Vääräkätisiä ja vassarisaksia

0
LL ARKISTO

Olipa kumma tilanne syntymäpäivillä. Isäntäperheellä ei ollut tarjota askarteluun kuin vasenkätisiä saksia. Oikeakätisten vieraiden oli vaikeaa käsittää, miksi vasenkätisten vähemmistöön kuuluvat eivät olleet hankkineet kotiinsa oikeakätisiä saksia.

Hyväosaiset saattavat joskus loukkaantua, koska Fiskars valmistaa myös vasenkätisten saksia. Se tuntunee menetykseltä, kun tajuaa, että kuudentoista erilaisen oikeakätisten yleissaksien sijasta niitä voisi olla seitsemäntoista, jos yksi kuoseista ei olisi vasenkätisille. Silloin pelokkaimmat oikeakätiset haluavat puolustaa oikeuttaan kuuteentoista kuosiin huomaamatta, että oikeastaan koko maailma on rakennettu heitä varten.

Hyvä vasenkätinen, et ole yksin vaan joka kymmenes on todennäköisesti leikannut kakkupalansa aivan vinoon. Jos olet koskaan miettinyt, miksi olet niin kömpelö, se voi johtua siitä, että lähes kaikki kahvat, ovet ja ikkunat on asennettu väärinpäin. Myös leipäveitsi ja vessapaperi sijaitsevat aina väärällä puolella. Lukkoja eikä nappeja ole tarkoitettu ohjattavaksi vasemmalla kädellä.

Opetus ja ohjeet on tehty oikeakätisille. Paperit tahriintuvat ja langat menevät solmuun, jos teksti tai lanka kulkee väärään suuntaan. Sen sijaan että vasenkätiset kirjoittaisivat eri suuntaan kuin oikeakätiset, heidät pakotettiin pitkään kirjoittamaan oikealla kädellä ja nykyään töhrimään paperi ja käsivarsi. Sillä tavalla toimii maailma, jossa kaikkien pitäisi olla keskenään samanlaisia.

Toisaalta vasenkätisen kokemus omasta kömpelyydestä voi johtua myös siitä, että on oikeasti kömpelö. Jos oikeasti kömpelön vasenkätisen on vaikeaa nauraa itselleen, voi vahvistaa itsetuntoaan mailapeleissä, joissa vasenkätiset hyötyvät usein kätisyydestään. Mailapeleissä muut pelaajat eivät ole yleensä tottuneet vasenkätisiin pelaajiin, jotka lyövät tai kuljettavat palloa eri puolella, ja etulyöntiaseman avittama murskavoittohan kannattaa niin peleissä kuin bisneksessä.

Oikeasti kömpelö vasenkätinen voi myös lohduttautua ajatuksella, että saattaa olla vahingossa ylläpitänyt aivojensa terveyttä, kun on joutunut monissa tilanteissa käyttämään pakosti oikeakätisten työvälineitä. Arkisten asioiden tekeminen eri tavoilla kuin on tottunut voi nimittäin helpottaa esimerkiksi toipumista aivohalvauksesta. Evoluutio ei ole tajunnut, että kaikkien kannattaisi olla monikätisiä!

Myös sanat kielivät asenteista. Oikeakätisten ylivertaisuus on sisällytetty jo sanoihin oikea ja oikeus monissa eri kielissä. Onneksi vasenkätisiä ei sentään suomeksi ole nimetty vääräkätisiksi. Tarjoan loppukevennyksenä kaikille salaliittoteoreetikoille uusia johtolankoja. Onkohan Fiskarsin vasenkätisiin saksiin värikoodattu poliittisia piiloviestejä? Entä ovatko feministit sotkeutuneet kätisyysgeeneihin jotenkin, koska miesten vasenkätisyys on yleisempää?

Emilia Voltti

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän