Maatalousmuseo Saran uusi Ruokasi ei ole sinun -vuosinäyttely osoittaa (s. 6), että lautasillamme näkyy niin trendien kuin valistuksen ja poliittisten päätösten seurauksia.
Ruoasta on tullut poliittista ja se voidaan nähdä identiteetin rakentamisen osana. Se, miten ajattelemme paikallisista elinkeinoista, näkyy jääkaappimme sisällössä. Samoin se, mitä ajattelemme ruoan tuottajista tai miten suhtaudumme ympäristöasioihin.
Se miten syömme, liittää meidät johonkin ryhmään, jossa jaetaan kenties samanlainen, myös ruokavalintoja ohjaava ajattelutapa. Monille ruokaan liittyvät ”ohjeistukset” näyttävät tuntuvan siltä kuin joku puuttuisi heidän henkilökohtaisiin asioihinsa.
On hyvä huomioida sekin, miten suhtaudumme veronmaksajina ja äänestäjinä ja toisaalta läheisinä kouluruokaan tai vaikkapa vanhuksille hoitolaitoksissa tarjottavaan ruokaan.
Kaikki muutkaan eivät voi valita mitä syövät – monen lautaselle päätyy sitä, mihin on varaa.
Jos ihanne on, että voimme valita ja tehdä valistuneita valintoja, ruoanlaittotaidosta pitää oikeasti puhua tarpeellisena kansalaistaitona.
Ei ole samantekevää, mitä ja miten ruoasta puhumme – periytämme geeniemme lisäksi myös suhteemme ruokaan.
P.S. Vinkki kouluille: Saran näyttely kiinnostaa varmasti koululaisia ja ruokapuhetta voi jatkaa Aikakausmedian tuottaman Medialautasella-oppimateriaalin avulla.