Maamieskoulussa on tarve mittavalle remontille – vaihtoehtona on uudisrakentaminen

0
Noin puolet Hämeentien päärakennuksesta on asetettu toimintakieltoon.

LOIMAA Novidan Hämeentien yksikön päärakennus, joka maamieskoulunakin tunnetaan, on asetettu osittain toimintakieltoon. Syynä on mikrobiongelma.
Tieto ilmenee Novidan ammattiopistoa ylläpitävän Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymän hallituksen pöytäkirjasta. Rakennukseen oltiin suunnittelemassa kattoremonttia, ja mikrobihaittaa esiintyi suunnitteluvaiheen aikana. Haitta todennettiin sisäilmatutkimuksella.
Yhtymähallituksen puheenjohtaja Heikki Vainio (kesk.) kertoo rakennuksen sisäilmaongelmien olevan luottamushenkilöillekin suhteellisen tuore uutinen ja siitä saatiin tieto aivan loppukeväästä.
Vainion mukaan rakennuksen vesikatteen uusimista on sen sijaan pohdittu jo pari vuotta. Sen kustannukset ovat arviolta pari miljoonaa euroa.
Rakennuksen katon suunnitteluryhmän työjärjestys muuttui oleellisesti sisäilmatutkimuksen myötä, ja korjaustarpeita alettiin kartoittaa koko kiinteistössä. Nyt kokonaiskorjauskustannusten arvioidaan liikkuvan jopa kuudessa miljoonassa eurossa.
Asian valmistelussa kerrotaan, että kiinteistössä on vanhoja vesiputkistoja, joita pitää osittain sulkea suurien vesivahinkojen välttämiseksi. Valurautaviemärit puolestaan tarvitsisivat sukitusta tai uusimista. Lisäksi lämmitysverkostossa on havaittu isoja syöpymiä.

Rakennus on suojeltu.

Isojen korjauskustannusten takia yhtymässä pohditaan sitä, pitäisikö Hämeentien päärakennuksen korjaamisen sijaan ryhtyä rakentamaan vallan uutta. Sitä pidetään varteenotettavana vaihtoehtona.
Yhtymähallitus on päättänyt, että Hämeentien yksikön uusien rakennusten suunnittelu aloitetaan viipymättä. Hallitus kuitenkin edellyttää selvittämään myös vanhan päärakennuksen olemassa olevien tilojen käyttömahdollisuuksia ja opetustilojen tilatarvetta.
Yhtymän kiinteistöpuolelta on selvitelty uuden hallimaisen rakennuksen neliöhintaa. Yhtymähallituksen pöytäkirjasta voi laskea, että uuden rakentamisella voitaisiin päästä suurin piirtein puoleen hintaan kuin jos ryhdyttäisiin korjaamaan vanhaa.
Päätöksiä ei ole toistaiseksi kummankaan vaihtoehdon puolesta. Vainio sanoo, että asiaan palataan heti alkusyksystä. Yhtymähallitus aikoo kokoustaa paikan päällä Hämeentiellä tutustuakseen tilanteeseen.
Tulevassa päätöksenteossa on huomioitava muun muassa se, että vuonna 1930 rakennettu Hämeentien päärakennus on suojeltu rakennus, jota ei saa purkaa. Jatkosuunnittelussa mahdollinen uudis- ja korjausrakentaminen pitää sopeuttaa rakennustavaltaan ja sijainniltaan olemassa olevaan rakennuskantaan ja ympäristöön siten, että alueen kulttuurihistoriallisesti merkittävät piirteet säilyvät.
Päätöksenteossa riittää sulateltavaa luottamushenkilöpuolella. Vainio huomauttaa, että uudisrakentamisen kohdalla kysymykseksi nousee muun muassa se, tarvitaanko uusia tiloja tilanteessa, jossa oppilasmäärät vähenevät, vai pärjättäisiinkö olemassa olevilla. Vanhan päärakennuksen korjaamisessa puolestaan askarruttaa erityisesti sen arvioitu kalleus.

Hämeentiellä sijaitsee muun muassa Novidan maatalous- ja logistiikka-alojen toimintoja.
Yhtymähallituksen pöytäkirjan mukaan työterveyslääkäri on tutustunut kiinteistöön ja käyttöön jääneet tilat ovat turvallisia. Oppilasasuntola on turvallisten tilojen joukossa. Väistötiloja on järjestetty opintotoimistolle ja työelämäpalveluille Myllykyläntieltä.

Hämeentien päärakennus.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän