Uuden valtuuston puheenjohtajana aloittaa perinteiden mukaan valtuuston vanhin ja Simo Paassilta (sd.) toivottikin valtuustolle voimia viedä historiallinen uudistus loppuun.
Historiallinen kokous oli siinäkin mielessä, että aluevaltuustoon valitut puolueidensa puheenjohtajat Li Andersson (vas.), Annika Saarikko (kesk.) ja kokoomuksen Petteri Orpo eivät osallistuneet kokoukseen Ukrainan tilanteen vuoksi. Kokoukselle välitettiin heiltä viesti, jossa puheenjohtajat muun muassa muistuttivat, että tarvitsemme yhtenäisyyttä enemmän kuin koskaan.
Valtuustossa siunattiin puolueiden neuvottelemat hallitus- ja lautakuntapaikat. Keskustelua aiheutti hallintosääntö ja hyvinvointialueen johtajan viran kelpoisuusehdot, joissa osaa ryhmistä närästi kielitaitovaatimuksesta tinkiminen.
– Nyt vasta lähdetään liikkeelle. Tulee strategia, lautakunnat organisoituvat, loimaalaiset valtuutetut pohtivat kokouksen jälkeen.
– Mikään ei ihan heti muutu, ei tarvitse huolehtia, Teija Ek-Marjamäki (kesk.) kuitenkin lohdutti ja Jari Välimäki (kesk.) sanoi, että uudistuksen hyötyjen pitää kyllä näkyä heti vuoden 2023 alussa ja palveluiden saatavuuden tulee selkeästi parantua.
– Että hoitoon pääsee helpommin ja puheluihin vastataan, Marke Tissari (sd.) jatkaa.
Teija Ek-Marjamäki ja Jari Välimäki tosin sanoivat saavansa myös paljon sellaista kommenttia, että Loimaalla on asiat hyvin.
– Ihmiset sanovat, että pitäkää huoli, että palvelut pysyvät, Jari Välimäki kertoo.
Valtuutetut muistuttivat, että palveluita pitää ryhtyä rakentamaan uudistaen.
– Jos meinataan edut saada, keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä (kesk.) muistutti.
– Ei olla rakentamassa uutta hallintoa, vaan palveluita, Jari Välimäki puolestaan totesi.
Valtuutetut pohtivat, että aika vasta näyttää, miten esimerkiksi lautakuntien valittu ikäkaarimalli tulee toimimaan.
– Miten se tulee prosesseihin pelittämään, Marke Tissari (sd.) mietti ja toivoi, että asiakas muistettaisiin pitää keskiössä.
Jari Välimäki muistutti, että ikääntyneiden ja vammaisten lautakunnan asiat koskevat myös lapsia, sillä vammaisissa on ihan lapsiakin.
– Entä mihin sijoittuu esimerkiksi ensihoito, Maarit Koivisto (vas.) lisäsi.
Samoin mielenterveyspalvelut koskevat kaikenikäisiä.
Valtuutettujen mielestä lautakuntamallia pitääkin olla valmis muuttamaan, jos on tarpeen. Siitä syystä hallintosääntöön haluttiin mahdollisuus muutosten tekemiseen.
Maarit Koiviston mukaan selkeää hallintojärjestelmää tarvitaan, sillä eurojen pitää olla seurattavissa käytäntöön saakka.
– Tarvitaan myös alueellinen elementti, eli esimerkiksi jonkinlainen aluejohtaja, Olavi Ala-Nissilä arvioi.
FAKTA
Näin loimaalaisia valittiin
Aluevaltuusto
Kolmanneksi varapuheenjohtajaksi Maarit Koivisto (vas.)
Aluehallitus
Jäseneksi Teija Ek-Marjamäki (kesk.).
Työikäisten palveluiden valmistelulautakunta
Jäseniksi Marke Tissari (sd.) ja Jari Välimäki (kesk.), jäeneksi valittiin myös entinen Loimaan kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen Eveliina Tyyskänen (vas.), joka oli ehdolla aluevaaleissa Raisiossa, muttei tullut valituksi.
Pelastustoimen palveluiden valmistelulautakunta
Varajäseniksi Sanni Kiviniemi (kok.) ja Sami Salmi (kok.)
Lisäksi kokouksessa valittiin ikääntyvien palveluiden valmistelulautakunta, lasten ja nuorten palveluiden valmistelulautakunta, kansalliskielilautakunta, tarkastuslautakunta, aluehallituksen konsernijaosto ja tulevaisuuden, tutkimuksen ja osaamisen neuvottelukunta.
Kansalliskielilautakunnan varajäseneksi valittiin Loimaan kaupungin kulttuurisihteeri Monika Antikainen (vihr.), joka oli ehdolla aluevaaleissa Liedossa, muttei tullut valituksi.
FAKTA
Puheenjohtajat
Aluevaltuusto
Puheenjohtaja Ari Korhonen (sd.) Raisio, 1. vpj Laura Kaarniharju (ps.) Turku, 2. vpj Heidi Aaltonen (vihr.) Raisio ja 3. vpj Maarit Koivisto (vas.) Loimaa.
Aluehallitus
Puheenjohtaja Sanna Vauranoja (kok.) Kaarina, vpj Jouni Mutanen (kesk.) Naantali, 2. vpj Niina Alho (sd.) Piikkiö.