”Olo on haikea mutta kiitollinen” – Loimaan katukuvasta poistuu kaksi kohtaamispaikkaa

1
Lanko oy:n perustivat vuonna 2017 Anniina Manner ja Jussi Mäkilä. PIRJO TUOMINEN

Bar & Grill Lanko ja Cafe Vihannonkulma lopettavat toimintansa seuraavien viikkojen aikana. Taustayhtiö Lanko oy jätti tiistaina omasta aloitteestaan konkurssihakemuksen, joka tuli keskiviikkona vireille Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Yrittäjä Anniina Mannerin mukaan suurimmat velkojat ovat osakkaat itse, eli Manner ja hänen lankonsa Jussi Mäkilä.
Lopettamispäätöksen jälkeisiä tunteitaan Manner kuvailee haikeiksi mutta kiitollisiksi.
– Oma ravintola on ollut itselleni unelma, se mitä olen halunnut ”isona tehdä”. Nyt se unelma ja ajatus täytyy rakentaa uudelleen.
Loimaalaiset ovat ottaneet tiedon Lankon loppumisesta vastaan harmitellen, sillä monelle paikka on ollut tärkeä. Siitä päätellen Manner ja Mäkilä onnistuivat pyrkimyksessään luoda Loimaalle rento ja viihtyisä kohtaamispaikka, mutta koko ravintola-alaa leimaavan matalasuhdanteen johdosta pelimerkit loppuivat kesken.
– Muutaman päivän sisään saamme pesänhoitajan, joka hoitaa asiat loppuun. Oma toiveemme olisi, että voisimme olla elokuun loppuun asti auki, mutta pesänhoitaja päättää.
Tavaraa ei tule enää lisää, mutta seuraavan kahden viikon ajalle tehdyt pöytävaraukset pyritään toteuttamaan ja asiakkaisiin on oltu yhteydessä.
Hotelli Vihannonkulma etsii kahvilaan uutta yrittäjää, ja hotellin toiminta jatkuu normaalisti. Cafe Vihannonkulma sulkee ovensa suunnilleen samaan aikaan kuin Bar & Grill Lanko.

Loimaan katukuvasta poistuu kaksi kohtaamispaikkaa lähiviikkojen aikana, kun Cafe Vihannonkulma ja Bar & Grill Lanko lopettavat. Yrittäjä Anniina Manner kuvailee oloaan haikeaksi, mutta samaan aikaan hän ja yhtiökumppaninsa Jussi Mäkilät ovat kiitollisia kuluneista vuosista. KATRIINA REIJONEN

Lankon palkkalistoilla on parisenkymmentä työntekijää, joille lopettamisesta kerrottiin ennen konkurssin virallistamista. Manner arvelee, että moni saattoi uumoilla toiminnan loppuvan, ja avainroolissa oleville työntekijöille vaikeuksista oli ihan avoimesti kerrottu.
Ja ovathan talousluvut julkista tietoa, Manner muistuttaa. Heikkoa kannattavuutta ei ole pyritty peittelemään.
– Onhan tämä tavallaan helpotus, että talouden kanssa painiminen loppuu, mutta työntekijöiden näkökulmasta minulla on edelleen taakka harteillani. Meillä on ollut todella osaavaa porukkaa töissä, ja olemme todella kiitollisia heille. Henkilökunta on ollut Lankon sydän.
Manner lähettää kiitoksensa myös asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Muun muassa Cafe Vihannonkulmaan leiponeet paikalliset yrittäjät ovat olleet osaavia ja tärkeitä kumppaneita.

Syksyllä Anniina Manner aloittaa opiskelun. Lisäksi hän kertoo olleensa jo tovin muualla töissä osa-aikaisesti. Myös Jussi Mäkilä on työskennellyt jo puolisentoista vuotta muualla. Alun perin juuri se oli heidän tavoitteensa, luoda toimiva yrityskonsepti, jossa he voivat itse jättäytyä taka-alalle ja johtotehtäviin.
– Näiden vuosien myötä olen oppinut niin montaa asiaa yrittäjyydestä ja ravintola-alasta, että ei niitä asioita koulun penkillä opi, Manner kuittaa.

1 KOMMENTTI

  1. Nyt harmittaa omistajien, henkilökunnan ja ennen kaikkea meidän asiakkaitten puolesta hyvien palvelujen loppuminen. Ajat ovat kovat. Kiitos ja näkemiin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän