LL ARKISTO

LOIMAA Valtiovarainministeriön viime perjantaina antamat tiedot valtionosuuksien lisäleikkauksista saattavat heikentää Loimaan kaupungin ensi vuoden tulosta noin 1,2 miljoonalla eurolla.
Arvio perustuu siihen, että Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtajan Sanna Lehtosen mukaan valtiovarainministeriön tiedote tarkoittaa sitä, että kaikkien kuntien valtionosuutta leikataan vuosina 2024 ja 2025 lisää noin 80 euroa asukasta kohden (Kuntalehti.fi 18.11.).
Loimaan kaupunginvaltuustolla ei ollut kyseisiä tietoja käytössään sen hyväksyessä viime viikolla ensi vuoden veroprosentit ja talousarvion, jossa tavoitellaan nollatulosta (LL 16.11.). Toteutuessaan valtionosuuden lisäleikkaukset keikauttaisivat tuloksen tuntuvasti miinukselle.
Kaupunginjohtaja Jari Rantala puhuu 80 eurosta keskimääräisenä summana ja korostaa, että luku voi muuttua valtionvarainministeriön jatkotarkastelussa ja -selvityksessä. Hän arvelee tarkemman luvun selviävän lähipäivinä.
Rantala viittaa muun muassa mediatietoihin, joiden mukaan valtiovarainministeriön edustajat eivät vielä itsekään osaa yksilöidä niitä tekijöitä, joista valtionosuuksien lisäleikkaukset johtuvat.
– Perusteenahan tälle ovat vuoden 2022 verotiedot.
Hän sanoo myös kunta- ja alueministerin selvittävän sitä, toteutetaanko valtionosuuksien lisäleikkaukset kokonaisuudessaan.

Loimaan kaupunginhallitus kokoontuu seuraavana kokoukseensa ensi maanantaina, ja Rantala sanoo, että aiheesta keskustellaan siellä.
Jos 80 euron asukaskohtainen vähennys toteutuu, Rantala arvioi sen aiheuttavan todella merkittävän tulojen vähentymisen kaikkien kuntien ensi vuoden budjetteihin.
– Loimaalla valtuusto hyväksyi viikko sitten talousarvion tasapainotettuna. Nyt ilmennyt valtionosuuksien lisäleikkaus edellyttää Loimaallakin merkittäviä menojen vähentämistoimenpiteitä.
Kaupunginhallitus on ensi viikon maanantaina päättämässä valtuuston hyväksymän talousarvion täytäntöönpanosta.
– Siinä yhteydessä arvioidaan vielä erikseen myös vuoden 2024 ja suunnitelmavuosien 2025–2026 mahdollisista muutoksista ja niiden valmistelun aikataulusta. Muutokset on syytä valmistella asianmukaisesti ja perustellusti. Muutoksista päättäminen voi tarvittaessa siirtyä myös tammikuulle 2024.