Alastaro saa sotepisteen

0

Loimaan seutu Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus on hyväksynyt sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkkosuunnitelman vuosille 2024–2026.
Aluehallituksen päätöksellä sotepisteet päätettiin sijoittaa myös Alastarolle, Kiskoon ja Suomusjärvelle. Lisäksi kevyempänä hybridimallina sote-pistepalveluita tarjotaan Velkualle, Iniöön, Nousiaisiin, Pyhärantaan ja Taalintehtaalle.
Alastaron terveysaseman kohtalo oli pitkään vaakalaudalla, sillä Varhan viranhaltijoiden aikaisemmassa palveluverkkoa koskevassa uudistamisluonnoksessa se sisältyi lakkautettavien listalle (LL 14.5.).
Alkukesästä Alastarolla heräsivät toiveet siitä, että sinne voitaisiin saada sotepiste. Toiveiden taustalla olivat aluevaltuustoryhmien väliset neuvottelut, joissa oli ollut esillä muiden muassa Loimaan pohjoisosien eli Alastaron sotepiste (LL 1.6.). Varhalla on kolmenlaisia sotetoimipisteitä, joista sotepisteet ovat palveluvalikoimaltaan suppeimpia.
Sen sijaan elokuussa kokoontunut Varhan järjestämisjaosto esitti vielä Alastaron terveysaseman lakkauttamista (LL 24.8.).

Tiistaina kokoontuneen aluehallituksen päätettäväksi tuotiin kaksi vaihtoehtoista palveluverkkosuunnitelman mallia, joista toinen oli virkamiesesitys ja toisessa huomioitiin aluehallituksen valmisteluohje. Aluehallitus päätti hyväksyä jälkimmäisen vaihtoehdon sekä teki samalla tarkennuksia ja lisäyksiä erityisesti suun terveydenhuollon ja lapsiperheiden palveluihin.

Asian valmistelussa mukana ollut aluehallituksen loimaalaisjäsen Teija Ek-Marjamäki (kesk.) luonnehtii kokonaisuutta massiiviseksi ja kompromissiksi.
– Neuvotteluita on ollut tosi paljon.
Hänen mukaansa palveluverkossa on Loimaan seudun kannalta olennaista se, että Loimaalle saatiin jo aiemmin niin sanottu täyden palvelun sotekeskus. Lisäksi aluehallituksen tiistain päätöksellä Alastarolle jää sotepiste.
– Se saatiin taisteltua, sillä se ei sisältynyt virkamiesten esitykseen.
Varhalle tulee kolmenlaisia sotetoimipisteitä, joista sotepisteet ovat palveluvalikoimaltaan suppeimpia. Ek-Marjamäen mukaan sotepisteiden palveluvalikoimassa asiakkaiden kannalta tärkeää on muun muassa näytteenotto.
– Lisäksi neuvolat säilyvät yleisesti lähipalveluna.
Hän pitää alueen kannalta tärkeänä myös sitä, että suun terveydenhuolto säilyy Hirvikoskella.
Aluehallituksen tiistain kokouksessa Ek-Marjamäki ei voinut osallistua palveluverkkokokonaisuutta koskevaan päätöksentekoon, koska hän on myös Loimaan kaupunginhallituksen jäsen, sen puheenjohtaja. Hänen mukaansa muitakin aluehallituksen jäseniä jääväsi itsensä asian käsittelyn ajaksi.

Lisäksi Loimaan seudulle on tarkoitus perustaa kuntoutus- ja arviointiyksikkö. Ek-Marjamäki kertoo, että kyseinen yksikkö saatiin lisättyä päätökseen ja asian yksityiskohtainen valmistelu etenee lautakuntiin. Hän pitää yhtenä vaihtoehtona sitä, jos yksikkö perustettaisiin niin sanottuna kolmantena vuodeosastona Tyksin Loimaan sairaalaan.

Suun terveydenhuollon koululaisten tarkastukset ja mahdollisuuksien mukaan hoitotoimenpiteet hoidetaan ensisijaisesti kouluissa jalkautuvana palveluna, mikäli suun terveydenhuollon kiinteään palvelupisteeseen koulusta on yli viisi kilometriä. Jos toiminnan keskittäminen vaatii ison investoinnin, on varmistettava, että toiminnan muutos on kokonaistaloudellisesti kannattava.
Investointiohjelmaan asetetaan ensi vuodelle tavoitteeksi hankkia yksi suun terveydenhuollon liikkuva hoitopiste, jolla voidaan tarkastusten lisäksi hoitaa erityisesti koululaisia ja vanhuksia.
Raision Ihalan suun terveydenhuoltoa ei lakkauteta. Yläneen suun terveydenhuollon yksikön jatko arvioidaan vuoden 2025 lopussa.

Esitettyjen palvelupisteiden lisäksi neuvolapalveluja tarjotaan Salon ja Kosken sotepisteissä ja ensisijaisesti Varhan käytössä olevissa oppilashuollon tiloissa Kyrössä, Yläneellä sekä Salon Perttelissä, Muurlassa ja Kiikalassa.
Kemiönsaaren kuvantaminen loppuu tänä syksynä, mutta osana Kemiönsaaren kokonaisulkoistuksen kilpailutusta otetaan kuvantamisen optio mukaan. Liedossa, Somerolla, Naantalissa ja Paraisilla kuvantamista jatketaan.
Kaarinaan ja Saloon sijoitetaan kotikuntoutuksen ryhmätoiminnan palvelupiste.
Taivassalon osalta selvitetään vaihtoehdot ympärivuorokautisen ja yhteisöllisen asumisen turvaamiseksi esimerkiksi yksityisenä palvelutuotantona.

Aluevaltuusto päätti Varhan alueen sote-keskusten ja -asemien alueellisesta sijoittumisesta jo kesäkuussa, ja aluehallitus päätti niin ikään kesäkuussa sote-keskusten, -asemien ja -pisteiden vähimmäispalveluista.
Aluehallituksen tiistain päätös palveluverkkosuunnitelmasta huomioi aluevaltuuston aiemmat linjaukset. Samoin on huomioitu aluevaltuuston periaatepäätöksen mukaisesti se, että jokaisesta kunnasta löytyvät vähintään sote-pisteen tasoiset palvelut.
Palveluverkon uudistamisella toteutetaan aluevaltuuston viime vuonna päättämää tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa, jonka edellytyksenä on saavuttaa kustannussäästöjä tilojen käytön tehostamisella.
Hyväksytty palveluverkkosuunnitelman malli tuottaa vajaan kymmenen miljoonan euron suorat säästöt kiinteistöjen nykyisistä vuokrakuluista vuoteen 2027 mennessä. Varhan nykyisin käytössä oleva kiinteistöala pienenee tällä palveluverkkosuunnitelmalla noin kymmenen prosenttia.
Palveluverkkosuunnitelma on laadittu vuosille 2024–2026. Pidemmän aikavälin suunnitelman valmistelu jatkuu ja se tuodaan päätettäväksi seuraavan valtuustokauden aikana.

Juttua on päivitetty Teija Ek-Marjamäen kommenteilla klo 13.31.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän