ORIPÄÄ Suojalan seuraintalon omistava yhdistys on päättänyt asettaa rakennuksen myyntiin. Suojala laitetaan kaupattavaksi verkkohuutokauppaan lähiaikoina ilman pohjahintaa.
Näin kertoo MTK-Oripään puheenjohtaja Mika Nieminen. Suojala-yhdistys kokoontui huhtikuun lopulla muutaman vuoden tauon jälkeen, mietti kokouksessaan rakennuksen kohtaloa ja päätyi myymisen kannalle.
Suojalan omistaa viisi oripääläistä yhdistystä: MTK-Oripää, Oripään VPK, Oripään Urheilijat, Oripään maamiesseura sekä Oripään maa- ja kotitalousnaiset.
Nieminen perustelee yhdistyksen myyntipäätöstä ennen kaikkea rahalla: vähäisellä käytöllä olevasta seuraintalosta kertyy yhdistykselle vain kustannuksia. Satunnaisilla vuokratuloilla ei saa muuta kuin sähkölaskuja maksuun.
– Kun ei ole käyttöä, ei ole tuloja. Ja ennen kuin rakennuksella olisi käyttöä ja tuloja, sitä pitäisi remontoida.
Oripään maamiesseuraa edustava Risto Retulainen arvioi Suojalan käytön olleen vähäistä viimeiset viisi vuotta.
– Oripään uuden liikuntahallin valmistuminen vaikutti aika paljon. Isoja yleisötilaisuuksia on helpompi järjestää siellä.
Rakennuksen hyödyntäminen alkoi hiipua jo vuosituhannen vaihteesta lähtien.
Nykyinen Suojala on rakennettu vuonna 1941. Rakennuksen nykykuntoa Nieminen ja Retulainen luonnehtivat tyydyttäväksi. Rakennuksesta löytyy muun muassa viemäri- ja sähköliittymät.
Retulainen muistelee, että Suojalaan tehtiin iso remontti 1980-luvulla sen jälkeen, kun Suojala-yhdistys osti rakennuksen Oripään Urheilijoilta. Tuolloin kunnostettiin muun muassa vessoja ja keittiötä ja seinät paneloitiin. Hän kertoo yhdistyksen maksaneen Suojalasta 100 000 silloista markkaa ja toinen 100 000 upposi remonttiin.
Nieminen kertoo, että Suojalan yläkerrassa on ollut kaksi asuntoa, joista toinen remontoitiin sittemmin nuorisotilaksi 1980-luvun lopulla. Suojalan käyttö nuorisotilana lopetettiin kymmenisen vuotta sitten.
Nieminen ja Retulainen arvaavat Suojalan myynnin aiheuttavan kylällä puheita, jopa tunteita.
– Tässä on otettu tietoinen riski, Nieminen naurahtaa.
Nieminen sanoo jo kuulleensa, kuinka sosiaalisen median foorumeilla on kirjoitettu siitä, kuinka Suojala on arvokas rakennus, joka pitää säilyttää ja remontoida.
– Joku varmaan kääntyy haudassakin, kun tämä laitetaan myyntiin.
Hän kuitenkin huomauttaa, että paljon on niitä, jotka sanovat mitä pitäisi tehdä, mutta harvemmassa ovat ne, jotka voivat osoittaa kuka tekee ja mitä.
Nieminen myöntää, että Suojalan remonttiin voisi olla mahdollista saada julkista hankerahoitusta, mutta jonkun pitäisi myös lähteä hakemaan rahoitusta ja kerätä aktiivinen talkooporukka toteuttamaan.
Retulainen sanoo, ettei hänellä ole aavistustakaan siitä, kuka rakennuksen voisi ostaa.
Nieminen ei pidä myyntiyritystä kuitenkaan toivottomana, sillä hän muistaa, että esimerkiksi Yläneellä saatiin myytyä Kylväjänpirtti yksityishenkilölle kymmenisen vuotta sitten. Ainahan voi löytyä joku, jolla on visioita, joita toteuttaa.
Hän kertoo, ettei Suojala ole suojeltu rakennus.
Alkuperäinen Suojala paloi vuonna 1941
Suojalan seinällä oleva historiataulu tietää kertoa, että Oripään suojeluskuntalaiset ja lotat rakensivat syksyllä 1926 valmistuneen Suojalan talkoovoimin ja lahjoitusvaroin. Vastavalmistuneessa rakennuksessa muun muassa vietettiin iltamia, näytettiin elokuvia ja voimisteltiin.
Suojala paloi perustuksiaan myöten vuonna 1941. Palo syttyi, kun lotat olivat valmistaneet lentokentän rakentajille ruokaa ja kamiinasta oli lennähtänyt kipinä lattialle. Uuden Suojalan rakentaminen aloitettiin viipymättä.
Suojeluskuntien lakkauttamisen myötä Suojala luovutettiin Säästöpankille. Vuonna 1947 Oripään Urheilijat osti Suojalan saadakseen omat urheilutilat. Seura remontoi paikan.
Vuonna 1948 Oripään yhteiskoulun ensimmäinen lukuvuosi opiskeltiin Suojalassa, koska koulutaloa ei oltu vielä rakennettu.
Oripään Urheilijat myi seuraintalon Suojala-yhdistykselle vuonna 1984.