”Karjaa pitää olla aikaa seurata omin silmin” – koulutilan jatkajat haluavat muuttaa ajatuksia maataloudesta

0
Miika ja Pasi Riuttaskorpi ottavat ohjat käsiinsä Novidan koulutilalla talven aikana. He haluavat evästää opiskelijat tulevaisuudenuskolla ja maata sekä eläimiä kunnioittavalla asenteella.

LOIMAA Novidan maatalousalan opiskelijat ovat jatkossa entistä enemmän kosketuksissa luomutuotannon kanssa. Maatalousoppilaitoksen lähettyvillä saattaa myös päästä bongaamaan lounaissuomalaisessa maisemassa harvinaisiksi käyneitä laiduntavia lehmiä, kun Miika ja Pasi Riuttaskorpi ottavat Novidan koulutilan pyörittämisen hoitaakseen vuodenvaihteessa.

Riuttaskorven veljekset odottavat innostunein mielin koulutilan isännöintiä. Vuokrasopimukseen kuuluu noin sata hehtaaria peltoa sekä rakennuksia. Pelloilla siirrytään luomuun, ja nurmialaa lisätään nykyisestä.

Moni asia kirkastuu kuitenkin vasta, kun töissä päästään tositoimiin. Tähän mennessä uudet vuokralaiset ovat lähinnä allekirjoittaneet erinäisiä sopimuksia, mutta esimerkiksi koulutilaan kuuluvien rakennusten tarvittavat remontit ovat suunnitteluasteella. Tiedossa on, että rakennukset ovat matalia ja sokkeloisia.

– Se on nykyaikana ongelmallista, Pasi Riuttaskorpi myöntää.

Hän on suorittanut maatalousopinnot Loimaalla 1980-luvun lopulla. Tuolloin koulutilalla oli vielä lehmiä ja sikoja, ja mikäli muistikuvat pitävät paikkansa, myös lampaita ja kanoja.

Agrologiksi Pasi Riuttaskorpi valmistui Hyvinkäältä. Miika Riuttaskorpi taas opiskeli agrologiksi Tammelan Mustialassa.

Veljesten koulupolut ovat erilaiset, mutta siitä he ovat yhtä mieltä, että koulutuksella on paikkansa käytännönläheisellä alallakin. Opinnot tasaavat eroja eri taustoista tulevien kesken. Kyse ei ole vain siitä, tuleeko joku kaupungista ja toinen maalta, vaan siitä, ettei esimerkiksi viljatilalla kasvaneilla ole kokemusta eläimistä.

– Koulutus mahdollistaa tasapuoliset tiedot. Jos mekin haemme työntekijää, emme kovin mielellämme ota sellaista, jolla ei ole mitään koulutusta, Pasi Riuttaskorpi kertoo.

Veljesten lisäksi tilalla työskentelee yksi vakituinen karjanhoitaja. Myös veljesten vaimot ovat mukana maatilan töissä.

Novidan kanssa Riuttaskorvet ovat tehneet yhteistyötä ennenkin. Oppilaitoksesta on saatu työharjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä. Veljekset toivovat, että osaavaa työvoimaa olisi jatkossa entistä helpompi löytää.

Lehmät ovat Miika ja Pasi Riuttaskorven mielestä tarkkaavaisia ja uteliaita eläimiä. Myös sanonta lehmän hermoista pitää paikkansa. Lehmät eivät pidä mitään kiirettä, paitsi silloin, kun ne säikähtävät jotain.

Riuttaskorpien on tarkoitus investoida myös kotitilaan rakentamalla uuden navetan. Laajennusta on suunniteltu jo jonkin aikaa, mutta peltoalan kasvu sinetöinee investointipäätöksen.

Nykyisellään Riuttaskorvilla on tilat 140 lypsylehmälle, nuorta karjaa on 110 yksilön verran. Maitoa lähtee meijeriin joka toinen päivä 6 000–7 000 litran verran. Laajennuksen jälkeen eläinmäärä voi tuplaantua.

– Eläinmäärälisäys ei tapahdu hetkessä. Ensi vuonna teemme ehkä rehuvarastoja, ja navetan rakennus voisi tapahtua vuonna 2026, Miika Riuttaskorpi laskeskelee.

Vuonna 1999 valmistuneessa navetassa on jo lypsyrobotti, ja sellainen tulee myös uuteen rakennukseen. Lisäksi jätetään varaus automaattiruokinnalle.

– Kaiken saa tänä päivänä halutessaan automatisoitua, mutta me emme välttämättä halua kaikkeen automatiikkaa. Karjaa pitää olla aikaa seurata omin silmin, Miika Riuttaskorpi perustelee.

Riuttaskorvilla on lypsylehmiä. Novidan koulutilalle sijoitetaan mahdollisesti vieroitettuja vasikoita.

Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymän kilpailutukseen tuli kolme tarjousta, joista eniten pisteitä sai Riuttaskorven Luomutila. Yrittäjät kiinnostuivat erityisesti pelloista, jotka sijaitsevat vain parin kilometrin päässä kotitilalta. Nykyisistä maista kauimmaiset ovat Metsämaalla.

Vuokrasopimus on 15 vuoden mittainen, ja jos kumpikin osapuoli tahtoo, voidaan sopimusta jatkaa vielä viidellä vuodella. Pitkä vuokrasopimus on Riuttaskorpien mukaan edellytys tilan kehittämiselle. Maataloudessa on harvoin tarjolla pikavoittoja, ja siksi on hyvä, että työrauha on taattu vuosiksi.

Uudet vuokralaiset aikovat jatkaa tutkimustoimintaa koulun mailla sijaitsevilla koelohkoilla. Niillä on selvitetty aiemmin muun muassa eri maanmuokkausmenetelmiä.

– Perusala säilyy tavanomaisessa viljelyssä, jotta koelohkoilla voidaan tehdä kasvinsuojelua, mutta luomu tulee siihen tietysti mukaan. Koelohkoilla voidaan esimerkiksi vertailla tuotantopanoksia tai valumia luomun ja tavanomaisen viljelyn välillä, Miika Riuttaskorpi sanoo.

Luomu on Riuttaskorville tärkeä aihe, ja sitä he aikovat pitää esillä myös opetuksessa. Vuokramaiden ohella sopimukseen kuuluu jonkin verran opiskelijoiden ohjaamista. Riuttaskorvet toivovat voivansa ohjaajina vaikuttaa maatalouden ympärillä käytävään keskusteluun, joka on heidän mukaansa turhan negatiivissävytteistä.

Heidän mielestään maataloudella on kaikki edellytykset olla kannattavaa, kunhan yrittäjällä on halua kehittää toimintaa ja pysähtyä myös talousasioiden ääreen. Se on varmaa, että työt eivät äkkiä lopu.

– Moni muu ala loppuu ennen tätä, sillä jokaisen täytyy joka päivä syödä, Pasi Riuttaskorpi sanoo ja lisää, että totta kai olisi hyvä, jos maatalous olisi vielä kannattavampaa kuin nyt.

Toinen Riuttaskorpia risova ristiriita on eläintuotannon maine. Heidän mukaansa liian usein unohdetaan nurmipeltojen hiilensidonta ja se, että lähellä tuotettu ruoka voi olla ekologisempaa kuin tuontiruoka.

Miika ja Pasi Riuttaskorpi ottavat ohjat käsiinsä Novidan koulutilalla talven aikana. He haluavat evästää opiskelijat tulevaisuudenuskolla ja maata sekä eläimiä kunnioittavalla asenteella.

Fakta

Riuttaskorven Luomutila Oy

  • Yrittäjät Miika ja Pasi Riuttaskorpi.
  • Lypsylehmätila, jossa kaikkiaan 250 nautaa.
  • Peltoa noin 450 hehtaaria, vähän yli puolet vuokramaita.
  • Tunnettu myös Tiirin luomutilana.
  • Miika Riuttaskorpi mukaan vanhempiensa Antin ja Pirkon maatalousyhtymään vuonna 2012, Pasi Riuttaskorpi vuonna 2015.
  • Veljesten osakeyhtiö perustettiin vuonna 2018.
  • Vuokraa Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymältä Novidan koulutilan 1.1.2025 alkaen.
  • Voitti tarjouskilpailun peltojen ja rakennusten vuokrauksesta 58 973 euron tarjouksella.
  • Vuokra-aika 15 vuotta, lisäksi viiden vuoden optio.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän