Kumpi on pahempi – melanooma vai rypyt? Kun solariumeista julkaistiin 2010-luvulla tutkimuksia sen vaikutuksista ihosyöpään, niiden käyttö ei juurikaan vähentynyt. Kun sen sijaan kerrottiin sen vaikutuksista ryppyihin ja ihon ulkonäköön, niiden käyttö väheni huomattavasti.
Tämä ajatus ikääntyneen ihon kamaluudesta on vain voimistunut. Lähivuosina on joutunut katselemaan, kuinka entistä nuoremmat tytöt kastelevat kasvonsa läpimäriksi ”anti-age-tuotteilla”, jotka oikeasti tuhoavat lasten ihon. 20-vuotiaat ottavat kuukausittain botoxia, 40-vuotiaat käyttävät satoja euroja nuorekkuutta lisääviin purkkeihin, joista suurin osa ei toimi, ja kaikki he menevät nukkumaan vasta yhdeksänvaiheisen ihonhoitorutiinin jälkeen. Onko ikääntynyt iho tosiaan pahempi sairaus kuin syöpä, kun sitä selvästi kohdellaan sellaisena?

Tänä vuonna tehdyissä tutkimuksissa on myös selvitetty, että vanhuuden pelko, ja sen mukana ikäsyrjintä, on lisääntynyt vuodesta 2022. Lisääntynyt pelko johtuu osittain yhteiskunnastamme, joka suuremmalla määrin korostaa ja suosii nuoruutta. On vaikeaa olla onnellinen ikääntyneessä kehossa, kun media toistaa jatkuvasti erilaisia kehotuksia. ”Näin estät rypyt tehokkaasti!” huutaa televisio. ”Uudella seerumilla saavutat nuorekkaamman ihon vain kahdessa viikossa”, kertoo puhelimen ilmoitus.
Pelkoa ikääntymisestä lisää myös päähämme piirtyvä kuva vanhuudesta. Emme halua kuulua stereotyyppiseen kuvaan vanhuksista, emmekä halua kuvitella kehomme rapistuvan tai kuoleman lähestyvän. Onkin siis luonnollista, että vanheneminen joskus pelottaa. Ikääntyvän ihon ei kuitenkaan pitäisi olla suurin huolemme maailmassa, sillä rypyt eivät haittaa fyysistä terveyttämme. On silti vaikeaa olla vertaamatta itseään elokuvien tähdittämiin virheettömiin 20-vuotiaisiin ja mainosten rypyttömiksi muokattuihin kasvoihin.

Ikääntyminen tuo kuitenkin mukanaan paljon hyvää. Ikääntyminen tuo itsevarmuutta ja itseymmärrystä. Painonnousu, rypyt, muutokset ihossa, hiuksissa ja ajatuksissa kertovat kaikesta, mitä on saanut elämässään kokea. Vanhenemisen tiedostaminen ja sen hyväksyminen vaikuttavat myös tutkitusti henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin positiivisella tavalla. Kun nauttii kehostaan ja ulkonäöstään ja arvostaa itseään, yleensä myös elää pidempään. Kun kaikki pelko, viha ja torjunta omaa kehoaan ja ikääntymistä kohtaan vaihtuvatkin lempeydeksi, elämä on paljon nautinnollisempaa.
Kaikesta huolimatta tavoittelemme jatkuvasti epärealistisempaa ulkonäköä ja nuorekkaampaa ihoa ja välttelemme ikääntymistä enemmän kuin syöpää. Jos koko elämä kuitenkin perustuu vain vanhenemisen estämiseen, onko silloin edes järkeä kasvaa vanhaksi?

Mona Lehto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän