Oripäässä järjestettiin ensimmäiset sadonkorjuumarkkinat

0
Saran museolehtorina toiminut Sanna Kiertonen pääsi myös kokeilemaan jauhinkiviä.

ORIPÄÄ Auringonpaiste ja suoranainen helle hellivät lauantaina markkinaväkeä Oripään Mahdollisuuksien aukiolla. Myyntipisteiltä oli mahdollista hankkia kotiinvietäväksi muun muassa käsintehtyä saippuaa, nahkatöitä, kakkoja, mausteita ja lihatuotteita. Paikan päällä sai myös nauttia lohikeittoa, tuoreita lettuja, kupposen kuumaa virvoketta ja tutustua järjestöjen toimintaan.

Idea pienimuotoisen syysmarkkinatapahtuman järjestämisestä syntyi viime keväänä, kun kunta halusi ottaa osaa Oripään kirkon juhlavuoden viettoon ja samalla myös kokeilla markkinatapahtuman vetovoimaa osana aukion alueen kehittämistyötä.

– Kirkon omat juhlallisuudet osuvat sunnuntaille, joten päätimme ajoittaa oheistapahtumamme edeltävälle päivälle. Kukaan ei ihan tarkalleen tiedä, milloin kirkkomme on nykyiselle paikalleen valmistunut, mutta noin 200 vuotta siitä on tullut kuluneeksi joka tapauksessa, joten aihetta oli juhlaan. Aukiota puolestaan halutaan kehittää tulevaisuudessa kuntalaisia palvelevaksi alueeksi ja tällaiset markkinat ovat siihen yksi keino, markkinajärjestelyistä vastannut kunnan vapaa-aikaohjaaja Tiina Kuikka kertoi.

– Näkisin, että jokaisella pienelläkin paikkakunnalla on hyvä olla tori tai muu sopiva alue, jossa on mahdollista järjestää erilaista toimintaa ja jossa ihmisten on mahdollista kokoontua. Se on omiaan luomaan yhteisöllisyyden tunnetta, joka on hyvinvoinnin kannalta tärkeää, kunnan hyvinvointi- ja liikuntaohjaaja Janiika Toivoniemi sanoi.

Kirkon juhlavuosi ei erityisesti markkinoiden tunnelmassa näkynyt, mutta tapahtuman nimen ”Orihpään sadonkorjuumarkkinat” hengessä paikalle oli saatu mukaan kuitenkin hieman entisaikojen kuvastoa: muun muassa Matin museosta oli tuotu paikalle jauhinkivet, joiden käyttöä esiteltiin. Kivet ovat toiselta nimeltään käsikiviä, joita käytettiin erityisesti jauhojen valmistuksessa. Matin museo on Oripään Myllykylässä sijaitseva kotimuseo, josta löytyy yhteensä tuhansia erilaisia vanhoja esineitä sekä maatalouskoneita.

Jauhinkivien lisäksi viereiseen paikallisen Oripää-seuran markkinapöytään oli koottu näytille vanhoja esineitä, joiden käyttötarkoituksista pääsi antamaan veikkauksia tai tietoa.

Myös tummat sävyt nousivat lauantaina jopa hieman yllättäen esiin aurinkoisen markkinahumun sivusta: Oripää-seura järjesti iltapäivän oheistapahtumana harvinaislaatuisen mestauskiven muistolaatan julkistustilaisuuden vain reilun kilometrin päässä aukiolta. Paikka sijaitsee yksityisellä Toivolan tilalla.

Järjestäjien mukaan yksi Suomen viimeisistä mestauksista toteutettiin 13.8.1824 Oripäässä, kun murhaan syylliseksi tuomittu Kaapo Luntta teloitettiin aivan keskustan tuntumassa sijaitsevilla kallioilla.

Tapahtumasta, jonka tarkoituksen kuvattiin aikanaan olleen ”muille opetukseksi ja tekijälle rangaistukseksi”, tuli elokuussa kuluneeksi 200 vuotta.

Emmi Lovén

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän