LOIMAA/VARELIUKSENKATU Terveysasemalle on tullut ylilääkäri Asta Tammisen mukaan hieman tavanomaista enemmän yhteydenottoja oksennus- ja ripulioireisilta potilailta ja heidän läheisiltään.
– Yhteydenotot ovat koskeneet tavanomaisia mahataudin oireita, jotka ovat hoituneet kotikonstein. Terveyskeskuksen vastaanotolle potilaita ei juurikaan ole päätynyt.
Hän muistuttaakin, että lääkäriin ei tarvitse lähteä, vaikka epäilisi saaneensa norovirustartunnan, jonka vilkkainta tartunta-aikaa on yleensä alkuvuosi eli tammikuusta toukokuuhun. Taudin oireisiin kuuluvat hyvin äkillisesti alkavat oireet, kuten pahoinvointi, oksennukset, ripuli ja usein matala kuume tai kuumeinen olo särkyineen. Tammisen mukaan norovirus on yleisin Suomessa äkillisten suolistoinfektioiden aiheuttaja.
– Oireiden kesto on tyypillisesti vuorokaudesta kahteen, mutta suolen toiminta voi olla tämän jälkeenkin epäsäännöllistä vielä usean viikon ajan.
Noroviruksen aiheuttamaan tautiin ei ole olemassa lääkehoitoa. Yleishoito on sama kuin muissa äkillisissä ripulitaudeissa. Ripuli ja oksennukset voivat kuitenkin aiheuttaa Tammisen mukaan voimakkaan nestehukan, joka näkyy uupumisena ja limakalvojen kuivuutena. Tälle ovat alttiita erityisesti hyvin iäkkäät potilaat sekä pienemmät lapset. Kuivumista hoidetaan nesteytyksellä.
– Jos voimakkaat oireet ja kuume jatkuvat pidempään kuin kolme päivää, on syytä hakeutua lääkäriin selvittämään, onko aiheuttaja sittenkin joku muu kuin norovirus. Lääkärin apuun turvautuminen on kuitenkin hyvin harvoin tarpeen.
Suositeltavaa on, että pienet lapset eivät mene päivähoitoon ennen kuin he ovat olleet oireettomina kaksi vuorokautta. Samoin esimerkiksi elintarviketyössä olevien tulisi olla pois töistä kaksi vuorokautta ripulivaiheen ja oksennuksen päättymisen jälkeen.
Paras tapa ehkäistä tautia on huolehtia käsihygieniasta, sillä huolellinen pesu vähentää virusten määrää merkittävästi.
– Siksi kädet tulee pestä aina wc:stä lähtiessä ja ennen ruokailua runsaalla lämpimällä vedellä ja saippualla sekä kuivata hyvin.
Loimaan kaupungin varhaiskasvatusjohtajan Heidi Kautin mukaan päiväkodeissa ei esiinny tällä hetkellä norovirusta.
– Sehän on tauti joka leviää nopeasti, mutta sitä ei ole meidän tietojemme mukaan yksiköissämme.