Onkijoenkulman aurinkovoima-alue on laajentunut yli 50 hehtaaria

0
Loimaa on otollista maaperää aurinkopuistoille. LL ARKISTO/PASI SALO

LOIMAA Energiayhtiö Ilmattaren aurinkovoimahankkeen pinta-ala Loimaan Onkijoenkulmalla on laajentunut. Kun vielä viime vuoden lopussa hehtaareja oli 117 (LL 21.12.2023), nyt Ilmattaren hankekehityspäällikkö Marko Penttilä vahvistaa hehtaareja olevan reilu 170. Lisäystä on tullut runsaat 50 hehtaaria. Hän sanoo heidän tehneen selvityksiä alueen laajentamisesta ja vuokranneen lisää maata.

– Alue on laajentunut pohjoisen suuntaan Aura-Pirkkatien molemmille puolille, hän toteaa.

Aurinkovoimahankkeen rajat ovat kuitenkin hänen mukaansa edelleen Loimaan puolella, Ypäjän rajan tuntumassa.

Parhaillaan hankkeessa on meneillään lupaprosessi, johon kuuluu myös naapurikuulemiset. Ilmatar on pyytänyt Ely-keskuksesta lausuntoa, sovelletaanko Onkijoenkulman aurinkovoiman tuotantohankkeessa lainmukaista ympäristövaikutusten tunnistus- ja arviointiprosessia. Ympäristövaikutusten arviointi (yva) tehdään siinä tapauksessa, että hankkeella on merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Jos luville saadaan lainvoima tämän vuoden puolella, Penttilä arvioi, että rakentaminen voitaisiin aloittaa ensi vuonna investointipäätöksestä riippuen.

– Rakentamisessa taas menee vuoden verran.

Paneelien korkeus tulee ylettymään maksimissaan viiteen metriin. Penttilä kuitenkin sanoo, ettei heillä ole vielä tietoa, millaiset paneelit aurinkovoimapuistoon tullaan asentamaan. Korkeus voi siis jäädä myös alle viiden metrin.

Myös maisemoinnista tulee huolehtia, mikä sisältyy hänen mukaansa suunnittelutarveratkaisuun.

– Olemme miettineet esimerkiksi, miten paneeleita sijoitellaan pellolle ja miten ne näkyvät. Näköesteeksi voidaan istuttaa kasvillisuutta.

Alueelle haetaan myös poikkeamispäätöstä, sillä siellä ei ole voimassa olevaa asemakaavaa, jonka perusteella rakennuslupa voitaisiin myöntää suoraan. Alueella on voimassa osayleiskaava. 174 hehtaarin ala on kokonaisuudessaan peltoa ja se sijoittuu 13 kiinteistön alueelle. Puistoon suunnitellaan sijoitettavan aurinkopaneelikenttien lisäksi huoltoteitä, tuotantolaitoksen sisäisiä keskijännitemuuntamoja sekä maakaapeleita ja invertterejä.

Jos aurinkovoimapuisto toteutuu nyt suunnitellun mittakaavan mukaisesti, tuotetun sähköenergian määrän arvioidaan olevan vuositasolla 151 gigawattituntia. Se vastaa noin 7 500 sähkölämmitteisen suomalaisen omakotitalon sähkönkulutusta vuositasolla tai noin 50 000 kaukolämmöllä lämpiävän kerrostalokaksion sähkönkulutusta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän