Kuka menee ensin?

0
SOMERO-LEHTI/MERJA RYHTÄ

Saviseudun pääkaupungin liikennearjessa huomaa helposti, että moni täkäläisistä liikkujista ei hallitse kevyttä liikennettä koskevia liikennesääntöjä. Kyseessä ei tällä kertaa kuitenkaan ole mikään loimaalainen erityispiirre: Pyöräilijöiden ja autoilijoiden väliset väistämissäännöt ovat valtakunnallisestikin heikosti hallussa (Liikenneturvan kysely vuodelta 2022).

Sekä etuajo-oikeus että väistämisvelvollisuus on toki usein kerrottu liikennemerkeillä, mutta niidenkään sanomaa eivät läheskään kaikki hallitse.

Yksi perussäännöistä on se, että suojatie on suojatie vain jalankulkijoille ja pyörää taluttaville. Suojatietä pyörällä ajavan pitää sen sijaan väistää ajoneuvoja. Käytännössä kuitenkin käy usein niin, että autoilija antaa suojatietä ajavan fillaristin mennä ensin. Tämä kohtelias tapa voi kuitenkin johtaa siihen, että pyöräilijät alkavat luottaa siihen, että autoilija antaa heidän mennä näissä kohtaamistilanteissa ensin.

Vaaratilanteita kehittyy, kun sekä pyöräilijällä että autoilijalla on risteyksissä liikaa vauhtia ja pahimmillaan härvätään ajaessa vielä – liikennesääntöjen vastaisesti – kännykkää. Videoiden toljottamisen tai viestittelyn sijaan katse on suunnattava liikenteeseen.

Koululaisten kesälomat alkavat olla lopuillaan, minkä vuoksi meidän kaikkien pitää skarpata liikenteessä entisestään. Koululaisten liikennesilmä ja keskittymiskyky kun ovat vielä kehittymässä ja maailmassa on muutenkin niin monta ihmeellistä asiaa. Ei olisi pahitteeksi harjoitella koulutien kulkemista yhdessä koululaisten kanssa jo hyvissä ajoin ennen opinahjojen avautumista.

Yksi ratkaisu kevyen liikenteen turvallisuuden parantamiseksi voisivat liikennemerkkien ja sääntöjen kertaamisen lisäksi Loimaallakin olla kyltit, joissa säännöt olisi kirjoitettu selkokielellä: Pyöräilijä väistää autoilijaa/Autoilija väistää pyöräilijää. Sellaisia on jo näkynyt joissakin kaupungeissa. SHa

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän