Älä levitä ikävää eväkästä

0
TS/JONNA LANKINEN

Aggressiivisesti elintilaa valtaava, alkuperäistä vesieliöstöä ja vesiluonnon monimuotoisuutta uhkaava aurinkoahven on vallannut pieniä vesistöjä erityisesti Varsinais-Suomessa (vieraslajit.fi). Näitä haitallisia vieraslajieväkkäitä uiskentelee myös Loimaan seudulla (LL 25.7.).

Pohjoisamerikkalainen epätoivottu ja värikäs vieras on helppo tunnistaa, koska se poikkeaa niin huomattavasti kotoperäisistä kaloistamme.

Aurinkoahventen päästäminen luontoon ilman kalatalousviranomaisen lupaa on kalastusrikkomus. Niiden valtaaman lammen löytänyt paikallinen kalastaja toimi juuri ohjeiden mukaisesti eli ei laskenut saaliskaloja takaisin veteen eikä siirtänyt niitä akvaarioon tai luonnonvesiin.

On todennäköistä, että aurinkoahvenia lymyilee jo löydettyjen paikkojen lisäksi muuallakin. Hanakasti onkeen ottavien ilkiöiden etsiskely voisikin tarjota hyödyllistä kesähupia innokkaille kalastusharrastajille. Aurinkoahvenet eivät ole varsinkaan kotoiseen ahveneen verrattuna kovinkaan kummoisia ruokakaloja, joten hyötyä ei koidu herkkusuille vaan kotoperäiselle luonnollemme. Tärkeintä on eliminoida saadut yksilöt ja tehdä niistä asianmukainen ilmoitus Luonnonvarakeskukselle. SHa

P.S. Voit vinkata Loimaan seudun vesistöistä saaduista aurinkoahvenista myös LL:n uutistoimitusta: toimitus@loimaanlehti.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän