Happohyökkäys-kaksikko valistaa hammashoidon tärkeydestä osallistumalla esteratakisaan Aurajoen päällä

0
Anne Välimäki ja Sini Salminen aikovat esiintyä Hammaskeijuna ja Hammaspeikkona Rautaratsu-esteratakisassa Turussa elokuussa. Osallistuminen on hauskanpitoa, kuten kuvasta näkyy, mutta hammashoidossa työskentelevät naiset toivovat saavansa ihmisiä kiinnittämään huomiota hampaidenhoidon tärkeyteen.

Kerrankin kiitellään, kun toimittaja saapuu paikalle ja vieläpä juuri ihan oikeaan aikaan. Sini Salminen seisoo Anne ja Kari Välimäen piharakennuksen vinttisillan yläpäässä valmiina testaamaan, millaista on laskea sitä tandempyörällä alas.

Mäki on kuulemma ylhäältä katsottuna jyrkempi kuin alhaalta uskoisikaan ja testi siirretään myöhempään aikaan…

Testiajoja tarvitaan, sillä Sini Salminen ja Anne Välimäki osallistuvat Red Bull Rautaratsu-kisaan 10. elokuuta Turussa. Siinä on tarkoitus selvittää Aurajoen päälle rakennettava esterata, ja naiset arvelevat, että radalla voi olla vaikka mäennyppylöitä tai ainakin jotain töyssyjä.

Kaksikko on nimennyt joukkueensa Happohyökkäykseksi.

He kun työskentelevät Loimaalla hammashoidossa ja ovat huolissaan varsinkin lasten, mutta kaikkien muidenkin hampaista.

– Ja hoitoonpääsystäkin, Anne Välimäki sanoo ja pohtii, että miten ehditään hoitaa kaikki ihmiset, kun henkilökuntaa on kaikkialla kovin vähän.

Jospa leikkimielinen – ellei jopa aika kreisi – tempaus edes taas vähän muistuttaisi jokaista huolehtimaan hampaistaan, he toivovat.

Kaikki sai alkunsa, kun Sini Salminen huomasi kisasta jutun. Oma perhe kuitenkin pokkasi kiitos ei, kun hän heitä kysyi mukaan. Työkaverinsa Anne Välimäen hän tiesi olevan luonteeltaan juuri sopivan innostuva ja loppu on historiaa.

Nyt kaksikolla on kunnostettu pojo – joksi jopo-mallinen polkupyörä on ristitty sekä vaatteita ja peruukit roolihahmojansa varten.

Anne Välimäki on Hammaskeiju- ja Sini Salminen Hammaspeikko-hahmo. Sanomalehdistä askarrellut hervottoman kokoiset poskihampaat tulevat pyörän päälle vielä somisteeksi.

– Projekti on yhdistänyt meidän perheitä ja työyhteisöä ideoimaan, he kiittelevät.

Ideoita sinkosi kaikkialta jo tarinaan, jolla he hakivat keväällä kisaan mukaan. Sekä keijut että peikothan haluavat molemmat viedä hampaita, mutta tarinassa he pääsevät sopuun hampaiden hyväksi.

Yhteistyötä hammashoidossakin halutaan ja yritetään kannustaa kaikkia huolehtimaan hampaistaan.

Hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä ja hammasvälien puhdistaminen esimerkiksi lankaamalla, he listaavat huolenpidon perusasian.

– Vanhempien toivomme kannustavan lapsia harjaamaan hampaitaan, mutta suosittelemme, että vanhemmat tarkistusharjaisivat lasten hampaita vielä aika vanhanakin.

Sitä puoltaa heidän mukaansa jo esimerkiksi motoriikan asteittainen kehittyminen.

– Ennen sanoimme, että kun lapsi oppii kirjoittamaan kaunokirjoitusta, hänen motoriikkansa riittää hampaiden harjaukseen, he suhteuttavat.

Tapa nauttia kovin sokeripitoisia juomia on yleistynyt, mutta totaalikieltoa eivät hammashoidon ammattilaisetkaan ole energiajuomille ja niiden sukulaisille langettamassa.

– Kohtuudella voi kaikkia nauttia, mutta kannattaa muistaa, että hampaidenkin pitäisi antaa levätä. Hampaat kestävät sen viisi ateriaa päivässä.

Joka ateria ja jopa suupala laukaisee happohyökkäyksen, joka puolen tunnin ajan laskee hampaan pinnan happamuutta. Kun sitä tapahtuu usein, hampaan pinta lopulta pehmenee ja syntyy reikä.

Hampaille ja ikenille vahingollinen nuuskan käyttökin on lisääntynyt.

– Sitä käyttävät jo tosi nuoret, ihan teini-ikäiset, he harmittelevat.

Heidän lisäkseen kisassa mukana on 56 tiimiä, joista kaukaisimmat ovat Sallasta saakka.

Tavallinen happohyökkäys suussa kestää puoli tuntia aterian jälkeen, mutta Sini Salmisen ja Anne Välimäen Happohyökkäys-tiimin tavoite on, etteivät he heti ensimmäiseksi pulahda radalta ja ettei radalla kisan tiimellyksessä murru yhtään kättä tai jalkaa.

Eikä hampaita.

 

MUISTA!
Hammaskeijun ja Hammaspeikon vinkit suun terveyteen:

Harjaa hampaasi kaksi kertaa päivässä. Kaksi kertaa siksi, että hammastahnan hoitava vaikutus kestää vain 12 tuntia.

Muista, että hampaissa on kuusi pintaa – hammaslangalla saat puhtaaksi hammasvälit, joihin harja ei yllä.

Kannusta lasta harjaamaan hampaansa.

On hyvä tarkastusharjata lapsen hampaat, vaikka hän itsekin jo niitä harjaisi.

Ole kiinnostunut lapsesi hammashoitokäynneistä.

Jos pelkäät hammaslääkäriä käy tarkastuksessa mieluummin usein kuin harvoin. Näin ongelmat huomataan ajoissa ja ne eivät pääse kovin pahoiksi. Samasta syystä kannattaa harjata ja langata hampaita ja kannustaa läheisiä myös hoitamaan hampaitaan.

Vältä napostelua. Jokainen ateria ja suupala aiheuttaa hampaille puoli tuntia kestävän happohyökkäyksen, joka liuottaa hammaskiillettä ja aiheuttaa siten reikiintymistä.

Käytä ksylitolia, sillä sen ansiosta happohyökkäys on päällä vähemmän aikaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän