Elävät Kaupunkikeskustat ry (EKK) osoittaa tuoreimmissa vertailutuloksissaan, että Loimaan keskusta on elinvoimaltaan valtakunnallisesti keskikastia. Loimaan elinvoimaluku on 2,13. Vertailtujen kaupunkikeskustojen elinvoimaluku oli keskimäärin 2,47.
Viime vuonna Loimaan elinvoimaluku oli 1,94.
Elinvoimaluku kuvaa kauppojen ja ravintoloiden määrää suhteessa asukaslukuun. Tyhjät liiketilat heikentävät elinvoimalukua.
Konsultti- ja tilitoimisto YPL Palvelu oy on sijainnut keskustan tuntumassa Koulukujalla toistakymmentä vuotta. Toimitusjohtaja Salla Tossavainen uskoo, että yritys pitää jatkossakin kiinni hyvistä toimitiloistaan, vaikka asiakkaita käy koko ajan vähemmän.
– Kerran päivässä joku voi käydä, mutta ei joka päivä. Sen sijaan puhelimet ja sähköpostit laulavat. Ei meillä hiljaista ole.
Asiakastapaamisten kannalta toimitilojen sijainnilla ei siis ole juuri merkitystä, mutta näkyvyyden kannalta sijainti on otollinen. Ohikulkijat eivät välttämättä pistä toimistoa tietoisesti merkille, mutta Tossavainen uskoo yrityksen brändin jäävän mieleen.
– Myös työntekijöiden ja heidän töihin tulonsa kannalta sijainnilla on merkitystä.
Loimaan keskusta on Tossavaisen mielestä harmillisen hiljainen. Liiketilojen tyhjeneminen on kierre, jota on vaikea katkaista.
– Näyttää siltä, että aallonpohjasta on tultu hieman ylöspäin ja uusia yrittäjiä tulee. Mutta kyllä se on edelleen niin, että koko ajan tippuu poiskin. Yksikin tyhjä liiketila tai sammutetut valot säteilevät ympärilleen niin, että saa aika loisteliaat valot olla naapurissa, että siihen tyhjään liiketilaan ei reagoisi.
Vaikka Loimaan elinvoimaisuus on EKK:n mukaan parantunut vuosien 2021 ja 2022 välillä, kolmen vuoden keskiarvo osoittaa Loimaan elinvoimaluvun olevan aavistuksen laskusuunnassa, keskimäärin -1,4 prosentin vuosimuutoksella.
Tilanne ei ole Suomen kaupungeissa poikkeuksellinen. Vertailtujen alueiden elinvoimaluvun kolmen vuoden muutos on keskimäärin ollut -2,96 prosenttia.
Rajuimmin elinvoimaluku on heikentynyt kolmen vuoden tarkastelujaksolla Seinäjoella (–10,7 %) ja Kouvolassa (–7,8 %). Selkeimmin tilanne on parantunut Naantalissa (+5,6 %). Toiseksi sijoittuu Riihimäki (+2,8 %).
EKK toteaa tiedotteessaan, että syynä kaupunkikeskustojen näivettymiseen ovat muun muassa kaupan rakennemuutos ja verkkoasioinnin kasvu. Tossavainen näkee muitakin syitä.
– Yksi iso ongelma on se, että yhtiöjärjestykset ovat muinaisjäännöksiä ja niissä liiketiloilla on puolitoista- tai kaksinkertaiset vastikkeet.
Vuokratason ollessa alhainen vuokranantajan on vaikea saada toiminta tuottamaan. Jos käteen ei jää juuri mitään, remonttihalut voivat olla vähäiset. Se taas vaikeuttaa vuokralaisten houkuttelemista.
Vuokrasopimukset voivat olla myös pitkiä. Tossavainen uskoo, että pysyvyys on kummankin osapuolen tahtotila, mutta uuden yrittäjän on vaikea sitoutua vuosiksi tiloihin.
– 12 kuukauttakin voi olla jollekin pitkä aika.
Kauppatarjonta keskustojen ulkopuolella on EKK:n mukaan vähentänyt keskusta-asiointia. Myös etätyöt heijastuvat keskustoihin.
Tossavaisen yrityksen tilan tarve pysynee samana. Henkilöstömäärää on tarkoitus kasvattaa, mutta töitä tehdään myös etänä. 30-vuotias yritys työllistää kolme henkeä.
Tilat ovat mieluisat ja vuokranantajana on konserniyhtiö, johon YPL Palvelu oy kuuluu. Tossavainen ei näe syytä, miksi yritys pakkaisi tavaransa ja muuttaisi kauemmas keskustasta.
Kerran muutto oli lähellä. Taloyhtiössä suunniteltiin mittavaa remonttia, josta yrittäjät olisivat hyötyneet vähiten mutta maksaneet eniten. Remontti ei toteutunut.
Joka kahdeksas liiketila Loimaan keskustassa on elinvoimalaskelman mukaan tyhjillään.
Heimolinnankadulla oleva entinen Vapaa Valinnan kiinteistö pistää erityisen pahasti Tossavaisen silmään, eikä hän usko olevansa ainoa. Toisaalta asioita voi katsoa monesta kulmasta.
– Jos keskustassa on vain kuppilaa kuppilan perään, niin ei sekään välttämättä kaupunkikuvaa paranna, Tossavainen antaa esimerkin.
Houkutteleva kaupunkikeskusta olisikin sellainen, josta löytyisi jokaiselle jotain. Tossavaisen haavekuvissa Loimaalta löytyisi vielä enemmän palvelevia yrityksiä, ajanviettopaikkoja kaiken ikäisille ja monipuolisia tapahtumia, joiden järjestämiseen osallistuisivat kaupunki ja elinkeinoelämä yhdessä.
Viimeksi Vapaa Valinnan käytössä olleen kiinteistön omistaa Tampereella pääpaikkaa pitävä Notex-yhtiöt, jonka toimitusjohtaja Matti Malminen ehti aikoinaan luvata Loimaan Lehdessä, että rakennukset puretaan. Siihen olisikin ollut hyvä sauma, kun Lähitapiola Loimi-Häme alkoi purkaa ex-Ankkuripaikkaa. Kauppaakin on hierottu ja tietääkseni sen toteutuminen jäi hyvin pienestä hintaerimielisyydestä kiinni, harmi.
Kommenttien lisääminen on estetty.