Poks!

0
LL Arkisto/TS/Riitta Salmi

Reilu 13 vuotta sitten, kun muutin kaupungista keskelle umpihankimaaseutua, kohtasin monia hämmästyttäviä seikkoja. Uutta oli esimerkiksi hiekkatiellä ajaminen. Kauhuissani väistelin vastaantulevia paikallisia, jotka ajoivat sorateillä tuhatta ja sataa. Uutta oli myös se, että autossa oli pitkät valot ja niitä todellakin tarvittiin. Tai sumuvalot, onko sellaisiakin. Ja kun oli pimeää, oli pimeää. Myös naapurit käyttäytyivät perin oudosti: he kun tulivat kylään ilman kutsua. Kerran yksi heistä ihmetteli myös, kun pidin ovea lukossa päivisin. He eivät pitäneet yölläkään.

Se oli melkoista tutun ja turvallisen kuplan ulkopuolella elämistä. Ei kuitenkaan liian, ja pääasiassa nautin maalaiselämästäni.

Kerran kuitenkin kun rupattelin kylällä asuvien naapureideni kanssa, korvissani kuului poks kuplani puhjetessa. Meneillään oli presidentinvaalit, jossa olivat toisella kierroksella vastakkain Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto. Pariskunta ilmoitti, etteivät he voisi ikinä äänestää Haavistoa hänen seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.

Olen viime aikoina palannut mielessäni tähän keskustelunpätkään, kun valtakunnan medioissa on uutisoitu kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan niin sanottujen eheytyshoitojen kieltämistä. Aloite ”laitettiin jäähylle” lakivaliokunnan puheenjohtajan Juho Eerolan (ps.) päätöksen vuoksi (HS 10.9., Yle 11.9.). Kummastusta on herättänyt myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) päätöksen syy, miksi Suomi jää pois Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvästä tasa-arvoliittoumasta (MTV 19.9.). Paikallisesti palautetta on tullut Loimaan Lehden jutusta, jossa kerrotaan Citynuokkarilla kokoontuvasta Rainbow clubista (14.9.). Clubi on suunnattu seksuaali- ja sukupuoli-identiteettivähemmistöihin kuuluville nuorille.

Näistä uutisista noussut keskustelu osoittaa, että käsitykset seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä ovat edelleen vääristyneitä yhteiskunnassamme. Ei ole kyse asiasta, johon tehoaisi mikään eheytyshoito. Kyse kun ei ole sairaudesta, vaan ominaisuudesta.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen sanoo Lääkärilehdessä (19.9.), että eheytyshoito on jo käsitteenä epäonnistunut. Eheytys viittaa hänen mukaansa siihen, että jokin olisi rikki. Ihmisestä puhuttaessa se tarkoittaisi, että hänellä on psykiatrinen diagnoosi. Hän painottaa, ettei sukupuoli-identiteetti ole sairaus, eikä sitä voi näin ollen diagnosoida. Hän toteaa myös, että eheytyshoitojen antaminen on kiellettyä ja laitonta jo nyt, ja valvovien viranomaisten tulee puuttua, jos sellaista toimintaa harjoitetaan.

Vaikka homoseksuaalisuutta ei ole luokiteltu virallisesti sairaudeksi Suomessa enää vuodesta 1981, on ihmeellistä, että yli 40 vuoden kuluttuakaan asia ei ole kaikille selvä.

Kuka puhkaisisi näiden ihmisten kuplan?

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän