Helle kypsytti mehukkaat mansikat poimittaviksi

0
LL Arkisto

Loimaa/Mellilä

Katriina Reijonen

Anne ja Harri Alanen ovat tehneet tällä viikolla pitkää päivää, sillä mansikan pääsatokausi alkoi juhannuksen alla. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto vahvistaa satokauden alkaneen koko Suomessa.

Säistä riippuen kausi voi olla hetkessä ohi.

– Mansikat kypsyvät nyt. Sanoisin, että nyt kannattaa olla hereillä, Harri Alanen vinkkaa.

Juhannus käynnistää suomalaisten mielissä mansikkakauden. Tänä vuonna marjaa saatiin myyntiin keskikesän juhlapöytiin, mutta aina näin ei ole.

Alasella juhannusviikonloppu oli hiljainen, vaikka marjaa oli tarjolla ja poimimaan pääsee seitsemänä päivänä viikossa. Alkuviikko sen sijaan oli hyvin vilkas.

– Aamu on yleensä sellainen, että puhelin soi vilkkaasti. Ensimmäiset itsepoimijat tulevat yhdeksän aikoihin.

Itsepoimiminen pelasti viime vuoden, eikä Alanen panisi pahakseen, vaikka poimijoita olisi runsain määrin liikkeellä tänäkin kesänä. Näin tilan omalle väelle jäisi enemmän aikaa esimerkiksi uusien taimien istuttamiseen.

Tila on työllistänyt thaimaalaisia marjanpoimijoita, mutta viime vuonna sadonkorjuu hoidettiin ensimmäistä kertaa kotimaisin voimin. Tälläkään kertaa tutut thaimaalaiset työntekijät eivät päässeet maahan.

Sesonkityövoimaa on kymmenen paikallisen nuoren verran. Alasen mukaan hommat ovat sujuneet hyvin, joskin sesongista selviäminen vaatii erilaista asennoitumista kuin ennen.

– Ahkerille nuorille riittää ihan varmasti töitä, vaikka thaimaalaiset tulisivatkin ensi kesänä, Alanen lupaa.

Melliläläistilalla viljellään kahden hehtaarin alalla Lumotarta, Polkaa ja Fridaa. Polka on perinteinen mansikka, jota asiakkaat osaavat odottaa. Lumotar on isäntäväen itse hyväksi havaitsema lajike.

– Lumotarta olisi saanut tämän vuoden perusteella olla enemmänkin. Se tuntuu olevan hyvä. Kun on kuumaa, Polka kypsyy äkkiä, mutta Lumotar pitää pintansa paremmin.

Helteet kypsyttivät mansikat aikaisin, ja kosteus on tehnyt niistä kookkaita sekä maukkaita. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton mukaan makeimmat mansikat syntyvät, kun yö- ja päivälämpötilojen ero suuri.

Mansikan lisäksi tilan pellolla kypsyy hernesato. Herne lisättiin marjojen kaveriksi muutama vuosi sitten. Se pystyy edelleen yllättämään, mutta oikuistaan huolimatta hernettäkin kerätään jo.

– Mansikkaa on ollut jostain vuodesta -96 tai -97 asti. Herne on sellainen marginaalijuttu, joka tuli tähän kylkeen, koska sekin on sellainen perinteinen torituote.

Torilla Alaset eivät Mellilä-päiviä lukuun ottamatta käy, vaan tilan mansikat ja herneet myydään joko itse poimien tai etukäteen tilaten. Joinain vuosina, kun sato on ollut ennätyksellisen iso ja työntekijöitä on riittänyt, mansikoita on pystytty poimimaan niin sanotusti hyllyyn, mutta useimmiten näin ei ole.