– Vielä yksi harjoittelu on tekemättä, koneautomaatiota opiskeleva Mikael Ahlbom sanoi Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden Loimaan vierailupäivässä.
Hän etsikin tapahtumasta sekä tietoa työ– että mahdollista opinnäytetyöntekemisen paikoista ja piti päivää mahtavana tapana tutustua maakunnan yrityksiin. Keväällä hän kävi jo vastaavassa tapahtumassa Uudessakaupungissa ja arvelee, että ilman vierailupäivää jäisi paljon yrityksiä pimentoon.
– Täällä ei ollut yhtään sellaista yritystä, mikä ei kiinnostaisi, hän sanoi ja oli jo miettinyt, että laittaa kyllä yrityksiin viestiä.
Ketterää osaamista seutukaupunkeihin -hankkeen junailemaan vierailupäivään osallistui vajaat 30 Turun ammattikorkeakoulun insinööri- ja tradenomiopiskelijaa sekä kansainvälisiä opiskelijoita.
Dometalin pisteellä Mikael Ahlbom aloitti jutustelun kertomalla toimitusjohtaja Vesa Mäkelälle , että kotona Vilukselassa Somerolla on yrityksen tuotteita. Juttua tuli myös siitä, millaisia työntekijätarpeita Dometalilla on ja olisiko mahdollista tehdä lopputyötä vaikka juuri siellä.
– Lopputulemaa ei vielä tietenkään tiedä, mutta näytillä täytyy olla, Vesa Mäkelä totesi vierailupäivän päätteeksi.
Tietoisuutta siitä, miten paljon erityyppisiä yrityksiä Loimaalla on ja millaisia tehtäviä niissä on, täytyy lisätä entisestään.
– Osaajapulan kanssa ollaan vielä ihmeissämme. Kaikki keinot saada työntekijöitä täytyy käyttää, hän sanoi ja antaa tunnustusta Loimaan kaupungin elinvoimayksikölle ja kehittämisjohtaja Paavo Laaksoselle.
– Uutta pöhinää on saatu aikaan.
Älykäs ennakointi -hankkeen projektipäällikkö Anneli Frantin mukaan päivä aiotaan uusia ensi vuonna ja kertoi opiskelijoiden arvostavan sitä, että heidät otetaan tosissaan. Opiskelijoilla oli ohjelmassa vierailut Dinoliftillä ja Pemamekissä ja Heimolinnassa omilla osastoillaan oli esillä lisää yrityksiä ja myös Bisons ja Hurrikaani.
– Näkee muutakin kuin mitä pelkästään Turussa on, tulevat logistiikkatradenomit Anni Hämäläinen ja Susanna Heinonen kommentoivat päivän antia.
Susanna Heinonen miettii, että ison kaupungin ”sekamelskan keskeltä” voisi hyvinkin muuttaa vaikkapa Loimaalle, jossa näyttää olevan luonto ihan vieressä ja on isoja yrityksiä ja kauppojakin.
– Miksi ei. Jos olisi työpaikka, niin en usko, että lapsetkaan laittaisivat vastaan.
Eikä Loimaalle ole Turusta edes pitkä matka, he huomasivat.
– Ajoissa lähdettiin, ja oltiin etuajassa perillä.
Qasim Muhammad ja Bakhtiar Ismail olivat vaikuttuneita Nordic Tractionin kehittelemästä teknologiasta, josta he saivat kuulla yrityksen esittelypisteellä toimitusjohtaja Tero Järviseltä.
Tulevana insinöörinä Bakhtiar Ismail pitää siitä, että yritys parantaa tuotetta asiakkaita kuuntelemalla ja palautteen perusteella – se kertoo, että yritys haluaa kehittyä ja se taas kertoo yrityksestä hyvää työpaikkaa etsivän kannalta.
– Insinöörit löytävät ongelman ja haluavat ratkaista ne.
Hän toivoo, että yrityksistä löytyisi opiskelijoille mahdollisuuksia päästä hankkimaan kokemusta, vaikka sitten pienemmällä palkalla.
– Sillä miten saat kokemusta, jos joka työpaikassa aina vaaditaan kokemusta, opiskelijoiltakin.