LOIMAA – Minulla oli ennakkokäsitys siitä, mitä täällä on nähtävänä. Ja kaikki, mitä näin, oli huikeaa.
Näin ihasteli loimaalainen Roosa Ahokas käytyään Alastarolla Tiibetin taiteen keskuksessa osana Loimaan kulttuurikierrosta. Hänen mielestään päivä tarjosi hienon mahdollisuuden päästä kohteisiin, joihin ei ehkä muuten tulisi lähdettyä.
– En tiedä, miten tännekään voisi muuten tulla, joten tällainen tietoinen päivä on kiva.
Taidekeskuksessa hän yllättyi töiden runsaudesta ja vaikuttavuudesta.
– Suosittelisin paikkaa kaiken kauniin näkemisestä nauttivalle, hän sanoi.
Ahokkaan kulttuurikierrokseen kuuluivat myös käynnit Hunnaan kotiseutumuseolla ja Mälläisten wanhassa kaupassa.
– Päivän anti on ollut runsas. Ihmiset näyttävät olevan liikkeellä, sekin on kiva. Jätän kohteita vielä toiseenkin kertaan.
Myös museonjohtaja Maarit Vainio kertoi kävijöitä olleen mukavasti. Hän piti tärkeänä jokaisen tulijan kohtaamista ja paikan historian avaamista.
– Ensimmäisenä vuonna Kulttuurikierroksella kävi varmaan 300 henkeä. En edes tajunnut, mitä tapahtuu, Vainio kertoi nauraen.
Tiibetin taiteen keskus avattiin vuonna 2017. Se toimii myös museona ja kulttuurikeskuksena. Museon taidekokoelma koostuu patsaista, rituaaliesineistä, soittimista ja thangka-maalauksista, jotka kuvittavat buddhalaista perinnettä. Töitä on kaikkiaan noin 200, ja ne on pääosin hankittu Nepalista. Kokoelma on alun perin jo edesmenneen säveltäjä Pekka Airaksisen.
Keskus on säännöllisesti avoinna kesäkuukausien viikonloppuisin ja muuten sopimuksesta. Vainio pitää keskuksessa viikoittain myös jooga- ja meditaatio-ohjauksia.
– Kulttuurikierros päättää kesäkautemme ja on samalla kiva karnevaali, Vainio sanoi.
Porissa asuvalle Anna-Kaisa Vainiolle taidekeskus on tuttu paikka, jota hän pitää erityisen kauniina sekä ulkonäöltään että tunnelmaltaan.
– Kokemus on antava. Jo salin läpi käveleminen pysäyttää, ja töiden yksityiskohtia ei voi olla ihastelematta.
Hän pohti, että keskus sopii kaikille, vaikka osa töistä saattaa olla lapsen mieleen hieman rajuja.
– Paikka avartaa ketä vain.
KULTTUURIKIERROS järjestettiin neljättä kertaa, ja mukana oli kaikkiaan 26 kohdetta pitkin kaupunkia.
Virttaalla sijaitseva Mikkomuseo oli paikka, jossa käymistä turkulaiset Mia ja Janne Ahokas olivat suunnitelleet jo parin vuoden ajan.
– Halusin erityisesti nähdä vanhoja tietokoneita lapsuudesta. On aina mukava nähdä, mitä on penskana tehnyt, vanhoja tuttuja koneita, Janne Ahokas kertoi.
Mia mietti, että nykyajan lastenkin voisi olla hauska nähdä, millaisia tietokoneet ennen olivat.
– Se voisi olla hyvää vertailua.
Ahokkaat yhdistivät päivään muitakin paikkoja, kuten Alpo Jaakolan patsaspuiston, Sarka-museon ja Loimaan Perinnesuksen.
– Ilman kulttuuripäivää ei tulisi katsoneeksi, mitä kaikkea täällä on. Nyt pystyy usean hyvinkin erilaisen kiinnostuksen kohteen yhdistämään yhteen päivään.