Jarruvalot välkähtivät, hyvä!

0
LL Arkisto/TS/Kuvaaja: Timo Jakonen

Lauantaina illalla ennen yhdeksää Vampulasta Alastarolle tullessa seisoo peura keskellä tietä. Se näkyy jo kaukaa ajovaloissa, ja auton vauhtia ehtii hyvin hiljentää. Jarruttaessa ehtii kuikuilla myös pientareita – sillä missä yksi peura, siellä usein myös toinen tai useampi.

Auton vauhti pitää pysäyttää kokonaan ennen kuin peura keksii hypätä ojan yli pellolle. Koosta saattoi päätellä, että kyseessä taisi olla tämänvuotinen vasa. Emo odottikin sitä jo pellolla.

Vajaan parinsadan metrin päässä tulee vastaan kaksi autoa. Valojen välkyttely saa aikaan toivotun vaikutuksen – molempien autojen jarruvalot näyttivät syttyvän, kertoo peruutuspeili!

Loka- ja marraskuu ovat perinteistä peurakolarien vilkasta aikaa. Nyt kannattaakin vilkuilla pientareita ja vastaantulevien vinkkejä tiellä tai sen reunoilla olevista eläimistä.

Ja olla muutenkin hereillä liikenteessä: jos edelläajava hiljentää, se ei välttämättä tarkoita yhtäkkiä siunaantunutta tilaisuutta ohittaa ”tientukko”, vaan syynä jarrutukselle voi esimerkiksi olla juuri havainto tielle pyrkivistä eläimistä.

Loimaan Lehti on jo vuodesta 2010 ajanut tietyn lenkin Alastaron, Kojonperän, Metsämaan ja Kojonkulman halki ja laskenut autosta paljain silmin nähtävät peurat (ks. esim. LL 11.11.2023). Lenkki ajetaan aina tiettynä lokakuun viikonloppuna tiettyyn aikaan, tänä vuonna sen vuoro on 27. lokakuuta klo 16.

Tuletko kyytin? Kaksi mahtuu mukaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän