Loimaan ja maailmanluokan hitsausautomatiikkaa valmistava yritys rekrytoi niin suunnittelijoita kuin asentajiakin. Valttina rekrytoinnissa on kansainvälisyys sekä huipputeknologia. Loimaalla seisoo valtatien varressa hitsausautomatiikan huipputehdas.
Pemamek suunnittelee ja valmistaa automatisoituja hitsaus- ja tuotantoratkaisuja raskaalle teollisuudelle. Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että Pemamek valmistaa automaatiojärjestelmiä, joilla käytetään hitsauslaitteita.
Yritys aloitti uuden rekrytointikampanjan lokakuun alussa. Tavoitteena on saada ainakin kaksikymmentä uutta työntekijää. 250 työntekijän yrityksessä kyse on suuresta rekrytoinnista.
Osaan paikoista on tullut hyvin hakemuksia, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Juha Mäkitalo. Silti yritys hakee yhä useisiin erilaisiin työtehtäviin tekijöitä.
Pemamek hakee suunnittelijoita niin mekaniikan kuin ohjelmoimisen puolellekin. Lisäksi haetaan asentajia mekaaniseen asentamiseen ja sähköasentamiseen, sekä tehtaalle että vientiasennukseen maailmalle.
Työ Pemamekilla on erittäin kansainvälistä. Yrityksen liikevaihdosta yli 90 prosenttia tulee viennistä. Pemamek toimittaa hitsausjärjestelmät yhä enemmän avain käteen periaatteella.
Tyypillinen asentajien työmatka voi olla esimerkiksi Aasiaan asiakkaan telakalle auttamaan asiakasyritystä ottamaan käyttöön Pemamekin myymää laitteistoa.
Mäkitalo kertoo, että englannilla selviytyy hyvin, mutta muustakin kielitaidosta on apua. Ennen kaikkea ulkomaan keikat vaativat ongelmanratkaisutaitoa ja sopeutuvaisuutta.
Yritys huolehtii ulkomaan komennuksille menevistä työntekijöistään, mutta ympäristö uudessa maassa voi olla yllättävä.
– Kulkemisessa ja elämisessä ulkomailla voi tulla erikoisempia tilanteita vastaan kuin Amazing race -ohjelmassa, Mäkitalo veistelee.
Usein matkaan lähtee usea työntekijä varsinkin, jos kyse on telakalle myytävästä työstä, eikä vain yksittäisestä robottisolusta.
Asentajien lisäksi mukaan lähtee käyttöönottajia, jotka testaavat koneiden toimivuuden asennuksen jälkeen ja käynnistävät asiakkaan tuotantoa sekä kouluttajia, jotka opettavat asiakkaan operaattoreita käyttämään järjestelmiä, konetta ja ohjelmistoja.
Juha Mäkitalo sanoo Pemamekin tekevän automaattisista robottisoluista sellaisia, että perinteistä manuaalista hitsausta osaava henkilö osaa hitsata myös Pemamekin automaattisten tuotteiden avulla.
– Hitsareista tulee operaattoreita, Mäkitalo sanoo.
Hitsaamisen automatisoituminen onkin yksi pitkän tähtäimen syy siihen, miksi Pemamek laajentaa ja rekrytoi.
Mäkitalo kertoo, että seuraavan kahdeksan vuoden aikana pelkästään Yhdysvalloissa eläköityy noin 400 000 hitsaria, joille ei löydy korvaajia.
– Tämä tulee johtamaan siihen, että asiakkaat haluavat, ja niiden on myös pakko investoida automaatioon jatkossa. Automaation avulla myös tuotteiden valmistuskustannuksia pystytään laskemaan, Mäkitalo sanoo.
Rekrytointien tarvetta vahvistaa se, että Pemamek on juuri solminut yhtiön historian suurimmat kaupat.
– Kyseessä on espanjalainen asiakas, jonka kahdelle telakalle toimitetaan uudet tuotantolinjat, kauppa on kymmenien miljoonien arvoinen, Mäkitalo sanoo.
Mäkitalo kehuukin, että Pemamek on alansa huippua erityisesti telakkateollisuuden hitsausteknologian saralla.
Toinen kasvava ala on tuulivoima, sillä tuulivoimaloihin panostetaan maailmalla ja Suomessa yhä enemmän. Samalla tuulivoimaloiden koot kasvavat, mikä puolestaan vaatii yhä enemmän automaattista hitsaamista. Se taas tietää töitä Pemamekille.
Talouskasvu ja koronakriisin nopea selättäminen näkyvät myös työvoimapulana alalla. Mäkitalo kutsuu tilannetta erikoiseksi.
– Kun korona tuli, ajattelimme, että joillakin yrityksillä tulee olemaan vaikeata ja he eivät ehkä halua pitää työntekijöistä kiinni.
Näin ei kuitenkaan käynyt. Nyt koronakriisin hiipuessa talous lähti kuumenemaan ja kaikille työntekijöille on tarvetta.
Yrityksen vahvuuksiksi rekrytoinnissa Mäkitalo mainitsee omat tuotteet, kansainvälisen liiketoiminnan ja teknologisen huippuosaamisen.
Loimaan vetovoimatekijöiksi Mäkitalo näkee hyvät harrastusmahdollisuudet mm. urheilun saralla.
Silti Pemamekilla tiedetään, että kaikki työntekijät eivät halua muuttaa Loimaalle. Heidän ei myöskään tarvitse tehdä sitä. Yrityksellä on konttorit sekä Turussa että Tampereella. Esimerkiksi suunnittelijana voi helposti työskennellä, vaikka ei kävisikään Loimaalla.
Pitkällä aikavälin toimiin kuuluu Pemamekilla se, että yritys on ollut ajamassa diplomi-insinöörikoulutuksen aloittamista Turun yliopistolle sekä ollut mukana esimerkiksi koneteknologiakeskuksen toiminnassa.
– Jonkin verran helpottaa, että meidän alueen nuoret löytävät opiskelupaikan lähempää, tulee vähemmän houkutuksia lähteä muualle, Mäkitalo sanoo.
Teksti: Eelis Rytkönen.
Rekryexpo Turun messukeskuksessa ti 16.11. kello 10–17. Tapahtumaan ei ole sisäänpääsymaksua.