Asemapuistoon istutettu nimikkopuu muistuttaa historiasta

0
Loimaan asemapuisto sai oman rautatienomenapuun maanantaina. Sammonkadun päiväkodin lapset katselivat, kun puutarhuri Tuomas Knuutila viimeisteli taimen istuttamista. Oikealla seisoo Loimaa-seuran puheenjohtaja Pia Hollo, joka piti juhlapuheen. SARI HOLAPPA

LOIMAAN asemapuisto sai maanantaina oman rautatienomenapuunsa (malus hyvingiesis). Puuta olivat istuttamassa puutarhuri Tuomas Knuutila yhdessä Loimaa-seuran talkoolaisten kanssa. Juhlapuheen piti seuran puheenjohtaja Pia Hollo.

Hän kertoi puheessaan, että rautatienomenapuu on asemapuistojen nimikkopuu, joita on istutettu lähes kaikille Suomen rautatieasemille. Istutuskampanja on parhaillaan käynnissä asemapuistojen 150-vuotisjuhlallisuuksien ja nimikkopuun 120-vuotisen historian kunniaksi.

– Tänä vuonna 150-vuotispäiviään juhlivat Hanko–Hyvinkää- ja Kerava–Porvoo-radat. Vuonna 2026 juhlii vuorostaan Turku–Tampere–Hämeenlinna-rata, Hollo sanoi ja kertoi, että VR rakensi pääradat, asema-alueet ja puistot Suomeen vuosina 1860–1930.

Kun rautatierakennusten suunnittelusta vastasivat viraston omat rautatiearkkitehdit, asemapuistojen suunnitteluun palkattiin ylipuutarhuri. Heidän yhteistyönään luotiin asema-alueet. VR:n keskustaimisto perustettiin Hyvinkäälle, jossa jalostettiin rautatienomenapuu 1900-luvun taitteessa, 120 vuotta sitten.

– Varsinainen rautatienomenapuiden istuttamisen huippukausi oli 1950-luvulla ylipuutarhuri Kalle Jokelan aikana. Hän myös nimesi puun ja todisti sen menestyvän Hangosta Rovaniemelle.

Istutushanketta ovat rahoittaneet Museovirasto ja rautatiehistorialliset seurat. Puut ovat Suomen kotiseutuliiton hankkimia ja Asemapuiston puusta huolehtii Loimaa-seura. Loimaan kaupunki on luovuttanut puulle istutuspaikan.

Omenapuun viereen on laitettu kyltti, jossa on QR-koodi. Sen takaa pääsee tutustumaan tarkemmin asemapuistojen historiaan.

Rautatienomenapuun vieressä on kyltti ja QR-koodi. Koodin takaa löytyy tietoa asemapuistojen historiasta.

Tilaisuuteen Loimaan Miinaksi pukeutunut Loimaa-seuran hallituksen jäsen Ulla Kaskiluoto tiesi kertoa, että Loimaan uusrenessanssityylinen asemarakennus valmistui vuonna 1876. Ensimmäisenä asemapäällikkönä toimi Axel Lorenz Granfelt vuosina 1876–1899. Monitoiminen liikemies rakennutti myös nykyisin citynuokkarina toimivan rakennuksen liiketiloiksi ja omaksi talokseen. Valmistumisvuosi oli 1892.

Kaskiluoto sanoo Loimaan rautatieaseman saaneen aikanaan palkintoja hyvin hoidetuista puistoistaan. Nykyiset rautatieaseman ympärillä olevat puistot ovat Granfeltinpuisto, Asemapuisto ja Rautatienpuisto.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän