Työnantajat haluavat pitää kiinni paikallisista nuorista – Yritysvierailujen ideana on kertoa, mitä kaikkea Loimaalla on tarjolla

0
Hirvikosken 9 A luokan oppilaat vierailivat puunjalostukseen ja eristeteollisuuteen tuotantolinjoja valmistavassa Invenir oy:ssä. Heidän mielestään yritysvierailuja voisi olla enemmänkin ja useammille aloille, sillä niistä saa hyvin tietoa tulevia urasuunnitelmia varten. (Kuva: Sari Holappa)

LOIMAA Puunjalostukseen ja eristeteollisuuteen tuotantolinjoja valmistavan Invenir oy:n toimitusjohtaja Matti Ylitalo sanoo, että Loimaan teknologiaklusterin laskelmien mukaan uutta työvoimaa tarvitaan muutaman vuoden päästä satoja. Siksi paikallisista nuorista halutaan pitää nyt kiinni.

– Tavoitteena on, että Loimaa olisi myös opintojen jälkeen haluttu suunta palata.

Hän sanoo paikallisessa kauppakamarin osastossa virinneen jo joitakin vuosia sitten ajatus peruskoululaisten ja ammattiopiston oppilaiden yritysvierailuista, joiden tavoitteena olisi kertoa nuorille sekä heidän kauttaan myös koko perheelle oman paikkakunnan yrityksistä ja työmahdollisuuksista. Myöhemmin suunnitelma kirjattiin myös kaupungin strategiaan.

Ensimmäiset koululaisryhmät kävivät Invenirissä viime keväänä. Ylitalo sanoo heidän tehneensä vierailuja varten oman ohjelman, jota pystyy kopioimaan muihinkin yrityksiin.

– Sen avulla vierailut ovat yrityksen kannalta helppo järjestää, kun ne toteutetaan valmiin kaavan mukaan.

Ylitalo myös toivoo, että vierailuja voisi järjestää jo alakoulun yläluokista lähtien kaksi kertaa vuodessa kutakin luokkaa kohden.

– Näin nuorten tieto oman paikkakunnan työmahdollisuuksista kasvaisi mahdollisimman paljon, hän pohtii.

LOIMAAN kaupungin kehittämisjohtaja Paavo Laaksonen sanoo, että reilu kaksi vuotta sitten perustettiin työryhmä, jossa pohditaan osaavan työvoiman saamista yrityksiin sekä oppilaitosten kanssa tehtävää yhteistyötä.

– Oppilaiden yritysvierailut ovat yksi osa sitä työtä.

Tähän saakka vierailut ovat olleet lähinnä koulujen ja yritysten aktiivisuuden varassa, mutta helmikuun alusta niitä on alkanut organisoida Novidan ja Loimaan monikampuksen osaamiskoordinaattori Sanni Kiviniemi. Hän sanoo kiertävänsä parhaillaan rekrytointikoordinaattori Teiju Tammen kanssa yrityksissä kertomassa muun muassa tästä mahdollisuudesta.

– Yritykset ottavat oppilaita tosi mielellään vastaan, sillä näin oppilaille saadaan kerrottua, mitä mahdollisuuksia on tarjolla. Toiveissa on löytää heistä tulevaisuuden työntekijöitä.

Kiviniemi sanookin, että etenkin yläkoululaisille vierailuja pitäisi olla huomattavasti enemmän.

– Silloin niitä ammatinvalintoja tehdään, ja jos oppilailla on laajasti tietoa, päätöksiä on helpompi tehdä.

Laaksonen sanoo lisäksi, että yritysvierailuilta nuoret voivat saada vinkkejä, mihin aineisiin kannattaa panostaa.

– Siellä voi tajuta, että kannattaa sittenkin opiskella sitä fysiikkaa tai englantia, koska niistä voi olla hyötyä tulevassa työpaikassa.

Nuoret toivovat enemmän yritysvierailuja useilta aloilta

LOIMAA/KISÄLLINKATU Hirvikosken yhtenäiskoulun 9 A luokan oppilaat olivat yritysvierailulla viime viikolla Invenir oy:ssä. Erkki Holmberg , Eero Taberman ja Onni Jalonen olivat sitä mieltä, että yritysvierailuja voisi olla enemmänkin ja usealta eri alalta.

– On mielenkiintoista päästä tutustumaan eri työpaikkoihin ja saada tietoa yrityksistä, he pohtivat kierroksen jälkeen.

Yrityksenä Invenir oli heille ennestään tuntematon, mutta sähköasentajaksi suuntautuva Jalonen sanoi, että käynnin jälkeen se voisi olla yksi vaihtoehto tulevaisuuden harjoittelu- ja työpaikkaa miettiessä. Samaa totesi Holmberg, jota kiinnostaa kaikki tekniikkaan liittyvät alat.

– Lukion jälkeen esimerkiksi insinööriopinnot ovat mahdollisia, ja nyt opin, että täällä voisi olla sen alan töitä.

KIERROSTA tehtaalla vetänyt suunnittelupäällikkö Antti Selinheimo kertoi oppilaille, että urapoluissa on monenlaisia vaihtoehtoja.

– Meillä on useampikin suunnittelija, joka on aloittanut asentajana.

Yksi hyvä vaihtoehto on Selinheimon mukaan oppisopimus, jota kautta esimerkiksi moni alanvaihtaja on löytänyt tiensä heille.

– Otamme myös harjoittelijoita, ja jos se menee hyvin, siitä pääsee kesätöihin, hän kertoi oppilaille.

Työ voi olla myös kansainvälistä, sillä suurin osa tehtaalla tehtävistä tuotantolinjoista menee Keski-Eurooppaan. Kun linjasto on saatu valmiiksi ja testattu toimivaksi, se puretaan, pakataan ja kuljetetaan asiakkaalle.

– Meidän oma asennusryhmämme lähtee mukaan kasaamaan sitä.

Hallintoassistentti Jenni Mulari painottikin, että sen vuoksi myös kielitaitoa tarvitaan.

– Vaikka kielet eivät juuri nyt kiinnostaisi, työelämään tullessa voi huomata, että niille olisikin tarve. Ainakin englantia kannattaa opiskella, hän kehotti.