LOIMAA Kova uurastus tuli päätökseen, kun Novida Loimaan lukiossa päästiin viettämään kahden vuoden tauon jälkeen normaalia ylioppilasjuhlaa.
Loimaalaiselle Elli Hongistolle, 19, lakkiaispäivä oli kauan odotettu juhlahetki.
– Olo on vapautunut. Tuntuu, että viimein kaikki on ohi.
Hongisto jakoi lukion oppimäärän neljään vuoteen, mikä helpotti urakkaa.
– Pystyin ottamaan yhteen jaksoon vähemmän kursseja, joten oli helpompi keskittyä siihen, mitä tekee.
Vaikka itsenäinen etäopiskelu kotona aiheutti Hongistolle keskittymisvaikeuksia, hän kokee lukion olleen yleissivistävä opinahjo, joka antoi hyvät opit vastuullisuudesta ja elämästä.
– Lukiosta jään kaipaamaan sitä, että saa olla nuori.
Hongisto haaveilee englannin kääntäjän töistä, ja hän on hakenut opiskelemaan kieliä.
– Kesästä tulee rauhallinen. Odotan vastauksia yliopistosta ja joka tapauksessa olen muuttamassa Tampereelle. Se on mukavaa muutosta.
Ystävykset Vilma Virtanen, 19, ja Heta Mäenpää, 19, istuivat monet lukiokurssit vierustovereina, sillä molemmat painottivat opinnoissaan luonnontieteellisiä aineita.
– Fysiikan kurssit taisteltiin yhdessä, he naurahtavat.
Heille lukio oli aikoinaan selvä valinta, ja koulunkäynti myös vastasi odotuksia. Vanhojen tanssien pois jääminen oli kuitenkin asia, mikä jäi harmittamaan.
– Tiesin, että opiskelua on paljon edessä. Iso osa oli etäkoulua, ja täytyy myöntää, että oppiminen oli vaikeampaa eikä ollut yhtä laadukasta kuin opettajan tukemana lähiopetuksessa, Virtanen sanoo.
– Vanhojen tanssit olisi ollut paras muisto, mutta koska niitä ei meillä ollut, penkkarit tulee hyvä kakkosena, hän jatkaa.
Päätöksestä Virtanen lähti töihin tarjoilemaan muiden juhliin, sillä hän aikoo viettää omia lakkiaisiaan vasta nyt tulevana viikonloppuna. Myös kesän Virtanen aikoo tehdä töitä, kunnes hän heinäkuussa lähtee armeijaan Säkylään.
– Maanpuolustus kiinnostaa, ja haluan hoitaa oman hommani.
Mäenpäälle lukio-aika opetti vastuullisuutta ja myös armollisuutta.
– Nyt on helppo sanoa, mutta jos yksi koe menee huonosti, ei se ole niin vakavaa.
Mäenpää on hakenut Vaasan yliopistoon opiskelemaan tuotantotaloutta ja tietojärjestelmätiedettä.
– Kesän teen töitä, ja katsotaan sitten syksyllä, lähdenkö opiskelemaan vai jatkuvatko työt.
Juhlapuheissa korostettiin sitä, kuinka nyt valmistuva ylioppilasluokka on joukko, jota koronapandemia on raadellut kovimmin. Lukioajasta lähes puolitoista vuotta käytiin joko kokonaan tai vuoroviikoittain etänä. Viimeinen vuosi oli lähiopiskelua, mutta lisärasitteena olivat maskit.
– Ilmiö, jonka opettajat huomasivat, oli niin sanottu opiskelijoiden katoaminen. Kaikki lukiolaiset vain eivät pystyneet keskittymään seuraamaan opetusta tietokoneelta, ja vaikka tunnin alussa opettaja saattoi nähdä opiskelijan nimen osallistujien joukossa, oli tämä sitten ainoa havainto henkilöstä etätunnin aikana. Selvää on, että tällainen opiskelu ei ole tuottanut sitä tulosta, mikä olisi tullut muuten ilman karanteeneja, rehtori Hannu Lahti kertoi.
Hän huomautti, että toisaalta poikkeusajat saattoivat parhaimmillaan kasvattaa muunlaista osaamista, sillä kotona opiskelu on vaatinut kovaa itsekuria.
– Tämä joukko on saanut oppia jo lukiolaisena niitä taitoja, joita muutoin on edellytetty vasta opintojen seuraavilla portailla.