Tiilistä ja laastista Uuniksi

0
Taitava muurari voi elvyttää tulisijan käyttökuntoon niin, että se näyttää ulkoa edelleen samalta kuin ennen. Yrittäjäksi alkanut Suvi-Päivi Prusi on työstänyt tähän mennessä pääasiassa pönttöuuneja.

LOIMAA Toukokuussa Suvi-Päivi Prusi otti ison askeleen ja hyppäsi tehdastyöstä yrittäjäksi. Ajankohta ja elämäntilanne tuntuivat sopivilta muutokselle, ja niinpä hän pisti pystyyn oman toiminimen Uuniksi.

Kuten nimestä voi päätellä, keskittyy Prusin yritystoiminta tulisijojen muuraamiseen. Kipinä muuraukseen syttyi jo vuonna 2022, kun hän osallistui Timo Nylanderin järjestämälle muurauskurssille.

– Opit ja taidot ovat peräisin Timolta, kun olen kulkenut hänen mukanaan muuraustyömailla. Timo on ne saanut isältään ja isosedältään. Itselle on luontevampaa noudattaa juuri vanhoja, perinteisiä menetelmiä, Prusi pohtii.

Muurauksessa Prusi käyttää pääasiassa massatiiliä ja savilaastia. Ainoastaan tulipesä pitää muurata tulitiilistä ja liimamaisesta tulilaastista, jotka kestävät kovaa kuumuutta paremmin.

– Tämä on äärimmäisen mielenkiintoista ja luovaa työtä, sillä kaikki tehdään tiilistä ja laastista ja esimerkiksi tiilet pitää hakata vasaralla sopivan kokoisiksi. Vaikka pönttöuunit ovat samannäköisiä ulkopuolelta, jokainen on hieman erilainen. Joka kohteessa on ongelmanratkaisua, Prusi kuvailee

Tähän mennessä plakkarissa on jo useita pönttöuuneja sekä itselle muurattu kaakeliuuni, jonka lämmittämistä Prusi kertoo odottavansa jo malttamattomana. Uunin lämmittämällä näkee, kuinka hyvin lämpölaajeneminen on osattu ottaa huomioon muurausvaiheessa.

Hyppy työntekijästä yrittäjäksi ei ole ollut helppo, mutta Prusi on nauttinut sen tuomasta vapaudesta.

– Sen lisäksi on hienoa, että on käsissä avaimet korjata vanhaa. On surullista, että monissa vanhoissa taloissa tulisijat ovat huonossa kunnossa. Näin voin olla mukana pelastamassa vanhoja taloja.

Yritystoiminta on käynnistynyt hyvin. Toimintasäteekseen Prusi määrittelee Etelä-Suomen, joskin mielenkiintoisten kaakeliuunityömaiden vuoksi hän olisi valmis venyttämään välimatkaa hieman.

– Töitä on riittänyt, ja puskaradio on ollut ihan paras tiedotuskanava. En ole vielä edes ehtinyt tehdä mitään sivuja tai sosiaalisen median tilejä yritykselle.

Yrityksen markkinoinnin lisäksi kehityslistalla ovat omat taidot, sillä Prusi on jo ilmoittautunut rappauskurssille. Pitkällä aikavälillä hänen haaveenaan on alkaa muurata luonnonkivistä uniikkeja tulisijoja.

– Savirappaus kiinnostaisi ihan siksikin, että asumme suuren savipatjan päällä.

Oona Tepponen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän