielä ennakkoäänien perusteella. Perussuomalaisten paikkamäärä säilyy yhdessä, vaikka kannatus putosi 3,4 prosenttiyksikön verran.
Ääniharavaksi ylsi keskustan Matti Alanko 97 äänellä. Alanko meni läpi myös Kanta-Hämeen aluevaaleissa 245 äänellä.
– Meillä on Ypäjällä ollut todella hyvä tiimi puolueesta riippumatta. Varmasti puhalletaan yhteen hiileen ja edetään rakentavassa hengessä jatkossakin, Alanko kommentoi.
Vaihtuvuuden määrää Alanko pitää hyvänä asiana, mutta näkee kuitenkin, että suurempaa vaihtuvuus ei voisi olla.
– Sen verran jo kunnanjohtaja Tatu Ujulan kanssa juteltiin, että pitää pikkaisen enemmän antaa aikaa strategian luomiselle ja perehdyttämiselle.
– Vaikka esimerkiksi nämä kokoomuksen nuoretkin ovat olleet jo nuorisovaltuustossa ja myös kunnanvaltuuston kokouksissa välillä mukana, eli ovat päässeet hyvin tutustumaan näihin asioihin. Mukava vuorovaikutus meillä on heidän kanssaan ollut tähän saakka ja uskon sen jatkuvan.
Samoilla linjoilla on myös SDP:n Mirja Jokio . Demarien kannatus nousi prosenttiyksikön verran ja paikkamäärä säilyi entisellään.
– Tietysti jatkossa valtuusto on hyvinkin keskusta-enemmistöinen. Toivon, että asiat hoidetaan jatkossakin hyvässä hengessä ja Ypäjän puolesta, neljännen kautensa kunnanvaltuustossa aloittava Jokio kommentoi.
SDP:n hyvän tuloksen lisäksi Jokio kertoo iloitsevansa nuorten edustajien esiinnoususta. Myös Ypäjän ensimmäinen aluevaltuustopaikka lämmittää mieltä, vaikka valtuutettu keskustalainen onkin.
– Alanko on toiminnan mies ja hyvä tyyppi aluevaltuustoon pitämään meidän puoliamme.
Naisten määrä uudessa valtuustossa nousi kahdella. Valtuustossa on ensi kaudella naisia yhdeksän ja miehiä 12. Valtuuston keski-iäksi tulee 47 vuotta.
Fakta
Ypäjän vaalitulos
Äänestysprosentti 58,2, muutos edellisiin kuntavaaleihin -2,2 prosenttiyksikköä.
Valtuustopaikat ja kannatusprosentit:
Keskusta 10 (+2), 44,2 % (+7,3 %).
Kokoomus 6 (-1), 26,1 (-4,0).
SDP 3, 15,1 (+1,0)
Vihreät 1, 5,9 (+0,4)
Perussuomalaiset 1, 4,9 (-3,4)
Vasemmistoliitto 0, 3,8 (-1,2)