Liikenne muuttuu jatkuvasti

0
Piipaa-autot olivat Jessican ja Jasperin mielestä parasta Auton päivän hulinoissa. Vanhemmat Taru ja Santeri Sinkkonen kuvailivat Loimaan liikennekulttuuria hieman levottomaksi. – Kannattaa pitää mielessä, että aina kannattaa väistää, he nauroivat.

LOIMAA – Autoa tarvitaan joka päivä, loimaalainen Tapio Uutela kuvaili arkeaan, johon kuuluu esimerkiksi lastenlasten kuskaamista.

Uutela pohti autoilun tärkeyttä Auto- ja koneliike AKR:n pihalla, jossa järjestettiin Autoliiton vuosittainen auton päivä. Tempauksen tavoitteena on nostaa keskustelua turvallisuudesta, liikkumisesta ja henkilöauton merkityksestä.

Ratin takana hyvin viihtyvä Uutela kertoi, että eläkepäivillä kilometrejä kertyy enää vain 8 000 vuodessa, kun ennen muinoin niitä saattoi karttua jopa 60 000. Oma kulkuväline on aina ollut miehelle välttämättömyys.

– Autot kiinnostavat muutenkin, kun olen koko ikäni ollut autonasentaja ja lentokonemekaanikko.

Tapahtumaan Uutela oli saanut mukaansa 9-vuotiaan tyttärenpojan Fransin, joka tutkaili paikalla olleita paloautoja, sillä vapaapalokunta on yksi hänen harrastuksistaan.

– Mukava, kun täällä ei ole mitään kauheaa kauppaamista tai tyrkyttämistä, vaan saa vapaasti katsella ja tutkia, Uutela sanoi.

Hälytysajoneuvot ja ilmapallot saivat paikalle myös Sinkkosen perheen: kun Jessica, 7, ja Jasper, 2,5, ihmettelivät säiliöautoja, vanhemmat Taru ja Santeri pohtivat uuden auton tarvetta. Toiveissa oli isokokoinen henkilöauto runsaalla tavaratilalla ja webastolla.

– Kilometrejä tulee vuodessa paljon, sillä työ on ollut liikkuvaa, ja käymme usein tapaamassa sukulaisia Forssassa ja Jokioisilla. Julkisesta liikenteestä ei ole meille mitään toivoa, Sinkkoset kertoivat.

AUTON päivä tarjosi myös tietoa ja tekemistä, kun tapahtumassa pääsi esimerkiksi testaamaan, kuinka hyvin liikennemerkit ovat hallussa. Autoliiton Loimaan seudun osaston väki muistutti, että koska liikenne muuttuu Loimaallakin jatkuvasti, on taitojen ja tietämyksen ylläpitäminen aina ajankohtaista.

– Suunnitelmissamme on järjestää keväällä liikennesääntöjen kertausilta, joka sopii kaikille mutta olisi kohdistettu nuorille ja eläkeläisille, paikallisosaston puheenjohtaja Pertti Frisk kertoi.

– Itsekin olen siinä iässä, että ajokortti täytyy uusia. Silloin sitä alkaa miettiä, onko vielä ajan tasalla liikennesääntöjen kanssa.

Paikallista ajokulttuuria Frisk kuvaili varovaiseksi mutta toisaalta epävarmaksi, kun varsinkin markettien pihoilla väistämissäännöt tuntuvat olevan hukassa.

– Täällä on pienen kaupungin autoliikenne eli muistetaan ulkoa, miten kuuluu mennä. Ulkopaikkakuntalaisen voi olla joskus olla vaikea tulla siihen mukaan.

Yksityisautoilun merkitys nousee varsinkin maaseudulla, jossa matkat ovat pitkät eikä julkisia juuri ole. Frisk harmitteli sitä, että samalla kun ihmisiä kehotetaan suosimaan joukkoliikennettä, on sen saatavuutta jo pitkään heikennetty.

– Itse kun asun Alastarolla, on vaihtoehtonani päästä Helsinkiin se, että menen ensin joko Kanteenmaahan tai Loimaan asemalle, mutta siinä on aina se 15–20 kilometriä ennen kuin pääsee kyytiin.

Loimaan autokanta on Friskin mukaan ollut perinteisesti hyvällä tolalla, ja vielä kymmenisen vuotta sitten paikkakunta tunnettiin autokaupunkina.

– Valitettavasti uusien autojen merkkivalikoima on nyt entistä pienempi, kun autoliikkeet ovat vähentyneet.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän