LOIMAAN SEUTU Viikonloppuna monin paikoin nähdyt tulvat eivät aiheuttaneet Loimaalla suurempia tehtäviä. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Petri Nenonen sanoo tehtäviä olleen kaksi. Toinen oli Sammonkadulla, jossa sulamisvesi oli valunut kellariin ja toinen Koskentiellä, jossa tulvavesi oli hätyytellyt käytöstä poistettua sähkökaappia.
– Vesi ei kuitenkaan noussut niin ylös.
Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen Forssan alueen päivystävä palomestari Jiri Salmenoja sanoo, että heille tuli vahingontorjuntatehtävä lauantaiaamuna noin kello 5.30 Humppilasta. Turuntien ja Porintien Kankaan liittymässä valtatie 9:llä oli sillan alle kertynyt vettä niin, etteivät autot päässeet enää ajamaan.
– Liikenne ohjattiin valtatie 9:ltä valtatie 2:lle ja sieltä kiertotietä takaisin.
Tilannehuoneen päivityksen mukaan tilanne oli ohi puoleen päivään mennessä.
Myös Ypäjällä Forssantiellä oli viikonloppuna laajasti vettä, mutta Salmenojan mukaan se ei aiheuttanut vahingontorjuntatehtävää.
Vesi tulvi yli uomiensa myös Hennijoessa valuen laajasti pelloille. Maatalousyrittäjä Matti Rantala sanoo vettä olevan joessa 1,5–2 metriä normaalia enemmän.
Varsinais-Suomen Ely-keskuksen ryhmäpäällikön Juha-Pekka Triipponen sanoo vesien nousseen viikonloppuna korkeammalle kuin ennusteet antoivat alun perin ymmärtää.
– Vesisademäärät olivat suurempia, ja sateet taas sulattivat lunta merkittävästi ja aiheuttivat tulvan.
Virtaama Loimijoessa oli kovimmillaan viikonlopun aikana 200 kuutiota sekunnissa. Maanantaiaamupäivänä se oli laskenut 150 kuutioon sekunnissa.
– Tänään virtaaman pitäisi alkaa olla noin sadan kuution paikkeilla, ja silloin vesi ei enää nouse pelloille.
Loimijoen viikonloppuna koettu tulvahuippu oli Triipposen mukaan lähellä vuotuista tulvahuippua. Vesisademääristä riippuen näin isoa tulvahuippua ei välttämättä enää tänä keväänä koeta.
– Nyt ennuste näyttää, että olisi rauhallisempaa tästä eteenpäin. Se kuitenkin riippuu vesisateiden määristä ja millä tahdilla loput lumet sulavat.
Triipponen sanoo tulvahuipun tulleen noin kuukautta normaalia aiemmin.
– Katsottaessa pitkällä aikavälillä se on ollut huhtikuun puolivälissä, mutta ilmastonmuutos on hiukan aikaistanut sitä.
Jäiden hän sanoo pääasiassa lähteneen, eikä jääpadoista aiheudu enää isompaa harmia.