Nuorten Jukolan voitto matkasi ensimmäistä kertaa historiassa Jyväskylään, kun Suunta Jyväskylän ankkuri Tommi Sivill toi joukkueensa maaliin ennen kakkoseksi suunnistanutta ja viime vuoden voittajaa Espoon Suuntaa.
Puolen minuutin etumatkalla viestikisan seitsemännelle osuudelle lähtenyt suunnistaja tunnusti katselleensa hieman taakseenkin.
– Kuulin kisakeskuksen vieressä sijainneella yleisörastilla kuulutuksesta, että kakkonen on pikkuisen tavoittanut.
Vilkuilu ilmeisesti toimi, sillä kaulaa oli maalissa lopulta lähes kuusi minuuttia.
– Vauhdikkaat maastot, ei tarvinnut rypeä tiheiköissä, tykkäsin.
Kolmanneksi sijoittui Hiidenkiertäjät Lohjalta. Varsinaissuomalaisista paras oli Angelniemen Ankkurit Salosta, jonka sijoitus oli 21.
Kilpailun järjestelyistä Virttaanharjun maastoissa Loimaalla vastasivat auranmaalainen Rasti88, Loimaan Jankko ja huittislainen Lauttakylän Luja.
Mukana oli yli 160 joukkuetta, joka on viime vuosien Jukoloihin suhteutettuna tavanomainen määrä. Ennätys on vuodelta 1993 Paraisilta, jossa kisaan osallistui 225 joukkuetta. Koronavuosina määrät ovat jääneet pääosin 140 joukkueen tienoille.
– Jostain syystä ulkomaiset joukkueet jäivät vallan pois, mukana on ainoastaan yksi joukkue Virosta, kisan tiedottaja Ilkka Nokka kertoo.
Kun Virttaanharjun metsissä rasteja etsi lauantaina yli 1100 nuorta, voisi päätellä, että suunnistusharrastus on Suomessa hyvällä mallilla.
– Kovasti täytyy tehdä töitä sen eteen. Joukkuelajit haastavat, kun kilpaillaan harrastajista.
Omien osuuksiensa suorittamisen jälkeen joukkuetovereitaan rastille kirittämään tulleet seinäjokelaisen Rastijussien Kerttu Rajala, Fanni Perälä, Veera Ylikojola ja Enni Kataja sekä Helka Keski-Säntti Ylistarosta meinaavat lähteä Jukolaan ensi vuonnakin. Virttaan maastoja he kommentoivat helposti juostaviksi.
– Jos olisi ollut vaikeammat radat, niin suunnistustaito olisi tullut enemmän kilpailussa esiin.
Suunnistusta he suosittelevat harrastukseksi kenelle vaan.
– Monipuolista, he kuvaavat lajia ja kehuvat suunnistajien ja joukkueiden yhteishenkeä.
Se oli ajatuksena myös Nuorten Jukolan sanomassa, joka tänä vuonna toivotti menestystä Suomen Paralympiakomitealle sen työssä urheilun hyväksi.
– Paraurheilun voimistuminen on merkittävästi laajentanut ymmärrystämme urheilijaperheestä ja tuonut meille uusia ystäviä urheilun ja liikunnan piirissä. Lajissamme paraurheilijat ovat olleet esillä ja menestyneet erityisesti tarkkuussuunnistuksessa.
Kilpailun suojelija oli Huittisten Vampulasta kotoisin oleva moninkertainen pyörätuolikelauksen MM-kultamitalisti Amanda Kotaja.